Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-20_ABD.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

19. Аналіз якості активів

Метою аналізу якості активів є визначення їх життєздатності і оцінка їх ризиковості, ліквідності, прибутковості. Надто високі значення показників негативно впливають на дохідність банку, а низькі – погіршення надійності банку.

Основними напрямами аналізу якості активів є:

1. аналіз і оцінка активів банку з позиції ризиковості=активи, зважені за ступенем ризику/активи всього. Збільшення цього показника свідчить про погіршення якості активів банку і підвищення ризиковості його політики.

2. аналіз активів з позиції їх відповідності якісним вимогам ліквідності. Передбачає вивчення складу активів за ступенем їх ліквідності.

2.1 визначення питомої ваги високоліквідних активів в загальній сумі активів банку:високоліквідні активи/дохідні активи*100

2.2 розрахунок і визначення кооф ліквідності=активи, зважені за ступенем ліквідності/активи всього

2.3 розрахунок обов’язкових нормативів ліквідності (Н4-20%, Н5-40%, Н6-60%).

3. аналіз активів з позиції їх відповідності вимогам дохідності і прибутковості

3.1 групування активів банку на дохідні і недохідні

3.2 визначення питомої ваги дох і не дох активів в загальному обсязі активів банку=дохідні активи/загальні активи

3.3 розрахунок показників ефективного використання активів банку:

К дох акт=доходи отримані банком/середній обсяг доходів*100

К приб акт=чистий прибуток/середні активи*100.

20. Зміст та етапи аналізу кредитних операцій банку

Кредитні вкладення(кред портфель) – сукупність усіх позик, наданих банком з метою отримання доходу.

Основною метою аналізу кредитного портфеля банку є оцінка його якості.

Аналіз доцільно проводити в такій послідовності:

1. оцінка масштабів кред д-сті банку порівняно з попередніми періодами та іншими банками:

1.1 оцінка кредитної д-сті банку варто починати з визначення місця, яке посідають кредитні операції в загальному обсязі активів банку. Для цього використ пок загал кред активності=середні кредитні вкладення/середні активи*100

1.2 здійснення розрахунків темпів зростання та приросту кред вкладень

1.3 здійснення порівняльного аналізу кред д-сті ряду банківських установ, що дає змогу здійснювати аналіз та оцінку масштабів кред д-сті банку порівняно з іншими банками, визначається конкурентна позиція банку з окремих напрямів кредитування (в розрізі фіз і юр осіб)

2. аналіз руху кредитів

3. аналіз оборотних кредитів

4. визначення рівня диверсифікації кредитних вкладень, який дає змогу максимально знизити ризик неповернення позики. Деверсифікація баває портфельною(розподіл позикових коштів між різними суб’єктами), галузевою (розподіл кредитів між клієнтами, які здійснюють свою д-сть у різних галузях економіки), географічна.

5. оцінка погашення позики. У процесі аналізу своєчасності повернення кредитів необхідно: визначити загальну суму простроченої заборгованості за кредитами і % за ними; аналіз зміни цієї суми в динаміці; аналіз структури простроченої заборгованості у розрізі клієнтів; аналіз давності дії виникнення; визначення причини виникнення заборгованості; аналіз суми і питомої ваги прострочених кредитів, які були погашені у звітному періоді; аналіз заходів, яких вживає банк для стягнення простроченої заборгованості і %.

Структура кредитного портфеля є задовільною, коли питома вага кредитів без забезпечення прострочених, сумнівних, до повернення і пролонгованих становить не більше 50%, а у разі вищої питомої ваги проблемних кредитів кред д-сть вважається ризиковою.

6. проводиться кількісна оцінка структури кредитного портфеля, яка залежить від різних класифікаційних ознак: галузевою ознакою, строками і суб’єктами користування, видами наданих послуг, характером забезпечення, якістю, методами надання позик, способами їх погашення.

7. оцінка якості кред портфеля з погляду ризику і рівня забезпеченоті кредитів

8. аналіз дохідності та ефективності кред операцій.