Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залізо та його роль.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
125.1 Кб
Скачать

6. Залізо в кормі

Залізо зазвичай знаходиться в кормах у вигляді іона Fe 3 +, який пов'язаний з білками або органічними кислотами. За участю аскорбінової кислоти в шлунку тварини Fe 3 + відновлюється в Fe 2 +. Зазвичай лише близько 10% заліза кормів абсорбується в кишечнику, звідки воно надходить в печінку, де частково депонується у складі білка феритину (є депо Fe 3 +).

Феритин синтезується печінкою як глікопротеїн, який може зв'язувати більше 4000 атомів заліза на одну молекулу білка. Гемосидерин є нерозчинним сполукою заліза, похідним феритину; високий вміст заліза, похідним феритину; високий вміст заліза в тканинах викликає токсичний ефект і призводить до гемохроматозу.

Інша частина заліза, що надійшов в організм, у складі трансферину надходить в кістковий мозок на синтез гема.

Роль заліза в організмі велика. Залізо входить в структуру кісткової тканини, шкаралупи. Залізо перебуває у складі каталази, пероксидаз, активних учасників реакцій біологічного окислення. Як компонент гемоглобіну і міоглобіну, залізо необхідно для транспорту кисню і вуглекислоти. Зокрема, із загальної кількості заліза в організмі 60-70% становить залізо у складі гемоглобіну. Як компонент цитохромів та негемінових білків, залізо необхідно для реакцій окисного фосфорилювання. Як компонент важливого лізосомне ферменту мієлопероксидази, залізо бере участь у фагоцитозі і руйнуванні бактерій нейтрофілами. Тому зниження доступності заліза для даного ферменту фагатоцітов може порушити перетравлювальну здатність цих клітин у відношенні бактерій.

Залізо необхідне для підтримки функцій лімфоїдних тканин, куди вона доставляється трансферину, для зв'язування якого на зовнішній мембрані клітин є спеціальні рецептори, вада заліза викликає атрофію лімфоїдних тканин середнього ступеня.

У різних тварин вміст заліза в крові коливається в широких межах (в середньому від 13 до 39 мкМ), дані наведені в Додатку. Ознакою недостатності заліза в організмі є анемія (недокрів'я). Більш часто анемія цієї етіології спостерігається у новонароджених поросят, оскільки в молоці свиноматок зазвичай низький рівень цього елемента.

Недолік заліза у курчат та індичат призводить до гіпохромною анемії. У курчат червоного оперення відзначають повну депігментацію оперення

Залізо

Зміст

1. Залізо, область визначень, властивості 3

2. Промислові типи родовищ. Рудні родовища 6

Література 16

1. Залізо, область визначень, властивості

ЗАЛІЗО, Fe (ferrum), хімічний елемент VIIIB підгрупи періодичної системи елементів, метал, член тріади заліза (Fe, Co, Ni). Залізо самородне рідко зустрічається в природі, головним чином у мінералах ферит, Аваруа і метеоритах (т.зв. метеоритне залізо, яке містить понад 90% Fe). У з'єднаннях з киснем та іншими елементами широко поширене в складі багатьох мінералів і руд. За поширеністю в земній корі (5,00%) це третій (після кремнію і алюмінію) елемент, вважається, що земне ядро ​​складається в основному із заліза. Основні мінерали - гематит (червоний залізняк) Fe 2 O 3; лімоніт Fe 2 O 3 H 2 O (n = 1-4), що міститься, наприклад, у болотній руді; магнетит (магнітний залізняк) Fe 3 O 4 і сидерит FeCO 3 . Найбільш поширеним мінералом заліза, що не є, однак, джерелом його отримання, є пірит (сірчаний колчедан, залізний колчедан) FeS 2, який іноді називають за його жовтий блиск золотом дурнів чи котячим золотом, хоча він насправді часто містить невеликі домішки міді, золота , кобальту та інших металів. ВЛАСТИВОСТІ ЗАЛІЗА

Атомний номер 26

Атомна маса 55,847

Ізотопи

Стабільні 54, 56, 57, 58

Нестабільні 52, 53, 55, 59

Температура плавлення, ° С 1535

Температура кипіння, ° С 3000

Щільність, г / см 3 7,87

Твердість (по Моосу) 4,0-5,0

Вміст у земній корі,% (мас.) 5,00

Ступінь окислення

характерна +2, +3

інші значення +1, +4, +6

Залізо (елементне) відомо і використовується з доісторичних часів. Перші вироби із заліза, ймовірно, були виготовлені з метеоритного заліза у вигляді амулетів, коштовностей і робочого інструмента. Близько 3500 років тому людина відкрила спосіб відновлення червоної землі, яка містить оксид заліза, в метал. З тих пір із заліза було виготовлено величезну кількість різних виробів. Воно відіграло важливу роль у розвитку матеріальної культури людства.

У наші дні залізо в основному (95%) виплавляють з руд у вигляді чавунів і сталей і в порівняно невеликих кількостях отримують відновленням металізованої окатишів, а чисте залізо - термічним розкладанням його сполук або електролізом солей. Залізо - один з найбільш придатних до експлуатації металів у сплаві з вуглецем (сталь, чавун) - високоміцний основа конструкційних матеріалів. Як матеріал, що володіє магнітними властивостями, залізо використовується для сердечників електромагнітів і якорів електромашин, а також в якості шарів і плівок на магнітних стрічках.

Чисте залізо - каталізатор в хімічних процесах, компонент лікарських засобів в медицині. Залізо є істотним хімічним компонентом організмів багатьох хребетних, безхребетних і деяких рослин. Воно входить до складу гема (пігменту еритроцитів - червоних кров'яних клітин) гемоглобіну крові, м'язових тканин, кісткового мозку, печінки та селезінки. Кожна молекула гемоглобіну містить 4 атоми заліза, які здатні створювати оборотну і неміцну зв'язок з киснем, утворюючи оксигемоглобін. Кров, яка містить оксигемоглобін, циркулює по тілу, поставляючи кисень до тканин для клітинного дихання. Тому залізо необхідно для дихання і утворення червоних кров'яних клітин. Міоглобін (або м'язовий гемоглобін) постачає киснем м'язи. Загальна кількість заліза в людському тілі (середньої маси 70 кг ) Становить 3-5 р. З цієї кількості 65% Fe знаходиться в гемоглобіні. Від 10 до 20 мг Fe щодня потрібно для забезпечення нормального метаболізму середнього дорослого. Червоне м'ясо, яйця, жовток, морква, фрукти, будь-яка пшениця і зелені овочі в основному забезпечують організм залізом при нормальному харчуванні, при анемії, пов'язаної з нестачею заліза в організмі, приймають лікарські препарати заліза.