Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технології соціальної роботи (Капська).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Глава 6. Технології соціальної роботи з обдарованими дітьми. 252

1. Характеристика творчої обдарованості дитини. 253

2. Типологія обдарованості. 259

3. Особливості творчої обдарованості та її проблеми у дитини. 261

4. Соціально-педагогічна робота з обдарованими дітьми і їх батьками. 265

Література. 280

Питання для самоперевірки. 281

Глава 7. Технології соціальної роботи з клієнтами різного віку. 282

1. Соціальна робота з клієнтами зрілого віку. 282

2. Соціальна робота з клієнтами похилого віку. 290

Соціальний захист літніх і старих людей. 294

Література. 296

Питання для сапоперевірки. 296

1. Основні напрямки соціально-педагогічної діяльності фахівців. 298

Література. 308

Питання для самоперевірки. 309

2. Зміст і організаційно-правові форми роботи з дітьми та молоддю шкільного віку. 310

Література. 319

Питання для самоперевірки. 320

Розділ II. Технології соціальної роботи. Глава 1. Технології роботи з сім'ями різного типу.

1. Соціально-виховна робота з молоддю як умова підготовки до сімейного виховання.

У науковій літературі можна знайти чимало різноманітних визначень сім'ї, наприклад, таких відомих авторів як А.І.Антонов, М.Я.Соловйов, А.Г.Харчев та інші. У філософському словнику сім'я визначається як "вид соціальної спільноти, найважливіша форма організації особистого побуту, зоснована на подружній спілці та родинних зв'язках, тобто на багатосторонніх відносинах між чоловіком та жінкою, батьками та дітьми, братами та сестрами та іншими родичами, що живуть разом та ведуть спільне господарство."

Хоча у різних визначеннях утримуються дещо різні наголоси і варі­анти, в цілому, в них дається приблизно однакове уявлення про сучасну сім'ю в її типовому і найбільш поширеному вигляді. Якщо залишити в них найбільш суттєве, то сім'ю можна охарактеризувати як соціальну спільноту, зосновану на подружніх або родинних зв'язках, для якої характерні спільне проживання та ведення домашнь­ого господарства. Таке визначення відбиває загальноприйняте розум­іння та включає різноманітні варіанти сімейних груп, під нього підпадає і типова сім'я, що складається з подружжя, їх дітей та батьків, і різні неповні та незвичайні сім'ї, наприклад, сім'я з тітки та племінника, ба­бусі та онука.

Молода сім'я — це особливий світ, який своєрідно пов'язаний із всіма проблемами суспільства. З однієї сторони, молода сім'я — це зам­кнена система взаємостосунків її членів, які "захищають" сім'ю від втру­чання із зовні, а з іншого — суспільні процеси по-різному впливають і опосередковують взаємини людей у конкретній сім'ї. На думку В.М.Дружиніна, сім'я є соціальним інститутом, а конкретна сім'я — "інституалізованою соціальною групою" [3], функція якої полягає у первинній соціалізації дітей.

Молода сім'я може розглядатися і як специфічний соціальний інсти­тут, що виконує ряд функцій (репродуктивна, виховна, господарсько-економічна, рекреативна), які важливі для суспільства і необхідні для життя кожної людини, і як мала соціально-психологічна група, в якій, за висловом О.М.Здравомислової, "з найбільшою природністю задовольня­ються чисельні найважливіші особистісні потреби людини" [5, 82]. Ма­буть, кожен з молодого подружжя погодиться з тим, що саме у своїй батьківській (генетичній) сім'ї він набув необхідних соціальних навичок, оволодів певними стереотипами поведінки і культурними нормами, про­являв емоційну прихильність, або, навпаки, відчував певні негативні емоції до близьких членів родини, отримував психологічну підтримку і захист, рятувався від стресів і перевантажень, які виникали при контак­тах із зовнішнім світом.

Якщо молода сім'я має дітей, то виступаючи первинним мікросередовищем дитини, вона відіграє вирішальне значення у формуванні її особи­стості. Саме в сім'ї закладаються основи особистості дитини, і, при вступі до школи, дитина вже більш, ніж наполовину сформувалася як осо­бистість. Але ж діти можуть народжуватися і поза шлюбом і сім'єю. І тоді відповідальність за їх життя, мінімальне економічне благополуччя і виховання беруть на себе держава і суспільні організації.

У сучасних умовах родинне виховання доповнюється суспільним: діти відвідують дошкільні заклади, школу, різноманітні мистецькі студії спортивні секції тощо. І завдання соціалізації постають, зрозуміло, не тільки перед сім'єю, але й перед іншими соціальними інститутами вихо­вання.

Та все ж таки, виховний вилив сім'ї дещо обмежений. Пояснюють це тим, що вплив цей не виходить за межі індивідуальних можливостей членів сім'ї, їхнього власного рівня розвитку, інтелектуальної і культур­ної підготовленості, умов життя. І в цьому плані інші соціальні інститу­ти знаходяться у більш сприятливому становищі [11].

Тому для молодого подружжя, яке планує народити дитину, важли­вим є усвідомлення себе в ролі не просто як соціального інституту вихо­вання, а як того осередку (середовища), яке обумовлює формування особистості дитини, і не перекладати відповідальність за майбутнє дити­ни на державу.