Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фролова Л.В., Шаруга Л.В.,Паращенко О.В. Економ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Модуль 1. Торгівля як галузь господарського комплексу регіону і країни.

Тема 1. Споживчий ринок товарів, послуг та показники його оцінки.

Споживчий ринок товарів, послуг, його сутність, типи, функції, класифікація. Показники оцінки стану і розвитку споживчого ринку товарів (послуг). Об'єкти, суб'єкти ринку. Інфраструктура ринку. Соціально-економічний ефект і ефективність ринкової діяльності. Споживач – центральна фігура в ринкових стосунках. Споживання і купівельна спроможність населення. Основні тенденції розвитку народного споживання. Споживання і потреби, їх суть і їх економічна характеристика. Попит як форма прояву потреби, як елемент ринку. Попит і товарна пропозиція. Роль торгівлі у формуванні розумних потреб. Державне регулювання співвідношення між пропозицією і попитом. Чинники, які впливають на попит і пропозицію. Купівельні фонди населення. Баланс доходів і витрат населення. Оцінка ємності ринку країни, регіону. Товарні ресурси, їх характеристика, класифікація і джерела формування. Ринкові фонди. Джерела формування товарних ресурсів. Матеріальний баланс товарних ресурсів. Напрями використання товарних ресурсів. Ринкові фонди їх призначення і зв'язок з товарообігом.

Тема 2. Економічна суть, соціально-економічні форми, роль і значення торгівлі в господарському комплексі країни і ринку.

Внутрішня торгівля як галузь національної економіки. Форми товарообміну. Торгівля товарами народного споживання як форма товарного обігу, її особливості. Основні функції торгівлі. Торгівля й процес грошового обігу. Роль торгівлі у здійсненні зв’язку між галузями економіки та регіонами держави. Вплив торгівлі на виробництво та споживання. Торгівля як багатофункціональна соціально-економічна підсистема національної економіки. Торгівля як органічна складова ринку товарів і послуг. Торгівля як сфера обігу товарів і послуг. Торгівля як вид економічної діяльності. Торгівля як самостійна галузь економіки.

Оптова торгівля: її характеристика, роль, функції.

Роздрібна торгівля: її характеристика, роль, функції.

Ресторанне господарство: його характеристика, роль, функції. Взаємозв’язок закладів (підприємств) ресторанного господарства і галузевих комплексів.

Система заходів щодо поліпшення стану споживчого ринку. Торгівля в системі ринкових стосунків, її форми, види і органи керівництва. Споживча кооперація. Укоопспілки. Кооперація як соціально-економічне явище і форма організації спільної діяльності. Економічні аспекти впливу інформаційних технологій на сферу обміну і споживання. Віртуальна економіка. Рівні співвідношення електронної економічної діяльності. Перспективи розвитку електронної комерції в Україні. Система секторів електронного бізнесу. Електронна роздрібна торгівля. Бізнес-процеси в системі електронної комерції в Інтернет-магазині (електронному магазині, э-магазині). Сервер електронного магазина (э-магазин). Перспективи розвитку електронної торгівлі в Україні.

Тема 3. Особливості формування економічних ресурсів торгових підприємств і їх оцінка.

Особливості формування матеріально-технічної бази торгівельного підприємства. Основні фонди їх структура. Загальні й специфічні показники ефективності використання основних фондів роздрібного торговельного підприємства, оптового підприємства, закладу (підприємства) ресторанного господарства.

Особливості формування персоналу роздрібного торговельного підприємства, оптового підприємства, закладу (підприємства) ресторанного господарства. Особливості стимулювання працівників торгівлі. Особливості праці працівників торгівлі. Загальні і специфічні показники ефективності використання трудових ресурсів торговельного підприємства.

Оборотні активи торгових підприємств як економічна категорія і як інструмент ринкового механізму. Класифікація оборотних активів торговельних підприємств. Особливості структури оборотних активів торговельних підприємств. Система показників ефективності використання оборотних активів роздрібного торгового підприємства, оптового підприємства, закладу (підприємства) ресторанного господарства.