Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

57.Роль навчальних планів і навчальних програм в підготовці соціального педагога

Зміст навчання - це сукупність професійних знань, умінь і навичок, які студент отримує в процесі вивчення дисциплін.

Зміст навчання фактично є реалізацією етапного і оперативного рівнів змісту освіти. Для певної дисципліни він відображається у навчальному плані та програмі, робочій програмі, підручниках і посібниках.

Навчальний план - це нормативний документ, який складає вищий освітній заклад на підставі освітньо-професійної програми та структурно- логічної системи підготовки фахівця і визначає перелік та обсяг нормативних і вибіркових навчальних дисциплін, послідовність їх вивчення, конкретні форми проведення навчальних занять та їхніх обсяг, графік навчального процесу, форми і засоби проведення поточного та підсумкового контролю.

Навчальний план розробляється на весь період реалізації відповідної ОПП і затверджується керівником ВНЗ. Послідовність вивчення дисциплін у плані залежить від структурно-логічної схеми підготовки. Спочатку читається більш загальні навчальні дисципліни, потім - спеціалізовані. У плані передбачено форми проведення навчальних занять: лекції, практичні, лабораторні, індивідуальна робота, самостійна робота, тижневе навантаження, види, назви, термін проходження практики, форми семестрового контролю: екзамени, заліки, форми державної атестації.

Навчальна програма — це нормативний документ, який визначає місце та значення дисципліни в реалізації освітньо-професійної програми підготовки, її зміст, послідовність і організаційні форми вивчення дисципліни, вимоги до знань і вмінь студентів.

Структура навчальної програми:

  1. Пояснювальна записка (висвітлення методичних засад спеціального курсу, перелік знань і умінь, якими має опанувати студент).

  2. Формулювання цілей навчання (розкривається в основі завдання вивчення певної навчальної дисцишііни).

  3. Структурований план навчальної дисципліни (тематичний план лекції, практичної підготовки, самостійної роботи, кількість годин).

  4. Зміст програми (усі теми, їхні основні положення, поняття, факти).

  5. Форма контролю.

  6. Перелік питань для підсумкового контролю.

  7. Перелік кавчально-методичкої літератури.

Є такі способи побудови навчальної програми:

  • лінійний - послідовний виклад;

- - концентричний - навчальний матеріал може пропонуватися для повторного вивчення в більш ускладненому вигляді.

  • модульний — навчальний матеріал поділяється'на змістові модулі (Модуль - не логічно завершений самостійний розділ навчального матеріалу, який має одне фундаментальне поняття або групу взаємопов'язаних понять).

58.Вимоги до робочих навчальних програми соціально-педагогічних дисциплін.

Робоча навчальна програма - це нормативний документ ВНЗ, який розробляється для кожної дисципліни на основі навчальних програм і плану. Робоча навчальна програма відображає конкретний зміст дисципліни, послідовність і методичні форми її вивчення, обсяг часу на різні види навчальної роботи та форми організації навчання, засоби й форми поточного підсумкового контролю.

Структура робочої програми відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчання:

  1. Опис курсу (напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень, характеристика курсу).

  2. Пояснювальна записка (мета й завдвння дисципліни, перелік знань і вмінь після опанування курсу, міждисциплінарні зв'язки).

  3. Структура залікового кредиту курсу (перелік тем дисципліни із зазначенням кількості годин, які відводяться на лекційні, семінарські, практичні заняття, самостійну й індивідуальну роботу).

  4. Тематичний план змістових модулів (перелік тем лекцій і їх планів).

  5. Теми практичних (лабораторних, семінарських) занять.

  6. Завдання для самостійної роботи . 1. Індивідуальні заняття.

  7. Оцінювання.

  8. Рекомендована література.

Робочу навчальну програму складає викладач, який читає курс, обговорюють та затверджують на засіданні кафедри.