Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spory_uk_term_ni.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

30. (См. 29) Продуктивність, якість, гнучкість та інновації як специфічні стадії еволюції джерел формування конкурентних переваг на протязі хх ст.

31. Система конкурентних стратегій підприємства.

Система конкур стратегій підприємства — це сукупність стратегій, націлених на адаптацію підприємства до змін в умовах конкуренції та на зміцнення його довгострокової конкурентної позиції на ринку.

Конкурентны стратегыъ пыдприэмства:

Стратегії формування конкурентних переваг:

Стратегія контролю над витратами

Стратегія диференціації

Стратегія фокусування

Стратегії забезпечення конкурентоспроможності підприємства:

Товарно-ринкова стратегія

Ресурсно-ринкова стратегія

Технологічна стратегія

Соціальна стратегія

Фінансово інвестиційна стратегія

Інтеграційна стратегія

Управлінська стратегія

Стратегії конкурентної поведінки:

Наступальна

Оборонна

Коопераційна

32. Сутність поняття “конкурентна стратегія”. Співвідношення та взаємозв’язок конкурентної стратегії з іншими стратегіями організації.

Конкурентні стратегії складіються з ряду підходів і напрямів, що розробляються керівництвом з метою досягенння якнайкращих показників роботи в одній з конкретних сфер діяльності. Вони визначають засоби конкурентної боротьби фірми на цільових ринках і виступають як: 1) своєчасна реакція на зміни в галузі, в економіці в цілому, в політиці та в інших сферах; 2) розробка конкурентних заходів і дій, ринкових підходів, які можуть забезпечити мфцну перевагу над конкурентами. 3) об’єднання стратегічних ініціатив функціональних відділів. 4) вирішення конкретних стратегічних проблем, актуальних в даний момент.

Зв'язок між загальними і загальноконкурентними стратегіями прямий: тобто, обираючи загальноконкурентну стратегію, організація визначає спосіб досягнення своїх стратегічних орієнтирів.

Зв'язок між функціональними стратегіями і конкурентними проявляється у тому, що перші забезпечують виконання других.

  1. Найбільш поширені класифікації стратегій ринкової конкуренції (підхід ф.Котлера, підхід п.Друкера, підхід і.Ансоффа, підхід м.Портера тощо).

І. Ансофф виділяв 2 стратегії: портфельну та конкурентну. В портфельній визначаються стратегічні області бізнесу, в яких фірма буде намагатися досягти своїх цілей. Конкурентна визначає різні підходи, за допомогою яких компанія буде діяти в кожній стратегічній області бізнесу.

П. Друкер виділяє такі: 1) найспритніша серед найкращих; 2) поцілити в слабке місце; 3) пошук екологічної ніші та її використання; 4) зміна економічних характеристик продукту, ринку, галузі.

М. Портер класифікував стратегії конкуренції за канонічним підходом: стратегія дмференціації, зосередження і найменших сукупних витрат.

Г. Азоєв виділяв 5 базових стратегій: зниження собівартості, диференціювання продукту, сегментування ринку, впровадження інновацій, негайного реагування на потреби ринк

Підхід Ф. Котлера до розподілення маркетингових конкурентних стратегій фірми передбачає розгляд фірми з точки зору її конкурентних позицій та маркетингових спрямувань. Маркетингові конкурентні стратегії відтворюють взаємозв'язки, дії і протидії конкурентних на ринку фірм.Згідно з таким підходом Ф. Котлер виділяє чотири різновиди маркетингових конкурентних стратегій: маркетингові стратегії ринкового лідера, челенджера, послідовника, нішера. Ринкові лідери — це ті фірми, які володіють найбільшою ринковою часткою на псиному ринку збуту Челенджери — це фірми, які займають другі або треті ринкові позиції, швидко розвиваються і ставлять за мету підвищення своєї ринкової частки. Послідовники — це успішно діючі на ринку фірми, маркетинговим спрямуванням яких є не завоювання ринкової першості (на підміну від челенджерів), а підтримання й охорона своєї ринкової частки. Нішери — це фірми, які обслуговують невеликі сегменти ринку, який залишився поза увагою великих підприємств (використовують стратегію ринкової ніші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]