Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перетворювачі частоти.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

3. Транзисторні перетворювачі частоти

Перетворювачі частоти на біполярних транзисторах.

Недоліком діодних перетворювачів частоти є їх низький коефіцієнт перетворення, менший одиниці. Перетворювачі частоти на транзисторах мають Кпр>1.

У перетворювачі частоти на біполярному транзисторі (Мал.3.43) напруга сигналу подається в ланцюг бази, а напруга гетеродина - в ланцюг емітера. В цьому випадку по відношенню до сигналу транзистор включений по схемі із спільним емітером і має високі підсилювальні властивості; а по відношенню до гетеродина - із спільною базою.

Розділення ланцюгів сигналу і гетеродина усуває:

- антенний ефект гетеродина;

- можливу синхронізацію гетеродина напругою сигналу. У іншому випадку стае рівним ƒС, и порушується робота перетворювача.

Мал. 3.43

Фізичний процес в схемі перетворювача

Під дією напруги гетеродина змінюється крутість прохідної характеристики транзистора G21 (мал. 3.44).

Мал. 3.44

Початкова робоча точка вибирається на середині квадратичної ділянки прохідної характеристики транзистора за допомогою дільника R1 R 2. При цьому зміна крутості під дією напруги гетеродина здійснюється по закону близькому до лінійного.

При подачі на вхід транзистора з крутістю напруги, що змінюється сигналу, у складі струму колектора утворюються комбінаційні складові у тому числі і складова з частотою = . Ця складова виділяється смуговим фільтром L1С1 L2 С2 Ссв. Перетворювачі частоти на біполярних транзисторах мають низьку лінійність перетворення, високий рівень шумів і низький вхідний опір.

Перетворювачі частоти на польових транзисторах.

У перетворювачах частоти використовуються двохзатвори польові транзистори (мал. 3.45).

Мал. 3.45

Напругу UC подають на один затвор транзистора, а напруга Uг Е на інший. При цьому досягається хороша розв'язка ланцюгів сигналу і гетеродина. З допомогою дільника R1 R2 вибирається робоча крапка на середині квадратичного ділянки стоко-затворной характеристики.

Переваги перетворювачів на польових транзисторах в порівнянні з біполярними.

1. Близька до квадратичної залежність струму стоку від напруги затвор - витік, при якій S(UЗІ) має лінійну залежність. Перетворення буде лінійне з меншою кількістю комбінаційних складових.

2. Великий динамічний діапазон.

3. Малий рівень власних шумів, так як польові транзистори працюють без вхідних струмів. І відповідно мають велике вхідне опір (сотні кілоом - одиниці мегаом).