Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛІТИЧНА ЕКОНОМІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
1.68 Mб
Скачать

9.2. Система функцій сім'ї як основи домогосподарства.

Щоб комплексно розкрити економічну сутність сім'ї, слід з'ясувати її основні економічні функції.

Оскільки сім'ї найманих працівників кількісно переважають, то їх економічні функції слід розглядати згідно з критеріями розмежування сфер відтворення в органічному поєднанні з рухом приватної трудової власності, з урахуванням її підпорядкованості законам розвитку та функціонуванню різних форм сукупного капіталу, з одного боку, певного поєднання при цьому інтересів та потреб найманого працівника, колективу та суспільства з другого.

Виходячи з цього основними економічними функціями найманої сім'ї є:

— по-перше, створення певних умов для відтворення сукупного капіталу, а водночас особистісного чинника розвитку сімейної трудової власності, що відбувається у процесі споживання;

— по-друге, функція постачання особистісного фактора виробництва, що реалізується у процесі купівлі-продажу робочої сили, а водночас створення умов для реалізації власності найманого працівника на свою робочу силу;

— по-третє, поєднання процесу споживання частини сімейного бюджету з його частковим заощадженням, внаслідок чого, з одного боку, формуються сприятливіші умови для розширеного відтворення сукупного капіталу, а з другого — розширюються межі для накопичення приватної трудової власності сім'ї.

У межах першої із названих економічних функцій сім'ї можна виокремити такі підфункції: а) ведення домашнього господарства (приготування їжі, прання білизни тощо); б) соціалізація підростаючого покоління, тобто його включення до системи суспільних відносин шляхом виховання дітей, їхньої освіти, піклування про здоров'я тощо.

Функції багатоманітні. Вони торкаються всіх важливіших секторів діяльності суспільства і у більшості визначають соціально-економічні процеси, що відбуваються у ньому.

В умовах ринкової економки сім’я являється основною ланкою формування і накопичення людського капіталу. Тому систему функцій сім'ї можно розглядати на трьох стадіях: освіта, виробництво і реалізація людського капіталу.

На першій стадії створюється матеріальна база сім'ї в процесі формування і використання сімейного бюджету, ведення домашнього господарства.

На другій стадії сім´я виконує дітородну, виховну, рекреаційну функції. На цій стадії закладається фізична основа «людського капіталу», одночасно відбувається адаптація цього капіталу до соціально-економічної системи життєдіяльності. Для виробництва капіталу необхідні наступні чинники виробництва: матеріальні ресурси, товари та послуги, а також самі виробники – члени сім'ї.

На третій стадії за допомогою різних способів підприємництва і працевлаштування реалізуються наступні функції: індивідуальна участь членів сім'ї в ринковому господарстві, організація сімейного бізнесу, розвиток корпоративних форм участі сім'ї в ринковому господарстві, ведення домашнього господарства, отримання і розподіл доходів.

Функції сім'ї на всіх стадіях формування і функціонування «людського капіталу» взаємопов’язані. Наприклад, зниження дітородної функції зменшує трудовий потенціал сім'ї, послаблює її виробничі можливості і може негативно вплинути на виховну роль.

Всі функції мають цільову спрямованість на накопичення і відшкодування втрат, пов’язаних зі створенням «людського капіталу» і розвитком підприємницького потенціалу.

Всю систему функцій сім'ї можна представити схемою.

Рис.9.1. Система функцій сім'ї.