Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юля.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

2.1. Ставка податку

Прибуток платників податку, включаючи підприємства, засновані на власності окремої фізичної особи, оподатковуєть­ся за ставкою 30 відсотків до об'єкта оподаткування. З 1 січня 2004 року ставку податку на прибуток буде зменшено до 25 від­сотків.

Платник податку, який здійснює виплату виграшів у лоте­рею або інші види ігор чи розиграшів, які передбачають прид­бання особою права на участь у таких іграх чи розиграшах до їх проведення, зобов'язаний утримувати та вносити до бюдже­ту 30 відсотків суми таких виграшів.

Будь-яка особа, яка здійснює виплату особі у зв'язку із ви­грашем у казино, бінго, інші ігри у гральних місцях (домах), зобов'язана утримувати та вносити до бюджету 30 відсотків суми прибутку такої особи, який визначається як різниця між її доходами, отриманими у вигляді виграшів за відповідний робочий день, та витратами, понесеними такою фізичною осо­бою протягом такого робочого дня, пов'язаними з таким вигра­шем, але не більше суми такого виграшу.

Встановлення порядку податкового обліку виграшів та ви­трат осіб, а також порядок звітності суб'єктів грального бізне­су віднесено до компетенції Державної податкової адміністрації України.

Особливості оподаткування страхової діяльності передба­чені п. 7.2 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств». Оподатковувані доходи від страхової діяльності (крім страхування життя) страховиків-резидентів оподаткову­ються за ставкою у розмірі 3 відсотки суми валового доходу, одержаного від страхової діяльності, та не підлягають оподат­куванню за базовою ставкою податку на прибуток. Оподатко­вувані доходи страховиків-резидентів від страхування життя оподатковуються (крім доходів від операцій, здійснених за до­говорами довгострокового страхування життя) за ставкою у розмірі 3 відсотки.

Оподатковувані доходи страховиків-резидентів, отримані за договорами довгострокового страхування життя, оподаткову­ються за ставкою 0 відсотків у разі дотримання вимог до таких договорів.

У разі порушення вимог договору довгострокового страху­вання життя, в тому числі його дострокового розірвання, дохо­ди, одержані страховиком за таким договором, оподатковують­ся за ставкою 6 відсотків.

Особливості оподаткування нерезидентів передбачені ст. 13 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств». Будь-які доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх похо­дження з України, від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях) оподатковуються у порядку і за ставками відповідно до зазна­ченої статті Закону.

Сума доходів нерезидентів, яку виплачують резиденти як оплату вартості фрахту, оподатковується за ставкою 6 відсотків у джерела виплати таких доходів за їх рахунок. При цьому:

а) базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту;

б) особою, уповноваженою стягувати цей податок та вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, неза­лежно від того, чи є він платником цього податку чи ні, а та­кож чи є він суб'єктом спрощеного оподаткування чи ні.

Страховики (інші резиденти), які здійснюють виплати у межах договорів страхування або перестрахування ризиків (у тому числі страхування життя) на користь нерезидентів, зобо­в'язані оподатковувати суми такого страхування або перестра­хування таким чином:

а) при страхуванні або перестрахуванні ризику в страховиків та пере страховиків—нерезидентів, рейтинг фінансової надій­ності (стійкості) яких відповідає вимогам, встановленим Кабі­нетом Міністрів України на підставі прилюдного оголошення рейтингів таких компаній, — за ставкою 0 відсотків;

б) в інших випадках — за ставкою 15 відсотків від суми та­ких виплат за власний рахунок.

Резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам від наданих рекламних послуг на території України, сплачують податок за ставкою 20 відсотків від суми таких виплат за власний рахунок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]