Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zalik_arkhiv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
827.9 Кб
Скачать

1.2.5 Машиночитані документи

До машиночитаних документів належать перфострічки, перфокарти, магнітні стрічки, картки та диски. Ці носії призначені для кодування інформації і управління роботою оргавтоматів, вони є засобами введення інформації до комп'ютерів. Перфострічки і перфокарти – носії для механічного запису кодів. Перфострічки виготовляють із цупкого паперу товщиною близько 0,1 мм і шириною 17,5; 20,5; 22,5; 25,4 мм. Вони є основним носієм інформації вводу даних. Машинні перфокарти – прямокутники (187,4 х 82,5) мм із тонкого цупкого картону. Для запису програми роботи друкарських автоматів застосовують спеціальні стрічкові перфокарти. Інформацію на перфострічках і стрічкових перфокартах записують у вигляді отворів із кроком перфорації 2,5 мм і діаметром 1,8 мм.

Для запису програм і алгоритмів використовують магнітні стрічки, карти, диски. Основа магнітної стрічки – ацетат целюлози і поліетилентерефталат, її товщина (25-85) мкм, ширина (6,25-50,8) мм. Магнітні картки виготовляють із ацетилцелюлози з магнітним покриттям. Магнітні диски – декілька алюмінієвих пластинок з двостороннім магнітним покриттям, які обертаються навколо центральної осі. Їх застосовують у вигляді блоків запам'ятовувальних пристроїв ЕОМ.

1.2.6 Відеодокументи

Відеодокументи є магнітним записом зображувальної та звукової інформації на стрічці. Магнітна стрічка для відеозапису за своєю будовою аналогічна стрічці для звукозапису, але до неї ставляться вищі експлуатаційні вимоги. По-перше, діапазон частот, які передають під час відеозапису, в 500 раз ширший, ніж під час запису звуку; по-друге, велика відносна швидкість руху і значний притиск між стрічкою і головкою створюють складні експлуатаційні умови. Тому стрічки для відеозапису роблять з гнучкою і тонкою основою (25-37) мкм, а робочий шар (товщиною 10 мкм) – з магнітного порошку з малими розмірами частинок, диспергованого у зв'язуючому.

Старіння документів

Складові частини документів (папір, друкарські фарби, клей, чорнила тощо) з часом зазнають фізико-хімічних і фізико-механічних змін, які називаються природним старінням матеріалу. Процес старіння незворотний. Він супроводжується зміною хімічного складу паперу і зменшенням його механічної міцності. Папір стає з часом ламким і може розпастися на фрагменти. Текст вицвітає, згасає, в деяких випадках осипається (фарби, туш, олівець). Клеючі речовини рослинного, тваринного і синтетичного походження теж зазнають подібних змін.

Старіння документів – дуже складний процес, природу якого ще недостатньо вивчено, оскільки на його хід впливають багато факторів, і, насамперед, вид і хімічний склад використовуваних для виготовлення основи документа волокнистих матеріалів, проклеюючих речовин, наповнювачів і барвників, кислотність водного екстракту, присутність кислот, солей металів та інших компонентів. На процес старіння впливають умови зберігання: відносна вологість і температура навколишнього повітря, ступінь його забруднення і вміст у ньому домішок різних газів, характер зміни цих факторів; дія на папір світла (ультрафіолетове і інфрачервоне випромінювання); фактори, що викликають біологічне руйнування документа. Тому під опором старінню матеріалів розуміють систему заходів, що підвищують здатність документів протистояти руйнівній дії зовнішніх і внутрішніх факторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]