Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otveti_na_GOS_po_tekhnologiyi_tonkikh_plivok_ta...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
830.98 Кб
Скачать

34 Мікрозважування

Розглянемо більш детально, як визначається маса плівки в методі мікрозважування, який є різновидом ваго­вого методу. Основним робочим елементом пристрою є крутильні мікротерези, що дозволяють визначати вагу мо-ноатомної плівки площею ~1см2. Плівка осаджується на слюдяну фольгу, яка підвішується вертикально на нитці. У результаті осадження плівки приводиться в рух невелике дзеркальце, зв'язане з коромислом терезів, на яке потрап­ляє промінь світла. За зміщенням світлового зайчика на шкалі можна визначити зміщення коромисла, тобто визна­чити масу. Як правило, в мікротерезах передбачена компе­нсація зміщення коромисла за допомогою електромагніту. У цьому випадку терези можуть використовуватися як прилад з нульовим відліком.

34,1 Метод кварцового резонатора

Суть методу базується на вимірюванні зміни частоти кварцу при осадженні на нього тонкої плівки. Пристрій для і вимірювання товщини складається із кварцового генератоі pa, кварцового еталона частоти, вимірника частоти (типу ЧЗ-34А), самозаписувача, стабілізатора температури квар-I нового кристала генератора. Кварцовий кристал встанов-I пюється в тримачі так, що одна спеціально зрізана грань І залишається відкритою для потоку атомів випаровуваної речовини. Конденсація плівки зменшує резонансну частоту і порівняно з опорною частотою (~1Гц) прямо пропорційно І масі сконденсованої речовини

(1.15)

І де С - стала приладу.

У зв'язку з тим, що частота змінюється при нагріван­ні або охолодженні, застосовують охолодження тримача кристала проточною водою.

Вибір частоти залежить від діапазону товщин плівок.

При вимірюванні малих значень товщини слід використовувати більш чутливі високочастотні кварци. Але якщо діапазон товщин широкий, то для забезпечення лінійності І кривої градуювання краще брати кварци з малою часто Автори із власного досвіду знають, що розглянутий І метод вимірювання товщини надзвичайно складний для практичного втілення. Основні його недоліки пов'язані з 1 нспередбачуваною поведінкою частоти кварцу та необхідністю його градуювання. Для побудови кривої градуюван­ня необхідно користуватися прямими методами вимірю­вання товщини. Із розглянутого вище випливає, що до таких методів належать мікрозважування і методи оптичної І інтерференції.

34,2 Оптичні методи

У технології тонких плівок метод оптичної інтерфе­ренції з його модифікаціями застосовується найбільш ши-моко. Це пов'язано з тим, що товщина плівок має величинупорядку довжини світлової хвилі. На рисунку 1.15 схема­тично показано хід променів у найбільш простому (дво-променевому) інтерферометрі. Цей метод буде досить ефе­ктивним за умови, що відбивання променів на межах ваку-ум-плівка та плівка-підкладка несильне. Тоді інтерферен­ційна картина формуватиметься двома променями (1 та 2). Але в цьому випадку різкість інтерференційних смуг буде слабкою, і відповідно це призведе до великої похибки у визначенні товщини. Цей недолік відсутній у більш громі­здкому методі багатопроменевої інтерференції. Для його реалізації необхідно, щоб відбивання променів на межах .

розділу було дуже інтенсивним (це досягається штучно за допомогою скляних пластин, одна з яких є підкладкою з нанесеною на неї напівпрозорою плівкою срібла).

Багатопроменева інтерферометрія має два різновиди: вимірювання смуг Фізо (метод Толанського) та викорис­тання смуг рівного хроматичного порядку. Ці методи до­зволяють вимірювати товщину з точністю Ad= ±0,1 нм.