Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технології соціальної роботи (Капська).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Література.

1. Безпалько О., Едель С. Підготовка волонтерів до роботи з дітьми обмежених функціональних можливостей / Методичні рекомендації. // Заред. А. Й. Капської. — К.: НПУ імені М.П. Драгоманова, 2001.

2. Виховання дітей з особливими потребами в сім'ї / Упорядник І. Б. Іванова. - К.: УДЦССМ, 1998.

3. Іванова І. Б. Соцільно-психологічні проблеми дітей-інвалідів. — К.,2000.

4. Карманенко Т. М., Карманенко Ю. Г. Ляльковий театр — дітям. — К.: Рад. шк„ 1986.

5. Мостіпан О. Державна політика щодо інвалідів і перспектива та пріоритети // Соціальний захист. — 2002. — №11.

6. Мостіпан О. Державна політика щодо інвалідів: перспективи та пріоритети // Соціальний захист. — 2002. — № 11.

7. На допомогу батькам, що мають дітей з особливими потребами. / Л. В. Борщевська, А. В. Зіброва, І. Б. Іванова — К., 1999.

8. Про становище інвалідів в Україні та основи державної політики щодо вирішення проблем громадян з особливими потребами: Державна доповідь. — к., 2002. - (Препр. / Міністерство праці та соціальної політики України; Міністерство охорони здоров'я України; Міністер­ство освіти і науки України та ін).

9. Соціально-психологічний захист дітей-інвалідів та молодих інвалідів // Іиформаційно-методичний бюлетень / Упорядник Н. Є. Бенюх, 1997. - Вип. 2. — Донецьк.

10. Технології соціально-педагогічної роботи: Навчальний посібник / За заг. ред. А. Й. Капської. — К., 2000.

11. Холостова Е. И. Социальная реабилитация. Учебное пособие. М.: Изд-во Корпорация "Дашков и К°", 2002.

12. Щербакова К.В., Петрочко Ж. В. Реабілітація дітей з функціо­нальними обмеженнями засобами мистецтва / Навчальний посібник. — К.: ДЦССМ - НПУ імені М. П. Драгоманова, 2002.

13. Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю з фенкціональними обмеженнями. Навчально-методичний посібник для соціальних працівників і соціальних педагогів / За ред. А.Й.Капської. — К.: ДЦССМ, 2003. - 168с.

Питання для самоперевірки.

1. Визначити основну суть концептуального підходу до проблеми соціальної реабілітації дітей та молоді з функціональми обмеженнями

2. Визначити загальний потенціал і сферу зовнішніх умов соціальної реабілітації

3. Суть і завдіння діагностики дитячої інвалідності

4. Охарактеризувати основні напрями реабілітації дітей з функціо­нальними обмеженнями

5. Які Ви можете назвати методи і форми соціальної реабілітації дітей та молді з функціональними обмеженнями.

Глава 3. Технології соціальної роботи з військовослужбовцями

1. Соціальна зумовленість роботи з військовослужбовцями.

У мирний час призиваються придатні до неї за станом здоров'я і віком громадяни, яким до дня відправки у військові частини виповнило­ся 18 років (Закон України "Про загальний військовий обов'язок і військо­ву службу"). Саме цей вік (18-20 років) вважається одним із надзвичай­но складних і відповідальних у плані становлення особистості в процесі набуття молодою особою соціального та професійного досвіду, адаптації та входження її в суспільне життя. Призов молодої людини до лав Зброй­них сил — докорінна зміна для неї звичайного середовища, порядку існування, відірваність від родини та близьких.

Молода людина, потрапляючи у військо, півтора року перебуває у вакуумі, ізоляції від зовнішнього світу, підпадає під вплив внутрішньо військових як позитивних, так і не рідко негативних чинників. Це все супроводжується великими фізичними та моральними навантаженнями [1].

Ускладнення психологічного стану, в якому тривалий час перебуває військовослужбовець строкової служби, врешті-решт може призвести до непередбачених наслідків. Підвищення рівня обов'язків та відповідаль­ності, надмірне психологічне, моральне та фізичне навантаження, дисципл­інарні вимоги — все це сприяє розвитку стресових станів, підвищення тривожності, депресивного стану, які проявляються в спробах суїциду, дезертирства, агресивної спрямованості особистості, схильності до девіан-тиої, деліквентної поведінки. Ситуацію ускладнює той факт, що при бага­тьох військових частинах ще й досі відсутні посади психолога взагалі, або їх робота носить суто формальний характер. Надання соціально-медичної, психолого-педагогічної, правової, інформаційної допомоги як військовос­лужбовцям строкової слукби, так і офіцерам в умовах сьогодення має бути невід'ємною складовою усього періоду служби в армії.

Протягом останніх років центрами соціальних служб для молоді в Україні ведеться робота щодо соціальної підтримки та допомоги військовослужбовцям строкової служби, військовослужбовцям — офіцерам та членам їх сімей. Військово-патріотичне виховання молоді, підготовка допризовної та призовної молоді до проходження служби у Збройних силах, соціальна адаптація військовослужбовців строкової служби, проф­ілактика негативних явищ у військовому середовищі, сприяння змістов­ному дозвіллю військовослужбовців, відпрацювання механізмів альтер­нативної служби, адаптація молодих осіб, які звільнилися з лав Зброй­них сил, у цивільне життя — все це є надзвичайно актуальними питання­ми в системі реалізації одного із напрямків соціальної молодіжної пол­ітики.

На організацію та впровадження системи комплексної соціальної ро­боти з військово зобов'язаною молоддю та офіцерами строкової служби спрямована діяльність центрів соціальних служб для молоді за комплек­сною програмою "Соціальна робота з призовною молоддю та військовос­лужбовцями", затверджена наказом Держкоммолодьспорттуризму від 26.01.2001 р., № 173.

Пріоритетами та принципами реалізації цієї програми визначено:

— активне залучення спеціалістів різного фаху до впровадження моделі надання соціальних послуг військовозобов'язаній молоді;

— впровадження моделі соціальної роботи на засадах добровільності, конфіденційності, компетентності, професіоналізму, системності;

— створення умов для сприяння захисту основних прав та свобод' військовослужбовців, гармонійного розвитку молодої особистості юнаків.

Виходячи з актуальності проблеми, програма соціальної роботи з військовозобов'язаного молоддю ставить за мету організацію надання допомоги призовникам та військовослужбовцям у вирішенні соціально-психологічних проблем шляхом надання інформаційних, психолого-педа-гогічних і корекційних послуг. При цьому визначено домінуючим індив­ідуальний адресний підхід та створення системи комплексного впливу на особистість.

Реалізація програми спрямована на вирішення таких завдань:

— зменшення кількості злочинів серед військовослужбовців, а та­кож випадків ухиляння від проходження служби у Збройних силах Ук­раїни;

— формування стереотипу поведінки допризовної молоді на усвідом­лене проходження строкової служби у Збройних силах України;

— створення комплексної системи соціальної допомоги військовозо­бов'язаній молоді.

Діяльність програми спрямована на роботу з такими категоріями клієнтів:

  • призовники — юнаки 18 років, які призиваються на дійсну строко­ву військову службу;

  • військовослужбовці — особи офіцерського складу, прапорщики мічмани, військовослужбовці строкової і надстрокової служби та військо­вої служби за контрактом Збройних сил України;

  • члени родин призовників та військовослужбовців — батьки, дру­жини, діти й інші близькі родичі призовників та військовослужбовців, а також опікуни й особи, які здійснюють піклування над призовниками;

  • молодь, яка звільнилася ізЗбройних сил України.