Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_gotova.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
384.51 Кб
Скачать

1.3. Міжнародне регулювання трудової міграції

Міжнародне регулювання трудової міграції – це встановлена міжнародними договорами система стандартів щодо регулювання трудової міграції, яку держава, яка приєдналася до відповідного договору (ратифікувала його), використовує в національному законодавстві.

Міжнародні  організації, пов′язані з регулюванням міграційних процесів, можна поділити на дві групи:

1) інституції, які вирішують міграційні проблеми в аспектах своєї основної функціональної компетенції: МОП, МОМ, ПРООН, ЮНЕСКО, ВООЗ та ін.;

2) міжнародні органи, пов′язані метою міжурядової кооперації з упорядкування саме міграційних процесів та статусу мігранта: Міжнародна організація міграцій, Управління Верховного Комісара ООН із справ біженців, Міждержавний фонд допомоги біженцям і вимушеним переселенцям (на рівні СНД).

Окрім вищеназваних суб′єктів міжнародного регулювання можуть бути різноманітні об′єднання держав: Рада Європи, Європейських союз, СНД, які здійснюють різноманітні заходи з питань трудової міграції та захисту прав мігрантів .

Центральне  місце в регулюванні цього  питання належить ООН - суб′єкту міжнародного регулювання міграцій та її спеціальному підрозділу Міжнародній організації праці (МОП), яка за допомогою Конвенцій регулює всю сукупність економічних прав трудящих-мігрантів. З 1946 р. у рамках МОП розроблено близько 140 міжнародних Конвенцій та приблизно стільки рекомендацій.

Найбільш важливим серед цих актів з точки зору інтернаціонального ринку праці є Конвенція №97 про трудящих мігрантів 1949 року, що затвердила національний режим щодо іноземних працівників і передбачає заходи контролю за міграцією робочої сили.

Головна мета МОП - сприяти встановленню соціаль­ної справедливості в сфері праці, захищати інтереси трудя­щих на основі соціального партнерства, поліпшувати умо­ви праці.

МОП має свою структуру. МОП вирішує такі завдання, як: розробка узгодженої політики і  програм, спрямованих на вирішення соціально-трудових проблем; розробка й прийняття міжнародно-трудових норм (конвенцій та рекомендацій) для  втілення прийнятої політики в життя; допомога країнам-членам МОП у вирішенні проблем зайнятості та скорочення безробіття; розробка методів щодо викорінення порушень прав таких соціально не захищених груп трудящих, як жінки, молодь, люди похилого віку, трудящих-міграцій; допомога організаціям, найманим робітникам та підприємцям в їх роботі разом з урядом щодо регулювання соціально-трудових відносин.

Рис.1.2.Схема організаційна структура МОП

До організації входить 170 країн-членів, у тому числі Україна. Штаб-квартира цієї організації знаходиться в Женеві. Особливістю МОП, яка відріз­няє її від інших міжнародних організацій, є те, що кожна країна член МОП представлена трьома соціальними верствами: урядовцями, підприємцями, трудівниками.

Міжнародна організація з міграції (MOM) - провідна міжнародна організація, яка спрямовує свої зусилля на сприяння оперативному реагуванню на нагальні міграцій­ні проблеми та стимулює досягнення поваги до людської гідності мігрантів.

MOM була створена у 1951 р. як міжурядова організа­ція для розселення переміщених осіб, біженців та мігран­тів в Європі. MOM підтримує тісні робочі від­носини з установами та агенціями системи ООН і пар­тнерські з широким колом міжнародних та неурядо­вих організацій.

За участю своїх представництв у різних країнах світу MOM надає допомогу урядовим структурам та суспільству, вживаючи таких заходів: надання гуманітарної допомоги у випадку виникнення непередбачених мігра­ційних потоків; забезпечення повернення після ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій; надання допомоги міг­рантам при облаштуванні на новому місці; сприяння про­цесам трудової міграції; допомога нелегальним мігрантам у добровільному поверненні; допомога висококваліфікова­ним працівникам-мігрантам у поверненні на батьківщину; надання допомоги мігрантам у скрутному становищі; підго­товка державних службовців; боротьба з торгівлею людьми; медичні міграційні програми та програми охорони здо­ров'я; доступність інформації та освіти для мігрантів.

РОЗДІЛ 2. МІЖНАРОДНИЙ ПЕРЕРОЗПОДІЛ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]