Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
532913_E14CA_shpargalka_k_ekzamenu_po_socialnoy...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

14. Спілкування як обмін інформацією

За допомогою системи знаків, мови, люди можуть впливати один на одного. Комунікатор та реципієнт повинні володіти єдиною або подібною системою кодування та декодування інформації. Тезаурус – єдина система значень прийнята усіма членами групи, учасниками комунікаційного процесу. Значення – відображення найсуттєвіших та узагальнених сторін, предметів і явищ. Смисл – трактування інформації, спростування контексту. Види: констатуюча та спонукальна. Констатуюча – виступає в формі повідомлення. Спонукальна – наказ, прохання, інструкція. Аксіальна комунікація - комунікація, що спрямовує свої сигнали на окремого одержувача інформації (особу, групу). Ретиальна (лат. rete — мережа) комунікація — комунікація, адресатами якої є багато реципієнтів. Масова організована комунікація систематичне розповсюдження спеціально підготовлених повідомлень із застосуванням технічних засобів тиражування інформації (радіо, телебачення, преса, відео-, звукозаписи тощо), які мають соціальне значення і використовуються з метою впливу на установки, поведінку, думки й оцінки людей.

15. Засоби комунікації

Вербальна – використовують мову як основний засіб комунікації. Невербальна – охоплює всі прояви партнерства по спілкуванню які доповнюють вербальні засобі. Оптико-кінетичні (жести, міміка, пантоміміка) – загальна моторика тіла. Пантоміміка – рухи і положення тіла. Міміка – скорочення мязів обличчя. Жести – рух рук. Міміка – вираз обличчя як відображення емоцій. Погляд – залежить від культури до якої належить людина. Пильний погляд – ознака агресії. Жести – кількість жестикуляції. Паралінгвістична система – система вокалізації мовлення, що характеризується якістю голосу, його діапазоном, тональністю і виражає почуття та стани людини. Екстралінгвістична знакова система – це включення в мову пауз, інших нелінгвістичних компонентів (покашлювання, сміх), темп мовлення.

Акустична

Оптична

Тактильно-кінестезична

Ольфакторна

Екстралінгвістика

Проксодика

Кінесика

Такесика

Запахи

Паузи кашель сміх плач

Темп

Тембр

Висота

голосність

Виразні рухи: міміка поза, жести хода, контакт очей

Фізіогноміка: будова обличчя і черепа будова тулуба

Потискування рук

Поцілунок

Поглажування

Поплескування

Запах тіла

Запах косметики

Невербальна комунікація є суттєвим додатком до вербальної, підсилює її. За оцінкою дослідників, тільки 7% змісту повідомлення передається значенням слів, у той час як 38% інформації визначається тим, як ці слова вимовляються, і 55% - виразом обличчя.

16. Бар’єри спілкування

У ході передачі і прийому інформації відбуваються її суттєві втрати. Часто, передаючи інформацію, ми думаємо, що слухачі засвоюють її майже на 100%. Насправді це не так. Багато інформації втрачається з різних причин.

Бар’єри спілкування:

  • Межа нашої уяви (перекодування думки в слова). При цьому втрачається до 30% інформації.

  • Словниковий запас комунікатора (активний мовний фільтр). Набуває мовних форм 80% тієї інформації, яка перекодована на внутрішню мову;

  • Словниковий запас реципієнта (збіг словникового запасу комунікатора і рецепієнту;

  • Здатність реципієнта розуміти значення слів (втрачається майже 60% інформації почутої реципієнтом);

  • Обмеження обсягу пам’яті (не все зрозуміле залишається в пам’яті, у ході монологічного спілкування (лекція, урок) у слухачів залишається близько 20 % інформації.

Існують різні засоби, які допомагають прийняттю інформації, послабленню чи підсиленню дії фільтрів. Сукупність таких засобів називається фасцинація (англ. Suggestion – зачарування). Фасцинація – це спеціально організовані засоби впливу для зменшення втрат семантично значущої інформації під час її сприймання реципієнтами, за рахунок чого підвищується довіра до неї та можливості її впливу на поведінку.

Мова є способом навіювання, або сугестії. Контрсугестія: уникнення, нерозуміння (фонетичний, семантичний (жаргон), стилістичний, логічний рівень), авторитет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]