Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розвязана база з лфк.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
63.08 Кб
Скачать

Загальні основи медичної реабілітації. Засоби, форми, методи лфк.

107. Що таке медична реабілітація:

А. Комплексна медикаментозна терапія для ліквідації симптомів хвороби. Б. Санаторно-курортне лікування до відновлення працездатності. В. Відновлювальне лікування до зникнення ознак хвороби та адаптація до побутових навантажень. Г. Різностороннє консервативне лікування і адаптація організму до самообслуговування. Д. Комплексне лікування до виздоровлення і відновлення працездатності.

108. Які критерії стану хворого не дозволяють призначати лікувальну гімнастику?

А. Добре самопочуття та нормальна температура.

Б. Небажання хворого займатись лікувальною гімнастикою.

В. Традиційні терміни перебування хворих у стаціонарі.

Г. Загроза розвитку гіподинамії та атрофії.

Д. Задовільний клінічний стан та самопочуття хворого.

109. На яких властивостях живого організму базується реабілітація хворих?

А. Бажання хворого швидкого видужання. Б. Мотивація відновлення здатності до праці і подолання депресії. В. Душевна рівновага та покращення психоемоційного стану. Г. Мотивація відновлення здатності до самообслуговування і покращення якості життя. Д. Адаптаційні і регенераторні властивості живого організму

110. Основні принципи застосування реабілітаційних заходів:

А. Систематичне і послідовне використання різних методів реабілітації. Б. Застосування методів реабілітації після виздоровлення. В. Ранній початок реабілітаційних заходів. Г. Правильний вибір медикаментозної терапії. Д.Усі відповіді правильні.

111. Провідні методи медичної реабілітації при підгострому перебігу захворювань:

А. Фізіотерапія та ЛГ. Б. Трудотерапія і масаж В. Медикаментозна терапія і терренкур. Г. Медична гімнастика, масаж та медикаменти. Д. Психотерапія, трудотерапія та ЛГ.

113. Основні засоби медичної реабілітації на стаціонарному етапі лікування хворих:

А. Медикаменти та руховий режим. Б. Фізичні вправи, психотерапія та лікувальний масаж. В. Комплексна медикаментозна терапія, руховий режим та ЛГ. Г. Природні фактори, природно–прикладні вправи і масаж. Д. Необхідні усі засоби.

114. Що відноситься до засобів фізичної реабілітації хворих:

А. Інтенсивна медикаментозна терапія. Б. Руховий режим. В. Класичний лікувальний масаж.

Г. Ритмічна гімнастика. Д. Акробатика і бальнеотерапія.

115. Основні механізми дії фізичних вправ на організм хворої людини:

А. Психотерапевтичний та тонізуючий ефекти. Б. Корекція адаптаційних механізмів. В. Стимуляція обмінних процесів. Г. Є невірні відповіді. Д. Усі відповіді правильні.

116. Які є протипокази до застосування фізичної реабілітації:

А. Небажання хворого займатись ЛГ. Б. Наявність переломів в стадії іммобілізації. В. Післяопераційний період до зняття швів. Г. Гострий період захворювання. Д. Прояви декомпенсації функції органів і систем.

117. За активністю виконання вправи поділяються на такі:

А. Ідеомоторні, у посиланні імпульсів, гімнастичні, тонізуючі.. Б. Ідеомоторні, у посиланні імпульсів, рефлекторні, пасивні, активні, активно-пасивні. В. Ідеомоторні, у посиланні імпульсів, рефлекторні, пасивні, гігієнічні. Г. Ідеомоторні, рефлекторні, пасивні, гігієнічні, спортивно-прикладні. Д. Гігієнічні, у посиланні імпульсів, рефлекторні, ігрові, активні.

118. Які завдання вирішуються під час медичної реабілітації:

А. Усунення причин порушення стану здоров'я. Б. Пристосування до нових умов життя після хвороби.. В. Мобілізація спадково зумовленого потенціалу здоров'я. Г. Розвиток компенсацій і нормалізація функцій. Д. Інтенсивне тренування організму людини.

119. Біологічні основи медичної реабілітації це:

А. Бажання хворого швидкого виздоровлення. Б. Здатність організму до відновлення і пристосування.. В. Душевна рівновага та покращення психоемоційного стану. Г. Мотивація відновлення здатності до самообслуговування і покращення якості життя. Д. Репаративні процеси та нормалізація функції.

120. Методичні принципи та правила медичної реабілітації:

А. Комплексне застосування різних видів лікування. Б. Окремо курсами після оперативного або медикаментозного лікування.. В.Ранній початок, систематичність, безперервність. Г. Є неправильні відповіді. Д. Усі відповіді правильні

121. Виберіть вправи, які належать до природньо-прикладних:

А. Присідання та нахили вперед. Б. Динамічні дихальні вправи. В. Дозована ходьба по рівній місцевості. Г. Статичне напруження м’язів. Д. Усі відповіді правильні.

122. Основний метод проведення лікувальної гімнастики в лікарні:

А. Індивідуальний Б. Інтенсивно-тренувальний. В. Консультативний. Г. Тренувальний. Д. Малогруповий.

123. Які фізичні вправи необхідні для профілактики розвитку синдрому гіподинамії на ліжковому режимі:

А. Механотерапія і біг. Б. Активно-пасивні рухи і масаж В. Гігієнічний масаж грудної клітки і кінцівок. Г. Дозована ходьба. Д.Гімнастичні вправи при ходьбі.

124. Основні напрямки дії фізичних вправ на організм хворої людини.

А. Ліквідація симптомів захворювання. Б. Покращення трофіки та нормалізація функції. В Покращення настрою хворих. Г. Усі відповіді правильні Д. Є неправильні відповіді.

125. Які можливі способи дозування фізичних навантажень для хворих?

А. Індивідуальний метод проведення занять. Б. Вибір рухового режиму. В. Тривалість заняття та складність вправ. Г. Виконання вправ в комфортних умовах. Д. Демонстрація та показ вправ під музику.

126. Як контролюється навантаження на хворого?

А.Оцінюється загальний стан хворого та результати аналізів. Б. Враховуються скарги та вигляд хворого під час процедури. В. Враховуються об'єктивні, суб'єктивні ознаки хвороби та наявність ускладнень. Г. Спостерігається динаміка перебігу хвороби та загальний стан . Д. Оцінюється ЕКГ та гемодинаміка.

127. Які фізичні вправи застосовуються на суворо ліжковому режимі:

А. Вправи на розслаблення і механотерапія . Б. Активно-пасивні рухи. В. Масаж і водолікування.

Г. Активні симетричні рухи верхніми і нижніми кінцівками. Д. Статичні дихальні вправи.

128. Початок медичної реабілітації:

А. На етапі лікування в стаціонарі після загострення. Б. На етапі встановлення діагнозу. В. На етапі лікування в санаторії. Г. На етапі клінічного видужування. Д. В реабілітаційному центрі.

129. Механізм дії фізичних вправ на організм хворого:

А. Регенеративні процеси та перебудова в тканинах. Б. Формування динамічного рухового стереотипу. В. Формування нових навиків та здібностей. Г.Покращення трофіки та моторики. Д. Усі відповіді правильні.

130. Фізичні вправи по характеру скорочення м’язів поділяються на такі групи:

А. Активно-пасивні. Б. Динамічні. В. Загальнорозвиваючі.. Г. Коригуючі. Д.Статичні.

124. Що не відноситься до протипоказів для застосування ЛФК.

А. Підгострий перебіг хвороби. Б.Прояви декомпенсації функції органів і систем. В.Гострий перебіг захворювання з ускладненнями. Г. Небажання хворого до занять ЛФК. Д. Усі відповіді правильні.

131. Форми ЛФК, які найбільш доступні на ліжковому та напівліжковому режимах в лікарні:

А. Рухові режими, масаж, ранкова гігієнічна гімнастика, ЛГ. Б. Лікувальна гімнастика та ходьба. В. Масаж, дозована ходьба, прогулянки. Г. Рухові режими, масаж, гімнастика. Д. Усі відповіді правильні.

132. Які є протипокази до застосування фізичної реабілітації:

А. Небажання хворого займатись ЛГ. Б. Наявність переломів в стадії іммобілізації. В. Післяопераційний період до зняття швів. Г. Гострий період захворювання. Д. Прояви декомпенсації функції органів і систем.

133.Чим суттєво відрізняється лікувальна фізкультура від інших методів лікування?

А Це метод комплексної терапії хворих. Б. Використовуються компенсаторні механізми організму.

В. Активна участь хворого в процесі лікування. Г. Відсутність ускладнень. Д. Немає алергізації та сенсибілізації.

134. Нейрофізіологічні механізми компенсації порушень функцій

А. Регенеративні процеси в нервових тканинах. Б.Формування нових систем тимчасових зв'язків.

В. Включення в діяльність інтактних структур по механізму заміщення ушкоджених. Г. Усі відповіді правильні Д. Є неправильні відповіді.

135. Підвищення тонусу скелетних м’язів при систематичному фізичному навантаженні пов’язано:

А. Із збільшенням маси м’язового білка. Б. Із збільшенням кількості м’язових волокон. В. Із покращанням синаптичного забезпечення. Г. Із підсиленням потенціалу нервового імпульсу. Д. Із покращенням кровопостачання м’язів.

136. Мета медичної реабілітації:

А. Покращення якості життя хворого. Б. Відновлення здоров'я та працездатності після хвороби.

В. Відновлення здатності до самообслуговування. Г. Підготовка до перенавчання і працевлаштування. Д. Відновлення адаптаційних властивостей організму до фізичних навантажень.

137. Які фізичні вправи застосовуються на вільному режимі?

А. Механотерапія і ритмічна гімнастика. Б. Активно-пасивні рухи і масаж В. ЛГ, дозована ходьба і масаж. Г. Активні рухи кінцівками, повороти на бік, дихальна гімнастика. Д. Статичні дихальні вправи.