Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скан методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Лікар-нарколог - правознавець - вчителі - вихователі - викладачі - батьки - громадські організації - соціальні педагоги - практичні психологи - психотерапевти

108

Надати таку комплексну допомогу в умовах школи чи за умови взаємодії школи і сім'ї з ІДССМ надзвичайно складно, а тому цю місію міг би взяти на себе центр соціальної профілактики адиктивної поведінки молоді.

Рішення про створення такого міжвідомчого органу може бути прийняте' на спільній колегії обласного відділу народної освіти, охорони здоров'я, внутрішніх справ.

Штат центру можуть складати: директор, науковий керівник та методисти, практичні психологи різних профілів, соціальний педагог, психодидакт, психотерапевт, нарколог, правознавець, лаборант.

У центрі можуть працювати такі служби:

1. Служба науково-методичного забезпечення. Займається розробкою цільових програм соціальної профілактики адиктивної поведінки і моделей їх функціонування. Організує навчання, здійснює інформаційно-пояснювальну роботу та необхідне методичне забезпечення з батьками, педагогічними працівниками, представниками громадських організацій та іншими суб'єктами профілактики адиктивної поведінки учнів і молоді.

Науково-методична робота центру може поєднувати такі напрямки:

  • розробка різновікових методик психологічної консультації учнів, підлітків, педагогів, батьків;

  • опрацювання нових форм профілактики адиктивної поведінки молоді;

  • вироблення простих профілактичних і позбавляючих методик щодо наркогенних звичок підлітків;

  • пошук ефективних форм роботи з батьками підлітків, що схильні до вживання наркогенних речовин та мають досвід адиктивної поведінки;

  • форми і методи просвітницької (медико-иравової, соціально-психологічної, педагогічної) антинаркогенної роботи;

  • форми і методи формування у підлітків прагнення до здорового способу життя;

  • вироблення у підлітків навичок оздоровчого самовиховання;

  • організація позашкільної профілактичної роботи з учнями в умовах відродження України.

Центр надає можливість експериментувати науковим працівникам різних напрямків, а також соціальним працівникам, педагогам, медикам, правознавцям, які займаються проблемами адиктивної поведінки

2. Служба інформації. Займається збором заявок стосовно необхідної інформаційної допомоги чи організації навчання щодо здійснення профілактики адиктивної поведінки людини. Вивчає та організовує облік потреб педагогічних колективів закладів народної освіти, батьків, інших суб'єктів та об'єктів профілактики адиктивної поведінки у

fcMfc—м

Профілактика адиктивної поведінки молоді 109

наданні різноманітної інформаційної, психодіагностичної, психопрофілак­тичної та колекційної допомоги. Розробляє перелік і послідовність відповідних послуг центру. Організовує пропаганду психолого-педагогічних, медико-правових знань серед учнів, вчителів, батьків.

  1. Діагностико-консультативна служба. Забезпечує психолого-педагогічне вивчення особистості, можливі порушення розвитку, відхилення поведінки, діяльності осіб з адиктивною поведінкою, які звернулися чи потребують допомоги. Прогнозує можливі варіанти звуження адиктивного досвіду, здійснює стимулююче консультування, визначає напрямок допомоги та направляє до відповідних фахівців.

  2. Іісихокорекційна служба. Здійснює психокорекцію поведінки особистості через зняття нервово-психічного напруження засобами психологічної гімнастики, психотерапії, аутотренінга, психодрами, арітарапії, тренінгу рольової поведінки.

  3. Служба соціальної підтримки. Організовує роботу телефону довіри для дорослих і підлітків, проводить сімейні педагогічні консультації; вивчає особливості адаптації дитини до соціального середовища; здійснює роботу щодо охорони прав неповнолітніх через взаємодію зі службою у справах неповнолітніх, опікунською радою; надає допомогу іншим службам у здійсненні соціальної та психолого-педагогічної реабілітації осіб з адиктивною поведінкою, відновленні значущості провідної діяльності, мотивації досягнень.

Діяльність усіх служб центру доцільно здійснювати в індивіду­альних, іноді - групових, зрідка - колективних формах.

Центр може комплектуватися спеціалістами відповідного фаху на конкурсній основі за контрактом та сумісництвом.

Виходячи із специфічних завдань, змісту і форм роботи, доречно перед конкурсом та контрактацією залучити фахівців до спеціального тестування. Головна умова при доборі кадрів - готовність фахівців творчо працювати з особами, що схильні та мають досвід адиктивної поведінки, отже, з відповідними відхиленнями поведінки.

Функціональні обов'язки співробітників центру

Директор центру здійснює загальне керівництво діяльністю центру; вирішує питання кадрового та матеріального забезпечення; тиражування матеріалів центру; заключає договори зі школами, іншими освітніми закладами, організаціями з питань комплексних досліджень, освітніх, психодіагностичних та психокорекційних послуг, що відповідають профілю центру (профілактика адиктивної поведінки учнів та молоді). Відповідає за планування та організацію роботи центру. Підтримує контакти з фахівцями суміжних галузей.

по

Науковий керівник здійснює наукове керівництво діяльністю центру, розробляє науково-методичну документацію, систему функціонування на основі наукової програми центру, функціональні обов'язки його співробітників. Складає довгострокові програми науково-дослідницьких робіт. Відповідає за розробку і апробацію моделей психолого-педагогічної допомоги особистості, сім'ї, школі з проблем адиктивної поведінки. Надає допомогу директору і методистам у розробці планів і програм семінарів, курсів, шкіл, навчання відповідно до профілю центру.

Методисти. Відповідають за складання переліку послуг центру, рекламу його діяльності. Забезпечують необхідною навчально-методичною документацією. Ведуть облік заявок щодо надання необхідної допомоги підлітку з адиктивною поведінкою, його сім'ї, вчителям від тієї чи іншої служби центру, їх реєстрацію. Складають циклограму консультацій. Організовують проведення на базі центру занять, консультацій, тренінгу.

Практичні психологи. Займаються загальною і симптоматичною психовіковою діагностикою осіб з адиктивною поведінкою, діагностикою їх сім'ї і сімейного виховання. Визначають шкільні психолого-педагогічні чинники адиктивності неповнолітніх; характер вияву порушень особистісного розвитку, пізнавальної та емоційно-вольової сфер, поведінки і спілкування, що прямо чи опосередковано пов'язані з адиктивною поведінкою.

На цій діагностичній основі консультують осіб з адиктивною поведінкою, батьків, вчителів. Слідкують за виконанням рекомендацій фахівців, здійснюють оперативну психодіагностику, встановлюючи темпи корекції та реабілітації. Проводять психолого-педагогічну пропаганду в контексті профілактики зловживань наркогенними речовинами

Психотерапевт проводить індивідуальні та групові консультації для педагогів, учнів, батьків; сеанси релаксації, психотерапії, ігрової корекції поведінки; надає рекомендації щодо здійснення диференційованого підходу до учнів з адиктивною поведінкою; займається пропагандою знань з питань психогігієни спілкування; розробляє та реалізує методику сімейної психотерапії.

Психодидакт діагностує сформованість провідної діяльності учня, рівень його мотивації і досягнень; визначає основні чинники несформованості діяльності, неадекватного рівня домагань і самооцінки та пов'язані з цим прояви адиктивності; опираючись на міцні сторони особистості учня, через різноманітні форми тренінгів (досягнень, мотивацій, реконструкцій провідної діяльності) види психотерапії (артотерапія, танцювальна терапія та ін.) створює сприятливі умови для

Профілактика адиктивної поведінки молоді 111

включення особистості до альтернативної діяльності як засобу подолання адиктивності.

Нарколог здійснює симптоматичну діагностику учнів з адиктивною поведінкою. Проводить інформаційно-пояснювальну роботу серед вчителів, батьків; спільно з іншими фахівцями центру забезпечують корекційно-реабілітаційну роботу з особами, що мають досвід адиктивності чи хворих на наркоманію; надають консультативну допомогу; ведуть необхідну документацію.

Правознавець здійснює пропаганду правових знань, проводить інформаційно-пояснювальну роботу серед учнів, молоді, батьків, вчителів щодо адміністративно-правової та карної відповідальності людини за збереження і поширення наркотичних речовин в межах спецкурсів, лекторіїв, консультаторіїв, телефону довіри тощо.

Лаборант виконує доручення директора центру, наукового керівника, методистів, займається друкованими роботами, діловодством, допомагає в обробці результатів досліджень.

Комплексна профілактична робота в центрі здійснюється на основі особистих заявок (телефонний дзвінок, безпосереднє звернення) чи колективних (зі школи, ГІТУ, інших закладів освіти).

Система дій, здійснюваних фахівцями служб центру забезпечує надання комплексної допомоги людині з адиктивною поведінкою: психодіагностичну, психопрофілактичну, корекційно-реабілітаційну. Тому до роботи в кожному конкретному випадку одночасно залучаються декілька кваліфікованих фахівців, яких поєднує загальний етико-професійний і методичний підхід до роботи; відповідна психологічна атмосфера. А методи і прийоми соціальної, психолого-педагогічної, медико-правової допомоги спрямовані на досягнення головного результату - подолання адиктивності людини.

Запропонована нами ідея створення центру соціальної профілактики є наслідком пошуку нових шляхів підвищення ефективності попередження адиктивної поведінки учнів і молоді. Сподіваємося, що її реалізація сприятиме інтеграції медико-правового, психолого-педагогічного аспектів соціальної профілактики адиктивності; вдосконаленню її педагогічного аспекту на основі визначення завдань, змісту освітньо-виховних, корекційних програм; розробці у контексті власне педагогічного аспекту профілактики її особистісно-професійного рівня на основі створення відповідної професіограми вчителя-вихователя.

112

Схема функціонально-комунікативних зв'язків центру соціальної профілакіики адикгивної поведінки молоді

Відділи народної освіти (міський, районний) А А

ВУЗ

V

Медичні

оран и

(лікар-

HgPKOjjpr),

Сім'я батьки, діти

цссм

(міський, районний)

А

А А

V V

Центр

соціальної

профілактики

адиктивної

<->

поведінки учнів

та молоді

Служба у справах неповно­літніх при дсржадміні страції

Правоохоронні

Органи (кримінальна , ^ міліція)

А А

у у

У

А

А

Школа

А А

у У

м У

Медична служба

Ж

адміністрація

JL.

учні

Психологічна _служба__

Вчителі-

^редметники

Профілактика адиктивної поведінки молоді

113

ЛІТЕРАТУРА

  1. Аверин В.А. Психология детей и подростков: Учебное пособие. - 2-е издание, переработанное и дополненное. - СПб, 1998. - 379 с.

  2. Адылов Д.У. Наркомания и пути ее профилактики. - О-во Красного креста. Киргистан. - Фрунзе: ИСБН, 1989. - 24 с.

  3. Анисимов H.J1. Профилактика пьянства, алкоголизма и наркомании среди молодежи. - М.: Юридическая литература, 1988. - 173 с.

  4. Бабаян Э.А. Наркомании и токсикомании. Руководство по психиатрии. - М.: Медицина, 1989. - 375 с.

  5. Бенюмов В.М., Костенко О.Р., Флоренсова К.М. Вред алкоголя, никотина и наркотиков. -- К.: Рад.школа, 1989. - 123 с.

  6. Битенский B.C., Херсонский В.Г., Дворак СВ. и др. Наркомания у подростков. - К.: Здоровье. - 1989. - 216 с.

  7. Бланков А.С. Пьянство, наркомания, токсикомания как элементы негативной субкультуры // Проблемы совершенствования борьбы ОВД с пьянством и алкоголизмом. - М., 1988. - С. 12-21.

  8. Боровичка А., Быстржинец 3. К вопросу о преступности молодых наркоманов. - Всесоюзный центр переводов. - М., 1985. - 8 с.

  9. Бородин В.В., Ведернинов Ю.А. Правовая культура и эффективность борьбы с наркоманией // Актуальные проблемы правоохранительной деятельности органов внутренних дел. -1993. -Вып. 1.-С. 137-141.

  10. Братусь Б.С, Сидоров П.И. Психология, клиника и профилактика, раннего алкоголизма. - М.: Изд.МГУ, 1984. - 143 с.

И.Бродский Ю., Белкин А. О профилактике правонарушений среди школьников // Народное образование. - 1987. - №7. - С. 21-24.

  1. Буянов М.И. Основы психотерапии детей и подростков: Практическое руководство. - К.: Высшая школа, 1990. - 191 с.

  2. Буянов М.И. Размышления о наркомании: Кн. для учит. - М.: Просвещение, 1990. - 80 с.

  3. Выготский Л.С. Эмоции и их развитие в детском возрасте // Проблемы общей психологии ПСС. - М.: Педагогика, 1980. - Т. 2. -504 с.

  4. Габиани А.А., Аргунова Ю.Н. Правовые меры борьбы с наркотизмом. - М.: Знание. - 1989. - №8. - 64 с.

  1. Генкова Л.Л. Почему это опасно. - М.: Просвещение, 1989. - 96 с.

  1. Зурабашвили Д.А., Габиани А.А. и др. От вредной привички к тяжелому заболеванию. - Тбилиси: Издательство Тбил.универ, 1986.-99 с.

  2. Игошев К.Е., Миньковский К.М. Семья, дети, школа. Библиотека для родителей. - М.: Юридическая литература, 1989. - 448 с.

114

  1. Каган М.С. Философия культуры. Становление и развитие: Учебное пособие для студентов вузов / М.С. Каган, К.А. Сергеев, Р.В. Светлов и др. - Санкт-Петерб. унив. - СПб, 1995. - 309 с.

  2. Класний керівник у сучасній школі: Методичний посібник / В.М. Оржехівська, О.1. Пилипенко та ін. - К.: ІЗМН, 1996. - 136 с

  3. Козир М.К., Шость Н.В. Організація правового виховання неповнолітніх у закладах освіти: Навчально-методичний посібник. -X., 1996.-27 с

  4. Колесов Д.В. Беседы об антиалкогольном воспитании: Книга для учителя. - М.: Просвещение, 1987. - 77с.

  5. Колесов Д.В. Наркотизм: Сущность и профилактика. - М.: Знание, 1988.-47 с.

  6. Колесов Д.В. Предупреждение вредных привычек у школьников. -2-е изд. - М.: Педагогика, 1984. - 159 с.

  7. Кон И.С. В поисках себя. Личность и ее самосознание. - М.: Политиздат, 1984. - 335 с.

  8. Кон И.С. Психология ранней юности. Книга для учителя. - М.: Просвещение, 1989. - 255 с.

  9. Коробкина З.В. У опасной черты (о борьбе с алкоголизмом, наркоманией, курением). - М.: Мысль, 1991. - 218 с.

  10. Корчагина В. Не сдавайте улицу без боя // Литературная газета. -1987. - 21января.

  11. Курс "Культура життєвого самовизначення" (І-ІІ кл.) // Шлях освіти.- 1997. -№3-4.- 187 с.

  12. Левин Б.М., Левин М.Б. Наркомания и наркоманы: Книга для учителя. - М.: Просвещение, 1991. - 160 с.

  13. Левин Б.М. Не оступись (Алкоголь и наркомания в молодежной среде).-М.: Мысль, 1988.-155с.

  14. Личко А.Е., Битенский B.C. Подростковая наркология. - Л., 1991. -301 с.

  15. Максимова Н.Ю. Диагностика и корекция поведения трудных // Вопросы психологии. - 1988. - № 3. - С. 7-10.

  16. Максимова Н.Ю. Воспитательная работа с социально дезадаптированными школьниками: Методические рекомендации. -К.: АПН Украины. Институт психологии. - 1997. - 136 с.

  17. Максимова Н.Ю. Психологические аспекты профилактики алкоголизма и наркомании среди подростков: Методическое пособие. - К.: ИСИО, 1995. - 144 с.

  18. Мартынчик Е.Г. Борьба с наркоманией. - Кишинев, 1990. - 220 с.

  19. Матвеев В.Ф., Гройсман А.Л. Профилактика вредных привычек школьников. - М.: Просвещение, 1987. - 118 с.

  20. Маюров А.Н. Антиалкогольное воспитание. - М.: Просвещение, 1987.-188 с.

Профілактика адиктивної поведінки молоді

115

  1. Маюров А.Н. К истории антиалкогольного воспитания и просвещения в России и СССР // Современные проблемы борьбы с отклоняющимся поведением. Тезисы Всес. научн. кон. "За здоровый образ жизни" (борьба о социальными болезнями). - М., 1987.-С. 36-37.

  2. Наркотизм и преступность. - К.: Наукова думка, 1994. - 341 с.

  3. Оржехівська В.М. Соціально-педагогічні проблеми девіантності поведінки неповнолітніх в сучасних умовах // Педагогіка і психологія. - 1995. - №4. - С 90-98.

  4. Оржехівська В.М. Методика позбавлення неповнолітніх наркогенних звичок. - К.: 1СДО, 1995. - 252 с

  5. Оржехівська В.М. Профілактика правопорушень серед неповнолітніх. - К.: ВіАн, 1996. - 347 с

  6. Особенности воспитательной работы МТУ с женщинами-наркоманками: Учебное пособие. -Домодедово, 1991. - 133 с.

  7. Педагогічно-правова профілактика правопорушень серед учнівської молоді: Науково-методичний збірник статей / Под ред. В.П.Пастухова. - К.: 13МН, 1997. - 248 с.

  8. Педагогічна профілактика девіантної поведінки неповнолітніх: Орієнтована програма для педагогічних навчальних ' закладів України / В.М.Оржехівська. - К.: ІЗМН, 1996. - 41 с

  9. Подмазин СИ., Сибиль Е.И. Как помочь подростку с "трудным" характером / Научно-практический центр Перспектива/. - К., 1996. -160 с.

  10. Профилактика правонарушений в среде неформальниых группировок / Под ред. Н.И. Ветрова. - Горький, 1989. - 176 с.

  11. Профілактика наркоманії серед школярів та молоді: Матеріали семінару-наради з питань організації боротьби зі злочинністю та запобіганню розповсюдження наркоманії серед неповнолітніх. 1997. -24 грудня -4 с

  12. Психолого-педагогічне вивчення особистості школяра та учнівського класу: Методична розробка з педагогічної практики студентів / Укл. Скрииченко О.В. - К.: Вид. держ. пед. унів. ім. Драгоманова, 1996.

  13. Ранняя профилактика наркотизма: проблемы и подходы к их решению. Ведищева М.М., Рыбакова Л.Н., Цетлин М.Г. // Педагогика. - 1997. - № 1. - С. 38-42.

  14. Рівень вживання алкоголю та знайомства підлітків і молоді з наркотичними речовинами психотропними засобами в Україні // Час молоді. Інформаційно-методичний бюлетень. - 1997. - № 3-5. -С 14-16.

  15. Романова О., Андріанов В. Формування здорового способу житія і умовах екологічної кризи // Рідна школа. - 1995. - Xs I0-11

116

С. 43-45.

  1. Рощин А.И. Путь в бездну. - К.: Политиздат Украины, 1990. - 112 с.

  2. Степанов В.Г. Психология трудных школьников: Руководство практического психолога. Московский пед.университет. - М.: Академия, 1996. -320 с.

  3. Струманський В. Педагогічна пропедевтика асоціального змісту нарколо-гічної ситуації в учнівському осередку // Рідна школа. -1997,-№9.-С 16-19

  4. Факторы изберательного риска в прогнозировании потребления наркотиков и его вредных последствий для школьников / Исследования в области криминологии и деятельности органов уголовной юстиции // Борьба с преступностью за рубежом. -ВИНИТИ. Информационный бюлетень. - №1. - 1995. - С. 27-29.

  5. Философский энцыклопедический словарь // Под ред. Л.Ф. Ильин, П.Н.Федосеев и др. - М.: Советская энциклопедия, 1983. - 840 с.

  6. Фіцула М.М. Правове виховання учнів: Навчально-методичний посібник. - К.: Освіта, 1997. - 147 с.

  7. Хотченков Ю.М. По написаним законам улицы. - М.: Просвещение, 1991. - 334 с.

  8. Хасанов Ф.Т., Котов А.К. Расплата за дурман (Социально-правовые аспекты борьбы с наркоманией). - Алма-Ата: Нектеп, 1989. - 64 с.

  9. Хомик B.C. Программы предупреждения вредных привычек у школьников США // Вопросы психологии. - 1989. - №1. - С. 143-165.

  10. Цветкова Л.Г. Борьба с наркоманией в СССР: Реферативный обзор. -М.:МВШМ, 1989.-23 с.

  11. Энтин Г.М.Борьба с вредными привычками / 2-е изд.дополн. - М.: Просвещение, 1986. - 63 с.

  12. Ягодинский В. Наркомания - знак беды (для бесед со старшекласниками) // Воспитание школьников. - 1994. -№6. -С. 29-32.

Навчальне видання

Пихтіна Ніна Порфиріївна Яковець Наталія Іванівна

Педагогічна профілактика адиктивної поведінки учнів

Верстка і макетування - Приходько Н.О. Технічний редактор - Лисенко М.М.

Підписано до друку'/І/З 2003 Формат 60x84/16 Папір офсетний Гарнітура Computer Modern Ум.друк.арк. 7,25 Тираж 130 пр. Ч:імовлення№ й'СЙ

Видавництво

Ніжинського державного педагогічного університету

імені Миколи Гоголя,

м.Ніжин, Кропив'янського, 2.

8 (04631) 2-22-37

E-mail: ndpu(« nezhin.ukrsat.com