Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ДЕК педагогіка.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
174.72 Кб
Скачать

30. Педагогічний менеджмент

В умовах педагогічного експерименту необхідна зміна філософії управління педагогічним процесом. Аналіз і оцінка світового управлінського  досвіду, а також переосмислення і переоцінка власного досвіду роботи привели нас до думки про необхідність зміни стилю взаємодії з колегами в умовах експериментальної роботи. У сучасної управлінської науці виокремлюють декілька загальних функцій управління. Основні з них це – організація, планування, координація, прогнозування та контроль (М.Файоль). Ми задалися питанням: чи можливе використання менеджменту в управлінні загальноосвітньої школи? У численних джерелах зарубіжної літератури менеджмент розглядається не тільки як наука управління (галузь знань), але й як мистецтво управління, яке грунтується на здоровому глузді і інтуїції керівника (менеджера), що виявляється в нестандартності і оригінальності його рішень, швидкої реакції і імпровізації дій.

Менеджмент – це «уміння добиватися поставлених цілей, використовуючи працю, інтелект, мотиви поведінки інших людей.», це «керування…функция, вид діяльності по керівництву людьми в найрізноманітніших організаціях», це і «галузь людського знання, що допомагає здійснити цю функцію» (М.С.Меськон, М.Альберт, Ф.Хедоурі, 1992). Таким чином, менеджмент можна визначити як науку, мистецтво і діяльність з мобілізації інтелектуальних, матеріальних і фінансових ресурсів в цілях ефективного і дієвого функціонування організації. У педагогічній практиці можна узяти за основу «людяноцентристський» підхід, в розробку якого значний вклад внесли західноєвропейські учені (Мак Грегор, Ренсис Лайкерт, Фідлер, Мітчел та ін.) Ними розроблені рекомендації з оздоровлення соціально-   психологічного клімату і гуманізації відносин в колективі, вивчення таких  аспектів даної проблем, як психологічні мотиви поведінки людей в процесі  спільної діяльності, групові відносини, групові норми, конфлікт і співпраця,  коммунмкации, лідерство та ін.  Людяноцентрістський підхід в педагогічному менеджменті – це перш за все вдосконалення людських відносин в керованому колективі, залучення його членів до управління, надання ним допомоги в рішенні педагогічних проблем, підвищення кваліфікації. Не можна не погодитися з позицією американського соціолога Р.Біттела, що затверджує «Хороші людські відносини – це гнучкість і твердість, це найбільш важка справа на світі, але будьте упевнені, що результати окупляться…» 

Можливість педагогічного менеджменту, як показала показала практика забезпечується рядом об'єктивних передумов: перш за все – це постійне оновлення нашого комплексу «Надія»,  направлене, з одного боку, на подолання і усунення одноманітності адміністрування, формалізму в навчанні, вихованні і управлінні, у всьому устрої шкільного життя; з іншого боку – на подальшу демократизацію і гуманізацію внутрішньошкільного життя, створення сприятливих умов для гармонійного розвитку особи учня і вчителя, їх ініціативи і творчості, прагнення до самоудосконалення і самореалізації, до особистого успіху і успіху НВК в цілому, виховання активної громодянської позиції і патріотизму.

Оскільки предметом педагогічного менеджменту є особа вчителя  (вихователя) і його діяльність, то ми прагнемо в практиці роботи перш за  все спиратися на человекоцентристский підхід. У нашому уявленні це перш за все прояв пошани, довіри і забезпечення успіху. Вимога пошани припускає уміння і готовність керівника (топ-менеджера) і всієї адміністрації (функціональні і лінійні менеджери):

- уважно і зацікавлено відноситися до позиції, думки, критичних висловів і  позитивних пропозицій вчителя (вихователя), конструктивно і своєчасно  реагувати на них;

- формувати у всіх співробітників НВК «Надія» високе відчуття належності до єдиного коллективу (учні, педагоги, батьки) і його діяльності; надавати всебічну допомогу і сприяння в розвитку сильних особових і  професійних якостей.

Класні керівники, вихователі, вчителі є менеджерами по відношенню до  своїх вихованців і учнів, оскільки вони керують їхою діяльністю. У зв'язку з цим в НВК «Надія» велике значення має делегування – передача завдань і повноважень вчителеві (вихователеві), який бере на себе відповідальність за їх виконання. При делегуванні тих або інших повноважень ми враховуємо професійну підготовленість кожного педагога, його організаторські здібності і особистісні якості. Сумісне обговорення, уточнення і остаточне формулювання його цілей і завдань, узгодження засобів і термінів виконання, як правило, забезпечують успішне їх вирішення кожним учасником педагогічного процесу.

Успішне вирішення проблеми делегування в ОНВК дозволяє адміністрації  комплексу зосередитися на аналізі, прогнозуванні, плануванні і реалізації  перспективних стратегічних цілей і завдань педагогічного експерименту. За  останні роки значно підвищився рівень самопрезентации кожного вчителя, його ініціативи у вирішенні проблем, що виникають в ході навчально-виховного процесу, із значною віддачею працює орган шкільного самоврядування. В НВК 5-й рік працює система шкільного самоврядування «Надійна республика». Кожного року обирається Президент республіки, Рада Преєидента, Міністри наступних мінистерств:

- Міністерство охорони порядку;

- Міністерство охорони здоров’я;

- Міністерство освіти;

- Міністерство захисту прав дитини;

-Міністерство культури та відпочинку;

- Міністерство інформації. 

З метою розвитку соціальної активності в учні ОНВК беруть активну участь у виборах до Молодіжної міської ради (Палати сенаторів), до районної молодіжної ради (Конгресу) Нейков М., учень 9-б класу ОНВК, за результатами міського голосування став депутатом Конгресу. Політичні програми кандидатів показали високий рівень правової освітньо-виховної роботи серед учнів у ОНВК.  В результаті взаємодії всіх учасників педагогічного процесу, колегіального ухвалення рішень, що забезпечує широке інформування учителй, що вчаться і їх батьків про справи, проблеми і перспективи комплексу формується педагогічний колектив однодумців.