Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminalno_vikonavchogo_prava.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
185.28 Кб
Скачать

8. Наука кримінально-виконавчого права. Її предмет і функції.

з лекції:

наука к/в права – це галузь знань, що вивчає боротьбу зі злочинністю шляхом виконання крим. покарань, а також соціально-економічні закономірності, які зумовлюють місце і роль цієї діяльності в державі, її принципи та ін. положення.

вивчає:

- к/в політику, історію розвитку вітчизняного к/в з-ва, зміст ін-тів і норм к/в права і його джерел

- міжнародні правові акти про поводження з засудженими

- досвід виконання крим. покарань в заруб. країнах

- правове регулювання виконання різних видів крим. покар.

- виправлення і соц. адаптація засудж.

- організація управління і контролю за діяльністю уст. і орг. викон.покар.

- практика виконання кр. покар. та заст. до засудж. заходів виправлення

Предмет науки кримінально-виконавчого права набагато ширший від предмета галузі права і охоплює не тільки суспільні відносини, що виникають при виконанні та відбуванні кримінальних покарань, а й правове регулювання,закономірності та основні ознаки кримінально-виконавчого права як самостійної галузі права. Крім того, розглядуваний предмет вивчає та досліджує кримінально-виконавчу політику України, діяльність органів та установ, які виконують кримінальні покарання, історію розвитку кримінально-виконавчого права, досвід інших держав у сфері законодавства та організації виконання покарань.

Методологічними засадами науки кримінально-виконавчого права, як і всієї правової науки, є положення філософії, а діалектичний метод як загальнонауковий метод пізнання уможливлює справді науковий підхід щодо визначення мети та шляхів дослідження. Наука кримінально-виконавчого права тісно пов'язана із іншими галузями правової науки, особливо з наукою кримінального права, теоретичні положення якої з питань злочину та покарання є необхідним підґрунтям для дослідження проблем і питань, пов'язаних з виконанням та відбуванням покарань і здійсненням виховного впливу на засуджених. Крім того, наука кримінально-виконавчого права тісно пов'язана з багатьма неправовими науками — педагогікою, психологією, теорією економіки та ін. Це зумовлено тим, що кримінально-виконавче право регламентує не тільки безпосередній порядок і умови виконання та відбування покарань,а й певною мірою особливий виховний процес, де застосовуються положення та категорії педагогіки, психології й економіки.

9. Кримінально-виконавче право як навчальна дисципліна.

Наука кримінально-виконавчого права, її теоретичні положення та основні поняття становлять зміст кримінально-виконавчого права як навчальної дисципліни, яку вивчають у вищих юридичних закладах.

Дисципліна складається з двох частин — загальної і особливої.

Загальна частина розглядає загальні принципи, положення кримінально-виконавчого права, джерела та інші питання загального характеру.

До особливої частини курсу входять конкретні питання діяльності установ та органів, які виконують кримінальні покарання.

10. Система курсу кримінально-виконавчого права.

з лекції:

предмет: зміст науки к/в права та правові пит, що стосуються процесу виконання покарань = галузь права + наука

поділ на частини відповідає структурі КВК

Заг. частина: пит. загальної частини галузі к/в права, історія формування і розвитку к/в з-ва

Особлива част: заруб. досвід, регулювання порядку та умов виконання покарань, практичні питання, що виникають під час виконання окремих видів крим. покар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]