Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_na_ekzamen_s_adminki (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
276.26 Кб
Скачать

83. Граничний вік перебування на державній службі.

Граничний вік перебування на державній службі становить 65 років. У разі необхідності керівник державного органу за погодженням з Начальником Головного управління державної служби при Кабінеті Міністрів України може продовжити термін перебування на державній службі. Підставами для подання є вагомий внесок державного службовця у діяльність державного органу або його структурного підрозділу протягом тривалого часу, але не менше одного року, його провідна роль або участь у розробленні, впровадженні нормативно-правових актів, підготовці і виконанні державних, регіональних та галузевих програм, позитивні результати атестації та щорічної оцінки виконання державним службовцем покладених на нього обов'язків і завдань, а також нагородження державними нагородами, Почесною грамотою або заохочувальними відзнаками Кабінету Міністрів України, Нагрудним знаком "Державна служба України "За сумлінну працю" або Почесною грамотою Головдержслужби, відомчими заохочувальними відзнаками.

У виняткових випадках після досягнення граничного віку перебування на державній службі державні службовці можуть бути залишені на державній службі лише на посадах радників або консультантів за рішенням керівника відповідного державного органу.

Державним службовцям, які займають посади першої категорії, за рішенням відповідного державного органу чи посадової особи, які здійснили призначення їх на посади, може бути продовжено перебування на державній службі після досягнення ними шістдесятип’ятирічного віку за їх згодою у зв'язку з потребами служби.

84. Поняття та основні риси адміністративної відповідальності.

На основі аналізу визначень, що їх пропонують науковці, адміністративну відповідальність слід розуміти як процесуально закріплене застосування правомочним суб’єктом заходів примусового впливу щодо особи за вчинення нею адміністративного правопорушення.

Виділяють основні та похідні ознаки адміністративної відповідальності.

Основні ознаки полягають у тому, що вона:

– є засобом охорони встановленого державою правопорядку;

– нормативно визначена і полягає в застосуванні (реалізації) санкцій правових норм;

– є наслідком винного антигромадського діяння;

– супроводжується державним і громадським осудом правопорушника і вчиненого ним діяння;

– пов’язана з примусом, з негативними для правопорушника наслідками (морального або матеріального характеру), яких він має зазнати;

– реалізується у відповідних процесуальних формах.

Похідні ознаки адміністративної відповідальності полягають у тому, що:

  1. підставою адміністративної відповідальності є не тільки проступки, передбачені нормами адміністративного права, а й порушення, передбачені нормами інших галузей права (наприклад, житлового, трудового, земельного і под.);

  2. адміністративна відповідальність полягає у застосуванні до винних адміністративних стягнень;

  3. право притягати до адміністративної відповідальності належить державним органам та їх посадовим особам;

  4. існує особливий порядок притягнення до адміністративної відповідальності та ін

Адміністративна відповідальність правопорушника полягає у виконанні ним двох видів обов’язків:

  1. відновлення по мірі можливості того стану державно-управлінських відносин, який був до вчинення правопорушення (сплатити за проїзд (ст. 135), отримати паспорт (ст. 197), подати правдиві відомості органам реєстрації актів цивільного стану (ст. 212-1);

  2. понести покарання за вчинене правопорушення (сплатити штраф, бути позбавленим спеціального права, бути підданим адміністративному арешту та ін.).

Ці дві групи обов’язків і становлять єдиний зміст адміністративної відповідальності. Лише відшкодування завданої шкоди і понесення покарання можуть реально вплинути на свідомість правопорушника і застерегти його від вчинення адміністративних проступків у майбутньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]