Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otveti_na_GOS_po_tekhnologiyi_tonkikh_plivok_ta...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
830.98 Кб
Скачать

39 Внутрішні макронапруження в конденсатах

39.1 Вплив температури підкладки

У вакуумних конденсатах при їх одержанні, обробці та збереженні виникають внутрішні макроскопічні напружен­ня (S). Напруження можуть бути стискувальні (їх називають "від'ємними" і позначають "-") та розтягувальні (відповідно "додатні" та "+"). В окремих випадках вони сягають вели­чини межі міцності плівки, що призводить до її руйнування шляхом розтріскування або відділення від підкладки. Із експериментальних результатів відомо, що зі збільшенням температури підкладки розтягувальні напруження змен­шуються, досягають нульового значення і стають стискаль­ними (рис. 2.10).

Рисунок 2.10 - За­лежність величини і знака макронапру-жень у плівках міді від температури під­ кладки

Виникнення стискувальних напружень при відносно високих температурах підкладки пояснюється окисленням плівки. Для нормальних температур підкладки (300-600 К) типові величини 5і мають значення 107-109 Па, причому у плівках тугоплавких металів (Cr, Mo, W, Nb, Та) величина Ш наближається до верхньої межі, а у відносно легкоплавким (In, Pb, Sn, Cu, Ag, Al) - до нижньої межі.

39.2 Причина виникнення макронанружень у плівках

Макронапруження у плівкових зразках складаються іч і зворотної частини термічного походження, обумовленої ріЯ зними температурними коефіцієнтами лінійного розширенИ ня плівки (а) та підкладки (а„), та незворотної, яка виникав при утворенні та анігіляції структурних дефектів. На думкв деяких авторів, основний внесок у загальну величину S дав ють термічні макронапруження (St), а на думку інших І структурні (St). Незалежно від того, яку частку складають SM чи fie, можна записати

де, як відомо, S - величина загальних макронапружень.

Дослідження показують, що додатні макронапруження в плівках обумовлені наявністю на межах зерен аморфноЯ або нанокристалічної фази.

39.3 Вилив товщини плівок, швидкості конденсаціїта термообробки

Напруження у конденсатах не виникають до того часуД поки плівка не стає структурно суцільною (при товщинЯ d~10 нм). Вимірювання на плівках Cu, Ag та Аи свідчать, щоИ при збільшенні товщини від 100 до 200 нм макронапружен-1 ня спочатку різко зростають, а потім стабілізуються. Відомії також результати, згідно з якими збільшення товщини плів-в

ки при високих Т спричинює до розтріскування плівки під дією структурних макронапружень.

Питання про вплив швидкості конденсації (w) на ве­личину макронапружень є найменш вивченим. Однак існу­ють дані про те, що збільшення w викликає збільшення до­датних напружень. Так, наприклад, при збільшенні швидко­сті конденсації плівок міді удвічі (Т„ ~ 300 К ) величина S також збільшується удвічі.

Термообробка (відпалювання) плівок знижує рівень макронапруження структурного походження. Згідно з теорі­єю Гоффмана існує критична температура відпалювання в), яка задовольняє такі умови: Т„ і Тв < Тв - величина S зменшується, Т„ і Тв> Тв - величина S збільшується.

Температура Тв тим вища, чим вища температура плавлення масивного металу.