Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminalno_vikonavchogo_prava.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
185.28 Кб
Скачать

11. Поняття і значення принципів кримінально-виконавчого права.

з лекції:

принципи к/в права – це вихідні, керівні ідеї, що виражають основні погляди держави на сутність, зміст і якісні особливості к/в права, визначають систему і виявляють закономірності наступного розвитку к/в права та його місце в сис-мі права.

3 групи:

1) загальноправові принципи – характерні для всіх галузей права: законність, гуманізм, демократизм.

2) міжгалузеві принципи: соц. справедливості (конституційний принцип рівності [всіх засуджених] перед законом), невідворотності відбування та виконання покар. (продовження принципу обов’язковості виконання судових рішень), диференціації та індивідуалізації виконання покарань

3) спеціально-галузеві: поєднання покарання з виправним впливом, виправлення і ресоціалізація засудж., як основне завдання виконання покар., раціоналізації застосування примусових заходів і стимул. правослух. повед.

12. Принципи кримінально-виконавчого права.Їх зміст і значення.

ст.5 КВК

Кримінально-виконавче законодавство, виконання і відбування покарань ґрунтуються на принципах невідворотності виконання і відбування покарань, законності, справедливості, гуманізму, демократизму, рівності засуджених перед законом, взаємної відповідальності держави і засудженого, диференціації та індивідуалізації виконання покарань, раціонального застосування примусових заходів і стимулювання правослухняної поведінки, поєднання покарання з виправним впливом, участі громадськості в передбачених законом випадках у діяльності органів і установ виконання покарань.

+ див. попер. пит.

13. Види джерел кримінально-виконавчого права.

ст.3 КВК

Кримінально-виконавче законодавство України складається з цього Кодексу, інших актів законодавства, а також чинних міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

У систему норм кримінально-виконавчого права входять норми, що містяться насамперед у КВК України, а також у різноманітних норма­тивних актах, які регулюють діяльність органів та установ виконання покарань і правовідносини, що виникають у сфері виконання пока­рань.

з лекції:

- основне джерело – КВК

- міжнародно-правові акти у сфері прав людини, боротьби зі злочинністю та поводження з правопоруш.: міжнар. дог. як частина нац. з-ва; міжнар. правові акти, що мають рекомендац. х-р і не можуть виступати безпосереднім джерелом к/в права, а потребують узгодження з нац.з-вом

- КУ – права та свободи

- ін. к/в з-ни, нпа ПУ, КМУ, міжвідомчі нпа (порядок харчування, надання медико-санітар. доп.), відомчі нпа (акти Держ. департ. Укр. з пит. викон. покар.)

Правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, ЗУ «Про держав­ну виконавчу службу»; ЗУ «Про виконавче провадження»; ЗУ «Про застосування амністії в Україні»; ЗУ«Про загальну структуру й чисельність кримінально-виконавчої системи України»; ЗУ«Про Державну кримінально-виконав­чу службу України», Положення про Державний департамент України з питань виконання покарань; Положення про здійс­нення помилування; Інструкція про порядок вико­нання покарань, не пов'язаних із позбавленням волі, та здійснення кон­тролю щодо осіб, засуджених до таких покарань.; Інструкція про порядок розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі; Положення про дисциплінарний батальйон у Збройних силах України; Наказ Міністра оборони України«Про порядок і умови відбування арешту засудженими військовослужбовцями»; Положення про дільницю слідчого ізолятора на території виправної колонії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]