Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
короткие фразы.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

36. Сутність і джерела позичкового капіталу. Позичковий процент.

Позичковий капітал сфери обміну — це грошовий капітал, що надається в позику його власником іншому власнику-підприємцю на певний час, на умовах повернення, за плату у вигляді процента.

Джерелом позичкового капіталу є частка прибутку підприємця-позичальника.

Позичковий процент –це частина прибутку яку функціонуючий позичальник сплачує позикодавцю за тимчасове користування позиченим у нього капіталом.

Позичковий процент утворюється в результаті поділу середнього прибутку, одержаного на взятий в позику капітал, на підприємницький дохід і процент.

Норма процента - це відношення суми річного доходу, який отримує позичковий підприємець до суми капіталу, що віддається в позику. Норма процента в кожний даний момент визначається пропозицією позичкового капіталу й попитом на нього.

Основні джерела утворення позичкового капіталу:

  • Тимчасово вільні грошові кошти підприємства;

  • Власний капітал банку;

  • Доходи та заощадження населення;

  • Різні цільові фонди та резерви;

  • Частина прибутку; амортизаційний дохід; нарахована зарплата; гроші, які призначені для закупівлі сезонної сировини.

35. Сучасні форми торговельного підприємництва. Товарна біржа.

Існують дві основні форми підприємництва в торгівлі: 1)оптова торгівля, тобто збут товарів великими партіями одними підприємцями іншим; 2)роздрібна торгівля, коли товари продаються безпосередньо населенню. При оптовій торгівлі продані товари, переходячи від одного підприємця до іншого, не залишають каналів обігу. В результаті роздрібної торгівлі товари виходять із сфери обігу й надходять до сфери споживання.

Оптова торгівля здійснюється переважно через товарні біржі. Біржа - це оптовий ринок, на якому торгують не наявними товарами, а за зразками й стандартами, в яких фіксуються необхідні ознаки (якість, сортність). Тому об'єктами біржової торгівлі є товари, які не мають індивідуальних особливостей і повністю можуть замінятися іншими товарами того ж роду, наприклад, пшениця, цукор, вугілля і т.д.

Функціонує дві групи посередників: брокери, які працюють від імені і за рахунок клієнта, і дилери, які здійснюють операції від свого імені за власний рахунок. Брокер (маклер) - фізична особа, зареєстрована на біржі, як Брокер спеціалізується на посередницьких біржових операціях. Обов'язки брокера полягають у виконанні доручень членів біржі, яких він представляє.

Дилер - посередник, але на відміну від брокера, укладас угоди від себе та за свій рахунок. Винагородою для нього є різниця в цінах на закуплений і проданий товар.

Роздрібна торгівля здійснюється через різноманітну систему магазинів, які класифікуються за багатьма ознаками. За пропонованим асортиментом - це можуть бути спеціалізовані магазини, універмаги, універсами, магазини товарів повсякденного попиту, торговельні комплекси й роздрібні підприємства послуг. За цінами - магазини знижених цін, склади-магазини, магазини-демзали, що торгують за каталогами. За характером обслуговування - торгівля за замовленням, торговельні автомати, розносна торгівля. За ознакою власності - корпоративна, державна, кооперативна, індивідуально-приватна торгова мережа.