Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ТДП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
869.38 Кб
Скачать

129. Принципи юридичної відповідальності;

Законність.

Юридична відповідальність застосовується відповідно до вимог матеріального й процесуального права.

Невідворотність.

Юридична відповідальність повинна бути обов'язковим слідством якого-небудь правопорушення. Невідворотність юридичної відповідальності - показник її дієвості як особливого інституту правової системи.

Обґрунтованість.

Застосування мер юридичної відповідальності припускає попереднє встановлення об'єктивного існування всіх фактів, що мають значення для прийняття цих мір

Справедливість.

Застосування мер юридичної відповідальності припускає, що за одне правопорушення наступає одна відповідальність (відповідного виду); правопорушник несе відповідальність тільки за своє власне винне, протиправне діяння; воздаяние (вид і міра покарання, стягнення) відповідно до ваги діяння, відповідає особистості правопорушника, не принижує й не ображає людське достоїнство.

Доцільність.

Застосування мер юридичної відповідальності припускає:

а) їхня відповідність цілям юридичної відповідальності (виправлення, перевиховання правопорушника, виховний вплив на інших осіб);

б) їхнє зменшення, навіть відмова від них, якщо мети юридичної відповідальності можуть бути досягнуті другим шляхом.

Принципи «справедливість», «доцільність» охоплюються принципом більше загального порядку - «індивідуалізація юридичної відповідальності».

130. Мета і функції юридичної відповідальності;

Соціальне призначення юридичної відповідальності як засобу охорони і захисту суспільних відносин від будь-яких незаконних порушень реалізується в її цілях і функціях.

Мета — це той кінцевий результат, на який спрямована юридична відповідальність. Мета юридичної відповідальності — це конкретний вияв загальних цілей права, серед яких виділяють регулювання і охорону суспільних відносин.

Головними цілями юридичної відповідальності, що випливають із загальних цілей права, є: 1) забезпечення нормального функціонування механізму правового регулювання шляхом гарантування реалізації суб’єктами правових відносин суб’єктивних прав і юридичних обов’язків; 2) охорона існуючого державного ладу та суспільного порядку; 3) утвердження законності і захист правопорядку; 4) захист прав і свобод громадян від незаконних порушень; 5) покарання винного у скоєнні правопорушення; 6) попередження скоєння правопорушень у майбутньому.

Мета юридичної відповідальності реалізується через її відповідні функції, які відображають основні напрями впливу юридичної відповідальності на суспільні відносини. Саме у функціях юридичної відповідальності розкривається її роль і значення в забезпеченні реалізації, охорони і захисту прав і свобод особи. Головними функціями юридичної відповідальності, які органічно випливають з її цілей, виступають регулятивна і охоронна. Похідними від цих функцій є штрафна (каральна), правовідновлювальна, попереджувальна, виховна та стимулююча.

Підставами юридичної відповідальності є: 1) факт скоєння правопорушення; 2) наявність у діях особи складу правопорушення; 3) наявність відповідної правової норми, яка передбачає притягнення до юридичної відповідальності за певне правопорушення; 4) акт застосування права (вирок суду, рішення адміністративного органу тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]