Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 2012.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

74.Рольова, ділова та імітаційна ігри як методи навчання. Технологічні вимоги до їх використання у викладанні соціально - педагогічних дисциплін.

Ділові ігри є імітаційними методами рольового навчання. Вони активізують процес засвоєння знань, навичок і умінь. Максимальна наближеність до реальної і практичної діяльності керівників і спеціалістів досягається шляхом використання моделей реальних соціально-юридичних систем. Учасники гри виступають у різноманітних ролях і приймають управлінські-рішення, що узгоджуються з інтересами цих ролей. Найчастіше гравцям доводиться приймати рішення в конфліктних ситуаціях. При проведенні ділових ігор виникає можливість отримання зворотнього зв'язку. У ході гри людина може не лише придбати нові уміння, але й експериментувати з різноманітними стилями відношень між партнерами. Навички вирішення конфліктних ситуацій можуть переноситися людиною з ігрової ситуації до реального життя, допомагаючи їй у міжособових проблемах, що виникають не лише у фаховій сфері. Непередбачуваність ділової гри робить її специфічною формою пізнавальної діяльності. Ділові ііри збільшують результативність навчання за рахунок глибини і швидкості засвоєння інформації, дозволяють у короткий термін опанувати методами прийняття рішень. Ділова гра несе в собі такі навчальні цілі: навчання вирішення конкретного управлінського завдання;навчання аналізу вихідної ситуації, можливих альтернатив і їхніх наслідків для відповідного виду діяльності;перевірка рівня підготовки у відповідному виді діяльності;навчання прийманню управлінських рішень в екстремальних ситуаціях.

Теоретичні основи формування ділової гри. Питання про розвиток творчих здібностей майбутніх спеціалістів, розвиток їхньої індивідуальності і самостійності допомагає вирішити завдання впровадження активних форм і методів навчання. Одним із таких методів є застосування ділових ігор у процесі підготовки і перепідготовки кадрів. В даний час у світі використовується понад 2000 ділових ігор. У реальній дійсності коло необхідних для життя і роботи знань постійно розширюється, а можливості їх засвоєння не безмежні. Найважливішим завданням стає не тільки уміння відбирати необхідні знання, систематизувати їх, але й уміння перетворювати ці знання, наблизити їх до сьогоднішніх життєвих і професійних ситуацій, практики, до реальної професійної діяльності. Це означає, що ДГ, як метод активного навчання, допомагає у теоретичному і практичному аспекті підготовки спеціалістів. ДГ як метод навчання дозволяє «прожити» визначену ситуацію, вивчити її в безпосередній дії. ДІ дозволяють моделювати різноманітні виробничі ситуації, проектувати засоби дій в умовах запропонованих моделей, демонструвати процес систематизації теоретичних знань за рішенням визначеної практичної проблеми. Професійна діяльність спеціалістів юридичного профілю носить достатньо різноманітний характер, тому застосування ДІ в підготовці спеціалістів органів внутрішніх справ, допоможе активізувати процес навчання і зв'язати його з майбутньою фаховою діяльністю.Існують певні основні характерологічні ознаки імітаційних методів активного навчання. Метод аналізу конкретних ситуацій полягає у тому, що курсантам або слухачам подається ситуація, пов'язана з деякими моментами функціонування конкретної ситуації соціально-правової системи. Задача слухачів та курсантів - колективне прийняття управлінського рішення в конкретній ситуації. Для активізації заняття можуть бути організовані групи, кожна з яких пропонує свій варіант рішення. Підсумок підводять викладачі, що відповідають за проведення заняггь.Рольові ігри. У таких іграх звичайно відпрацьовується уміння керувати людьми. До 40% усіх питань, що розглядаються керівником, відноситься до управління колективом, тобто успіх керівництва залежить від уміння керівника взаємодіяти з іншими людьми. Для проведення гри необхідно моделювати керуючі системи, що входять до структури конкретних соціально-правових систем.Серед учасників гри при розборі запропонованих ситуацій розподіляються ролі, що можуть носити груповий характер. Задача гри — вироблення для виконавця кожної ролі на кожному етапі гри оптимальної стратегії поведінки.

Імітаційні ігри. Імітаційні ігри - це ігри з різною цільовою спрямованістю, для яких не властиві деякі з перерахованих характерологічних ознак рольових ігор. У такій грі може бути тільки одна роль («Слідчий»), яка тиражується кожним учасником, котрий, у свою чергу, готує власне рішення.Відсутніми є модель управлінської системи та об'єкт керування, залишається тільки модель середовища, у якій необхідно прийняти рішення. Тут моделюється діяльність конкретних керівних робітників або спеціалістів. Відсутня також конфліктна ситуація.За результатами оцінки діяльності учасників під час ділових ігор можна отримати достатньо повну картину фахових і особистих якостей учасників, їхню готовність до керівної діяльності, до вирішення практичних завдань, що постають в теперішній час у роботі органів внутрішніх справ.Особливості реалізації ділових ігор із використанням персональних комп'ютерів. Ігрове моделювання ситуацій є важливим інструментом при формуванні самостійного мислення у курсантів та слухачів у процесі вивчення юридичних дисциплін.Поява комп'ютерних васобів спілкування і навчання дозволяє забезпечити інтерактивне спілкування з персональним комп'ютером і зосередити увагу на значну кількість чинників, причому індивідуально, не залежно від ступеня підготовленості слухача та курсанта. У межах комп'ютерних ДІ аналізується багатофункціональна соціально-правова система, в якій основні керуючі системою чинники - це ідеалізовані інструменти правоохоронної діяльності.