Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андре.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
565.51 Кб
Скачать

Тема 15. Ефективність діяльності підприємств агропродовольчого комплексу та оцінка їх ринкової позиції 1

Тема 16. Інвестиції та оцінювання інвестиційної діяльності підприємств агропродовольчого комплексу 16

Відповідь. 24

Відповідь 25

Тема 17. Цінова політика підприємств агропродовольчого комплексу 26

дУ = у мгр, • К гр, )+д, • К д, )+(Вг, • К г, ) 55

Якщо від чисельника будь-якої з наведених формул відняти її зна­менник, то результат покаже абсолютну зміну обсягу виробництва цук­ру, зумовлену зміною відповідного фактора. За формулою (4) визнача­ється приріст виробництва цукру завдяки підвищенню біологічного вмісту цукру в цукровому буряку. Сума одержаних різниць за кожною з формул часткових індексів має збігатися з абсолютною зміною обсягу виробництва цукру в базовому році порівняно зі звітним. Кожний з розрахованих часткових індексів свідчить про відносну зміну обсягу виробництва цукру під впливом даного показника.

Щоб визначити, скільки цукровий завод одержить додаткових гро­шових надходжень від переробки більш якісної сировини, потрібно по­множити визначений за формулою (4) обсяг додатково виробленого цу­кру на його оптову ціну за 1 т без ПДВ. За аналогічним підходом визначають додаткові грошові надходження від підвищення КВЦ. Для визначення суми грошових надходжень від переробки цукрового буря­ку вищої цукристості потрібно від додаткових грошових надходжень, одержаних завдяки додатковому виробництву цукру, визначеного за формулою (4), відняти грошові виплати сільськогосподарським товаро­виробникам за поставку на переробку цукрового буряку з вищою цук­ристістю порівняно з базовим роком.

Відповідь. Цукровий завод одержить додаткових грошових надхо­джень:

а) від переробки цукрового буряку з більш високим біологічним вмістом цукру, тис. грн: 2115,5; 2354,7; 2841,1;

б) завдяки підвищенню КВЦ, тис. грн: 901,4; 1135,9; 1322,7.

Залишиться в розпорядженні заводу грошових коштів від переробки

цукрового буряку вищої цукристості, тис. грн: 1527,4; 1332,5; 1015,5.

Оцінка одержаного результату. Одержані цукровим заводом додаткові грошові надходження мають прихований характер, оскільки у звітному році підприємство менше виробило цукру порівняно з базо­вим роком, а отже, одержало менше грошових надходжень. Проте сума їх була б значно меншою, якби у звітному році залишились без змін по­казники БЦ і КВЦ. Саме завдяки їх підвищенню цукровому заводу вда­лось зазнати значно менше втрат. За допомогою формул (2)—(5) уста­новіть кількісний вплив зазначених факторів на зміну обсягу вироб­ництва цукру і на зміну загальної суми грошових надходжень.

Завдання 18.5. З метою підвищення якості молока, яке б відпові­дало вимогам першого і вищого ґатунків, підприємство поставило нове холодильне і очисне обладнання, стало здійснювати більш жорсткий технологічний контроль, посилило матеріальне стимулювання праців­ників молочного комплексу за вищі показники якості цієї продукції. Ці заходи в сукупності призвели до підвищення собівартості її виробницт­ва. Необхідно визначити, за якою ціною вже буде економічно виправ­дано продавати таку більш дорогу продукцію з тим, щоб зберегти дося­гнутий рівень її цінової конкурентоспроможності у базовому періоді. Перевірте правильність одержаного результату і доведіть, що збере­ження цінової конкурентоспроможності молока за зрослої собівартості є економічно вигідним для підприємства. Розрахуйте також, якою мала б бути ціна, щоб за нових умов цінова конкурентоспроможність зросла б проти базового рівня на 5 п. п.

Вихідна інформація. У базовому періоді підприємство реалізувало молоко незбиране за ціною 110 грн за 1 ц і собівартістю 88 грн. Після вжитих заходів щодо підвищення якості молока собівартість його виро­бництва, за підрахунками економічної служби, зросте до 96 грн.

Методика виконання. Щоб визначити ціну, за якої вже буде еко­номічно вигідно продавати молоко за підвищеної собівартості, потрібно записати формулу цінової конкурентоспроможності продукції з таким значенням символів:

Р = Ц - - С1

Ц -

де Рпо — рентабельність продажу, досягнута у базовому році (коефіці­єнт); Цс — пошукова підвищена ціна, за якої реалізація виробленої більш якісної продукції зі зрослою собівартістю забезпечить досягнуту в базовому році рентабельність продажу (цінову конкурентоспромож­ність); С1 — собівартість 1 ц продукції підвищеної якості.

З наведеної формули потрібно визначити, чому дорівнюватиме Цс (пошукова ціна) за відомого значення решти символів (читач самостій­но визначає Рпо — рентабельність продажу у базовому році). Із цією ме­тою здійснюють необхідні математичні перетворення наведеної фор­мули. В одержану нову формулу підставляють відповідні вихідні дані і розраховують значення Цс.

Для перевірки правильності одержаного результату треба розраху­вати цінову конкурентоспроможність молока за нової ціни і підвищеної собівартості. Вона має збігатись із ціновою конкурентоспроможністю молока у базовому році.

Щоб довести, що збереження цінової конкурентоспроможності мо­лока за зрослої собівартості не просто економічно виправдане, але й економічно вигідне, треба визначити прибуток на 1 ц молока у базово­му періоді та за нових умов (зрослих ціни і собівартості) і порівняти їх.

Для розрахунку рівня ціни, за якої цінова конкурентоспроможність мо­лока в нових умовах зросла б на 5 п.п., потрібно у виведену формулу під­ставити нове значення цього показника, яке дорівнюватиме Рпо + 5 п.п.

Відповідь

  • Ціна, за якою буде економічно вигідно продавати молоко за зрос­лої собівартості, грн/ц: 140; 130; 120; 115.

  • Цінова конкурентоспроможність, коефіцієнт: 0,2; 0,22; 0,23; 0,24.

  • Прибуток на 1 ц молока, грн:

а) у базовому році: 20, 22; 24; 26;

б) у нових умовах: 20; 22; 24; 26.

  • Ціна, що забезпечує зростання рентабельності продажу на 5 п.п. проти базового рівня, грн/ц: 140; 135; 128; 122.

Завдання 18.6. Визначте коефіцієнт ґатунковості для консервного заводу в плановому році та його зміну порівняно зі звітним, якщо у звіт­ному році цей коефіцієнт становив 0,95. Розрахуйте також, який додат­ковий прибуток одержав би консервний завод, якби весь запланований обсяг консервів було вироблено вищим ґатунком.

Вихідна інформація. Спеціалісти консервного заводу запланували виготовити у плановому році 200 тис. умовних банок овочевих консер­вів, у тому числі вищого ґатунку 75 % загальної кількості. Ціна умовної банки консервів першого ґатунку 6 грн. Для консервів вищого ґатунку ціна встановлена на 20 % вища. Собівартість умовної банки консервів першого ґатунку становить 4,2 грн, вищого ґатунку — на 12 % більше.

Методика виконання. Коефіцієнт ґатунковості визначається за формулою

ql • Ц + q2 • Ц

де gl і Q2 — обсяг випуску продукції (умовних консервних банок) відповідно нижчого і вищого ґатунку, од.; Ц1 і Ц2 — відповідно ціна одиниці продукції нижчого і вищого ґатунків, грн.

Для визначення додаткового прибутку потрібно:

а) розрахувати грошову виручку на весь обсяг виробництва за ціною консервів вищого ґатунку;

б) визначити витрати на весь обсяг виробництва виходячи із собіва­ртості однієї умовної банки вищого ґатунку;

в) взяти різницю між результатами пунктів «а» і «б»;

г) розрахувати прибуток за умови, що 75 % продукції буде виробле­но вищим ґатунком за формулою

П = Q1 • Ц1 + 02 • Ц2 - (Q1 • С1 + 02 • С2),

де С1 і С2 — собівартість одиниці продукції відповідно нижчого і вищо­го ґатунку;

д) приріст прибутку буде дорівнювати різниці між прибутком за ви­робництва всього обсягу консервів вищим ґатунком (результат пункту «в») і прибутком, розрахованим у пункті «г».

Відповідь.

Коефіцієнт ґатунковості у плановому році, %: 93,2; 95,8; 96,6; 97,9;

Додатковий прибуток, тис. грн: 45,0; 40,0; 35,0; 30,0.