Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді методика викл. іноземної мови.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

30. Основні положення та механізми практичної реалізації комунікативного підходу у навчанні іноземної мови.

Є. Пассов висуває такі принципи комунікативного підходу:

Практичне користування ІМ є і метою, і шляхом до досягнення цієї мети. Індивідуалізація навчання як головний засіб забезпечення мотивації та активності учнів. Функціональність, що полягає у відборі іншомовного матеріалу, адекватного процесу комунікації. Ситуативність, яка розглядається як засіб мовленнєвої стимуляції і як умова розвитку мовленнєвих навичок; Новизна, яка проявляється в постійній зміні предмета розмови, обставин, завдань тощо.

У контексті комунікативного підходу розроблено значну кількість різноманітних завдань і видів діяльності, які є вважаються ефективними в умовах шкільного навчання ІМ.

Навчальний процес за цим підходом є навчанням учнів комунікації у процесі самої комунікації.

За комунікативного методу пріоритетне значення надається мовленнєвим вправам.

Усі види вправ добираються на автентичному мовленнєвому матеріалі, що є також одним з ключових положень комунікативного методу.

Існують підходи до виконання мовних вправ, згідно з якими граматичні завдання виконуються у парах або групах, а правильну словоформу учні підбирають у процесі комунікації один з одним, обґрунтовуючи свій вибір. Мовленнєвий матеріал повинен бути автентичним, практично важливим і функціональним.

За комунікативного методу особливого значення набуває принцип апроксимації, згідно з яким учні мають право на мовленнєву діяльність з помилками.

Комунікативний підхід зорієнтований на потреби учнів. Одним з ефективних комунікативних прийомів є прийом, який в зарубіжній методиці отримав назву information gap. Цей прийом став основою для складання таких видів завдань як мозаїчне читання (jigsaw reading) та мозаїчне аудіювання (jigsaw listening). Суть цих завдань полягає в тому, що учні отримують різні фрагменти для читання (аудіювання). В подальшому вони мають обмінюватись інформацією, колективно її обговорювати, або на основі прочитаного або почутого виконувати певне завдання.

Використання комунікативної методики характеризується активним застосуванням різноманітних наочних опор, у тому числі технічних засобів навчання. Саме за комунікативного підходу наочність не просто супроводжує пред’явлення нового мовного матеріалу, але виступає, насамперед, опорою для комунікативної діяльності. Засоби наочності ефективно репрезентують мовленнєву ситуацію, в яку закладено мотиви для спілкування.