Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22_Finansovy_rinok.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
38.07 Кб
Скачать

2. Фондова біржа: поняття, організація і порядок роботи.

Фондова біржа – це організаційно-оформлений, постійно діючий ринок, на якому створюються сприятливі умови для вільної купівлі-продажу цінних паперів за ринковими цінами на регулярній та впорядкованій основі.

Діяльність фондової біржі в Україні регламентується Законом України „Про цінні папери і фондовий ринок” від 23.02.2006, іншими законодавчими актами України, статутом та правилами фондової біржі.

Фондова біржа утворюється та діє в організаційно-правовій формі товариства (крім повного, командитного товариства і товариства з додатковою відповідальністю) або дочірнього підприємства об'єднання торговців цінними паперами, та провадить свою діяльність відповідно до Цивільного кодексу України, Закону України „Про цінні папери і фондовий ринок”, законів, що регулюють питання утворення, діяльності та припинення юридичних осіб.

Прибуток фондової біржі спрямовується на її розвиток та не підлягає розподілу між її засновниками (учасниками).

Основне призначення біржі – створення оптимальних умов для діяльності покупців та продавців щодо підписання контрактів. Отримання прибутку не є метою діяльності фондової біржі. Це некомерційний учасник централізованого фондового ринку, який не встановлює ціну цінних паперів, а об’єктивно визначає цю ціну. Прибуток організатора торгівлі має спрямовуватись на його розвиток та не підлягає розподілу між його засновниками (учасниками). Біржа не може здійснювати операції з цінними паперами від власного імені і за дорученням клієнтів, а також не може виконувати функції депозитарію.

Розмір статутного капіталу фондової біржі має становити не менш як 15 мільйонів гривень. Розмір власного капіталу фондової біржі, що здійснює кліринг та розрахунки, має становити не менш як 25 мільйонів гривень.

Фондова біржа утворюється не менше, ніж 20 засновниками – торговцями цінними паперами, які мають ліцензію на право провадження професійної діяльності на фондовому ринку, або їх об'єднанням, що налічує не менше, ніж 20 торговців цінними паперами. Частка одного торговця цінними паперами не може бути більшою, ніж 5 % статутного капіталу фондової біржі.

Активи організатора торгівлі не можуть бути сформовані недержавними цінними паперами, крім акцій депозитарію; частка середньострокових та довгострокових державних цінних паперів в активах організатора торгівлі не може перевищувати 30%; частка організатора торгівлі в статутному капіталі зберігача не може перевищувати 5%; частка організатора торгівлі в статутному капіталі реєстратора не може перевищувати 10%.

Організатор торгівлі повинен мати у власності або в користуванні приміщення, яке повністю відокремлене від приміщень інших юридичних осіб.

Організатор торгівлі повинен забезпечувати своєчасне інформування про проведення торгів цінними паперами, доступ до торгів під час їх проведення державного представника ДКЦПФР, створенням сприятливих умов для його присутності на торгах, або шляхом забезпечення такого доступу через окремий канал у режимі он-лайн (інформація поступає в той же час, тобто паралельно з проведенням торгів).

В статуті фондової біржі визначаються: назва та місце її знаходження; найменування та адреса засновників; розмір статутного фонду; умови прийняття та виключення членів фондової біржі; права і обов’язки учасників; організаційна структура фондової біржі; компетенція і порядок створення її керівних органів; порядок і умови відвідування фондової біржі; порядок та умови застосування санкцій.

Правила біржової торгівлі повинні передбачати види цінних паперів, що можуть котируватись на біржі, умови допуску цінних паперів до торгів, види угод, що можуть укладатись на біржі, порядок проведення торгів, формування біржового курсу та ведення розрахунків, види послуг, які може надавати біржа і розмір плати за них, обов’язки членів біржі, систему інформаційного забезпечення тощо.

Фондова біржа виконує 3 основні функції:

  1. посередницьку – створює достатні і всебічні умови для торгівлі цінними паперами емітентам, інвесторам та фінансовим посередникам;

  2. індикативну – оцінювання вартості і привабливості цінних паперів. Саме на біржі проводиться котирування цінних паперів, яке дає інформацію інвесторам про вартісну і якісну оцінку цінних паперів та динаміку їх розвитку. Це створює передумови для надійного і достовірного механізму торгівлі, хоча не виключає можливостей цілеспрямованих махінацій з метою спекуляції цінними паперами;

  3. регулятивну – виражається в організації торгівлі цінними паперами. Вона встановлює вимоги до емітентів, які виставляють свої цінні папери на біржові торги, правила укладання і виконання угод, механізм контролю за діяльністю суб’єктів біржової торгівлі. Біржі здійснюють контроль за фінансовим станом емітентів.

Діяльність фондової біржі як організатора торгівлі тимчасово зупиняється Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку в разі, коли кількість її членів стала менш ніж 20, а якщо фондову біржу утворено у формі дочірнього підприємства об'єднання торговців цінними паперами - коли кількість членів такого об'єднання стала менше ніж 20. Якщо протягом шести місяців прийняття нових членів не відбулося, діяльність фондової біржі припиняється.

Членами фондової біржі можуть бути виключно торговці цінними паперами, які мають ліцензію на право провадження професійної діяльності на фондовому ринку та взяли на себе зобов'язання виконувати всі правила, положення і стандарти фондової біржі.

У разі анулювання отриманої торговцем цінними паперами ліцензії на право провадження професійної діяльності на фондовому ринку його членство у фондовій біржі тимчасово зупиняється до поновлення ним ліцензії або надання на біржу листа щодо виключення його з членів біржі. Інші підстави припинення або тимчасового зупинення членства у фондовій біржі визначаються правилами фондової біржі.

Членство у фондовій біржі припиняється у разі анулювання ліцензії на право провадження професійної діяльності на фондовому ринку, виданої торговцю цінними паперами.

Кожний член фондової біржі має рівні права щодо організації діяльності фондової біржі як організатора торгівлі.

Біржа створюється шляхом укладення засновниками відповідної угоди.

Засновники біржі – це, як правило, члени ініціативної групи, що є організаторами створення. Засновники біржі формують з власних внесків статутний фонд, призначений для придбання основних фондів, формування оборотних засобів та резервного фонду, достатнього для страхування ризиків.

Членами біржі є засновники, а також прийняті до її складу згідно зі Статутом біржі вітчизняні та іноземні юридичні й фізичні особи, які зацікавлені у придбанні, реалізації та обміні профільних для біржі активів на постійні й основі. У разі прийняття нового члена біржі на місце, що звільнилося, або як виняток, на додатково створене місце, він має права і обов’язки засновника. Членство на біржі визначається паями, які забезпечують право на участь у біржовій діяльності та управлінні біржею, а також на першочергове користування її послугами.

Вступний внесок члена біржі має дорівнювати вартості “біржового місця”, що визначається виходячи з попиту та пропозиції.

Учасники ФБ:

У ринковій економіці особливу роль відіграють агенти, маклери, брокери, дилери, спеціалісти, біржові спекулянти, які виступають учасниками біржової торгівлі.

Брокер – представник, який сприяє укладенню угод між зацікавленими сторонами. За звичай, угоди він укладає за дорученням та за рахунок клієнта, за що отримує комісійні. Спеціалізується на окремих видах товару та послуг.

Дилер – особа чи фірма, яка здійснює біржове або торговельне посередництво і діє від свого імені та за власний рахунок. Може виступати посередником між брокерами та іншими дилерами. Залежно від законодавства конкретної країни дилер може мати право працювати з клієнтами безпосередньо.

Трейдер – це представник брокера у торговельній зоні біржі, який приймає замовлення від імені фірми на продаж і купівлю активі і має посвідчення працівника операційного залу. За звичай, він торгує оптовими партіями активів.

Спеціаліст – це дилер, який займається винятково одним чи кількома видами біржового активу, стежить за котируванням і отримує оплату від фірму, активом (товаром) якої займається.

Обліковий виконавець або зареєстрований представник – працівник брокерської контори, який приймає замовлення клієнта. Закони західних країн вимагають від нього складання особливих іспитів, після чого він отримує право отримувати доручення клієнтів і надавати їм поради.

Маклер – розпорядник та наглядач за торгами у “біржовій ямі”, який наймається біржею, посередник у біржових угодах. З одного боку, він повинен керуватися Статутом біржі, а з іншого – виконувати головне завдання щодо досягнення взаємної вигоди для учасників угоди. Він приймає присягу, згідно з якою він не має права здійснювати операції за свій рахунок, якщо це не передбачено Статутом біржі.

Гоф-маклер (старший маклер) – розпорядник і наглядач за всією операційною залою, безпосередній керівник маклерів.

Бігун – кур’єр брокерської контори, який передає доручення членів біржі її трейдерам у “біржовій ямі”.

Чорний маклер – дилер, який не має права здійснювати біржові операції на біржі, але здійснює торгівлю цінними паперами недопущеними до біржової торгівлі, на хаотичному ринку, безпосередньо перед приміщенням біржі.

Реєстратор – працівник біржі, який здійснює реєстрацію біржових угод.

Управління біржею здійснюють 3 органи, які мають різний рівень компетенції:

Загальні збори членів біржі;

Біржовий комітет;

Виконавча дирекція.

Загальні збори членів біржі, як вищий орган управління та законодавчий орган внутрішньобіржової діяльності виконує такі функції:

  • здійснюють загальне керівництво біржею та біржовою торгівлею;

  • затверджують і вносять зміни та доповнення до Статуту біржі;

  • обирають і відкликають голову Біржового комітету, яленів Ревізійної комісії, членів Біржового арбітражу;

  • обирають Біржовий комітет;

  • призначають і звільнять виконавчого директора;

  • розглядають і затверджують правила біржових торгів, регламенти, положення та інші рішення, обов’язкові для виконання суб’єктами біржових правовідносин;

  • затверджують організаційну структуру біржі, річний звіт голови Біржового комітету про результати фінансово-господарської діяльності біржі;

  • створюють, реорганізують і ліквідують філії та представництва, затверджують їх статутні документи;

  • затверджують рішення голови Біржового комітету та Біржового арбітражу про виключення з членів біржі;

  • встановлюють розмір плати за брокерське місце, інші внески та порядок їх сплати;

  • приймають рішення про припинення діяльності біржі, призначають ліквідаційну комісію, затверджують ліквідаційний баланс;

  • затверджують кошторис на утримання біржового комітету та персоналу біржі.

Постійно діючим органом управління в період між Загальними зборами членів біржі є Біржовий комітет (Рада біржі), який формується з членів біржі і обирається Загальними зборами. Компетенція та повноваження Біржового комітету визначається Статутом біржі.

На Біржовий комітет покладено такі функції:

  • внесення поправок до Правил біржової торгівлі; встановлення розмірів внесків, грошових виплат і комісійних зборів;

  • заслуховування та оцінка звітів;

  • підготовка рішень про прийом у члени або виключення з членів;

  • визначення і встановлення розміру оплати для постійних і разових відвідувачів; встановлення кошторису витрат для виконавчої дирекції.

Для управління біржею, здійснення біржової діяльності та виконання рішень Загальних зборів та Біржового комітету створюють Виконавчу дирекцію біржі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]