Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spory_uk_term_ni.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать
  1. Метод структурування функції якості (qfd). Реалізація методу qfd в концепції “Будинку якості”.

Численні інструм контролю та упр якістю (контр лист, контр карта, діаграма Парето, діаграма розкиду, діагр планув процесу, матриця приорітетів тощо) застосов як робочий інструментарій методу структурування функції якості (QFD – Quality Function Deployment) Аналіз сутність методу слід звернути увагу на те, що він є одним із ключових в упр якістю і рекоменд до застосув методологією TQM. Це систематизований шлях вивчення потреб та побажань споживачів через розгортання функцій і операцій в діяльності компанії по забезпеченню якості на кожному етапі життєвого циклу створюваного продукту, який би гарантував отримання кінцевого результату, що відповідає очікуванням споживачів. Головна мета QFD – гарантувати якість з першої стадії створення і розвитку нового продукту. Повністю розгорнута функція якості включає 4 етапи: планування продукту, проектування продукту, проектування процесу, проектування виробництва.

Послідовне застосув та побудова серії матричних діаграм у разі використ методу QFD схематично нагадує будівлю, яка отримала назву Будинку якості (Quality House) – методика забезпечення цінності продукту, що очікує споживач, при мінімальній його вартості. Заснована на використанні комплексу методів та інструментів, орієнтованих на вивчення вимог споживача та перетворення їх у конкретні характеристики продукту.

Підсумовуючи, можна сказати, що завдяки використ методу QFD спожив може управляти продуктом, він стає головною турботою компанії, допомагаючи їх залишитись у бізнесі та досягти успіху.

  1. Елементи системи управління якістю згідно із вимогами стандарту дсту ісо 9001:2001.

Система управління якістю — це організаційна основа управління підприємством, яка в широкому розумінні може розглядатися як система менеджменту організації стосовно якості.

Розробка системи якості в основному полягає в тому, щоб спочатку з урахуванням рекомендацій стандартів ISO 9001:2000 визначити склад необхідних функцій системи якості, а потім визначити структури, що виконують або будуть виконувати ці функції. Після цього розробляються нові та переробляються або використовуються наявні нормативні документи для виконання всіх функцій. При цьому слід чітко усвідомити, що стандарт дає уточнення, що потрібно робити вищому керівництву, а не як треба це робити.

Створення СУЯ на підприємстві — це не можливість виготовляти найкращу та найбільш конкурентоспроможну продукцію, а можливість дати гарантію, що якість виготовленої продукції є стабільною та зорієнтованою на конкретного споживача.

Згідно із вимогами стандарту ISO 9001:2000, система управління якістю являє собою мережу процесів, ключові з яких подано у моделі управління якістю на рис.8.11.

Таким чином, організація, що впроваджує систем управління якістю, повинна спершу опрацювати механізм застосування і реалізації процесного підходу у своїй діяльності. Для цього необхідно застосування методів організаційного інжинірингу та реалізації інструментів моделювання бізнес-процесів. Діяльність по створенню процесно-орієнтованої організації здійснюється за такими етапами: ідентифікація ключових процесів підприємства; встановлення послідовності і взаємодії між цими процесами; встановлення критеріїв і методів контролю параметрів процесів; забезпечення наявності інформації, необхідної для реалізації та моніторинга процесів; вимірювання та аналізування інформації про процеси і застосування дій, що необхідні для досягнення встановлених результатів і безперервного поліпшення.

Саме з цих кроків, що передують діям, безпосередньо пов’яза­ним із впровадженням СМЯ згідно з вимогами стандарту ISO, і доцільно розпочинати роботи в даному напрямі. Вимоги стандарту ISO 9001:2000 до СМЯ чітко регламентуються за 4-ма елементами рис.8.11: відповідальність керівництва; управління ресурсами; випуск продукції (саме за даним елементом підприємство має право вибору щодо опису та документування певних процесів, залежно від того, які етапи життєвого циклу реалізуються в процесі виготовлення продукції); вимірювання, аналізування та поліпшення.

За даними елементами розробляється документація СУЯ, а також забезпечується погодженість і сумісність процесів планування, управління, забезпечення й поліпшення якості з визначенням їх змісту та взаємодії. Кожен напрям діяльності має свої особливості, і разом вони являють собою чотири основні функціональні підсистеми системи якості, які й виступають основними її складовими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]