Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лазарюк Юлія Малбі-Захід.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
485.38 Кб
Скачать

2.3. Розробка та впровадження комплексу маркетинг-мікс на підприємстві

2.3.1. Товарна політика підприємства

Діяльність будь-якого комерційного підприємства здійснюється в постійно мінливій економічній ситуації. У залежності від галузі, ринку, ступеня державного регулювання економіки підприємство виявляється в умовах тієї чи іншої ринкової моделі. І щораз воно зіштовхується з рядом взаємозалежних проблем:

  1. Які товари варто робити й у яких кількостях? Коли їх треба робити, яке співвідношення повинне бути між різними товарами, тобто випускати більше продуктів харчування і менше одягу чи навпаки?

  2. На яких ринках припускає працювати підприємство, тобто визначення кола потенційних покупців і попиту на пропоновану продукцію.

3. Яким чином ці продукти виготовити, за допомогою яких ресурсів, у тому числі кадрових і технологічних? І, отже, яка буде пропозиція цього товару?

4. Яка конкурентноздатність даного товару в порівнянні з товарами конкурентів?

Відповіді на всі ці питання і складають зміст товарної політики.

Товарна політика — це складова частина плану розвитку підприємства (бізнес-плану). Цей розділ плану розвитку буде згодом визначати всі інші. Вірніше сказати, що всі інші розділи плану розвитку підприємства будуть обґрунтовувати реалізацію товарної політики з позицій необхідної кількості різних видів ресурсів (технічних, технологічних, виробничих, матеріальних, трудових, фінансових і ін.)[10].

У I розділі вказувалося, що основним видом діяльності ТОВ „Малбі-Зазхід” є виробництво мінеральних вод, прохолодних напоїв, в тому числі - виробництво безалкогольних прохолодних напоїв: лимонаду, кока-коли, пепсі-коли, інших подібних напоїв; виробництво та розлив мінеральної води та вод, спеціально підготовлених і розлитих для пиття та вживання. Продукція випускається під торговою маркою „Бон Буассон”. Зразки етикеток продукції подані в додатках К-У.

Асортимент продукції досить широкий. Мінеральна вода випускається в ПЕТ-упаковках різного літражу (1л, 2л). Солодка та соковмісна газована вода розливається в 1 та 2л упаковки. Також в асортименті продукції значне місце посідає очищена негазована питтєва вода в 5л та 20л упаковках.

Асортимент продукції ТОВ „Малбі-Захід”:

  • 1л мінеральна вода:

- Bon Boisson;

- Bon Boisson Lemon;

- Роса мінеральна газована (R).

  • 1л солодка газована вода:

- Байкал;

- Лимонад;

- Ситро;

- Тархун.

  • 1л соковмісна газована вода:

- Ананас сок.;

- Апельсин сок.;

- Білий Виноград сок.;

- Мультивітамін сок.;

- Яблуко Жень-Шень сок..

  • 2л мінеральна вода:

- Bon Boisson;

- Bon Boisson Lemon;

- Роса мінеральна газована (R).

  • 2л солодка газована вода:

  • Байкал;

  • Золотий Горіх;

  • Крем-Сода;

  • Лимонад;

  • Ситро;

  • Тархун.

  • 2л соковмісна газована вода:

- Ананас сок.;

- Апельсин сок.;

- Білий Виноград сок.;

- Вишня сок.;

- Лайм сок.;

- Мультивітамін сок.;

- Яблуко Жень-Шень сок..

  • 5л негазована питтєва очищена вода:

  • Baby Bon;

  • Bon Boisson.

  • 20л негазована питтєва очищена вода:

-ВВ доочищена;

- Вода питтєва „Роси Буковини”.

Товарна номенклатура — це систематизований перелік усіх асортиментних груп товарів і товарних одиниць, що пропонуються виробником для реалізації. Основними показниками номенклатури продукції окремого підприємства є широта, насиченість, глибина та гармонійність (сумісність). Показник широти дає кількісну оцінку різноманітності продукції фірми. Він свідчить, скільки окремих (за призначенням або іншими властивостями) видів продукції виготовляє підприємство. Насиченість номенклатури дає змогу визначити загальну кількість товарів, з якої вона складається. Кількість пропонувань кожного з окремих видів продукції характеризує глибину номенклатури продукції підприємства. Рівень подібності товарів різних асортиментних груп за призначенням, технологією виготовлення, організацією обороту оцінюється з допомогою показника гармонічності [11].

Отже, товарна номенклатура продукції ТОВ „Малбі-Захід” складається з чотирьох асортиментних груп (мінеральна вода, солодка газована вода, соковмісна газована та негазована питтєва очищена вода). Глибина продукції є досить великою, оскільки в кожній асортиментній групі пропонуються різні види товару: мінеральна вода (Bon Boisson; Bon Boisson Lemon; Роса мінеральна газована (R)); солодка газована вода Байкал; Лимонад; Ситро; Тархун; Золотий Горіх; Крем-Сода)); соковмісна газована вода (Ананас сок.; Апельсин сок.; Білий Виноград сок.; Вишня сок.; Лайм сок.; Мультивітамін сок.; Яблуко Жень-Шень сок.); негазована питтєва очищена вода (Baby Bon; Bon Boisson; ВВ доочищена; Вода питтєва „Роси Буковини”).

Проаналізувавши товарну номенклатуру ТОВ „Малбі-Захід” можна зробити висновок про високий рівень гармонічності продукції.

Як уже зазначалося вода розливається в ПЕТ-упаковку. Даний вид упаковки дає виробникові значні переваги:

  • відносно низька собівартість;

  • економія на транспортних витратах з доставки порожньої тари на завод і готової продукції до споживача;

  • можливість створювати й за необхідності оперативно змінювати дизайн упаковки з відносно низькими витратами;

  • гідні споживчі якості та зовнішній вид упаковки;

  • принципова можливість утилізації та вторинного використання сировини в різних сферах застосування.

Якість продукції ТОВ „Малбі-Захід” контролюється у лабораторіях. Злагоджена робота цих структур гарантує стабільність смакових і фізико-хімічних характеристик продукції, що випускається.

Виробнича лабораторія здійснює контроль сировини що поступає та допоміжних матеріалів, технологічного процесу забезпечуючи технологів і працівників цехів достовірною інформацією про всі якісні характеристики продукції і проходження технологічного процесу.

Лабораторія відділу технологічного контролю відстежує параметри готової продукції і лише вона дає право на відвантаження продукції в торгову мережу. Посвідчення якості, видане ВТК – це документ, що гарантує відповідність продукції діючим стандартам

Радіологічна лабораторія проводить контроль всієї сировини і готової продукції щодо вмісту радіоактивних елементів.

Всі лабораторії оснащені сучасним устаткуванням високої точності вимірювання.

Також ТОВ „Малбі-Захід” отримало сертифікат відповідно до стандарту ІSO 9001.

ІSO (Міжнародна організація зі стандартизації) - це всесвітня федерація національних органів стандартизації, заснована у 1946 році. Перші її стандарти були розроблені в 1987 році, але затверджені та рекомендовані у 1994 році. Це була серія ІSO 9000 – міжнародні стандарти, прийняті в 90 країнах світу як національні. Вони характеризують високу організацію системи якості.

Сімейство стандартів ІSO працює в багатьох областях промисловості й економіки. Саме ці стандарти допомагають споживачам вибрати для себе продукцію тієї компанії, якість продукції якої гарантовано. Для партнерів - це гарантія ведення успішного бізнесу, досягнення позитивних результатів, якісного виконання заявок.