Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОЛОГИЯ. КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

Принципи безвідходних технологій.

При створенні безвідходних виробництв доводиться вирішувати ряд складнихорганізаційних, технічних, технологічних, економічних,психологічних та інших завдань. Для розробки і впровадження безвідходнихвиробництв можна виділити ряд взаємопов'язаних принципів.

Основним є принцип системності. Відповідно до нього коженокремий процес або виробництво розглядається як елемент динамічноїсистеми - всього промислового виробництва в регіоні (ТПК) і на більшвисокому рівні як елемент еколого-економічної системи в цілому,що включає крім матеріального виробництва та іншої господарсько -економічної діяльності людини, природне середовище (популяції живихорганізмів, атмосферу, гідросферу, літосферу, біогеоценози, ландшафти), атакож людини і середовище її проживання. Таким чином, принцип системності,що лежить в основі створення безвідходних виробництв, повинен враховуватиіснуючу та підсилюється взаємозв'язок і взаємозалежністьвиробничих, соціальних та природних процесів.

Іншим найважливішим принципом створення безвідходного виробництва єкомплексність використання ресурсів. Цей принцип вимагає максимальноговикористання всіх компонентів сировини і потенціалу енергоресурсів. Яквідомо, практично вся сировина є комплексним, і в середньому більшетретини його кількості складають супутні елементи, які можуть бутивитягнуті тільки при комплексній його переробки. Так, вже в данийчас майже все срібло, вісмут, платина і платиноїди, а також більше 20%золота отримують попутно при переробці комплексних руд.

Принцип комплексного економного використання сировини в Росії зведенийв ранг державного завдання і чітко сформульований в низці постановуряду. Конкретні форми його реалізації в першу чергу будутьзалежати від рівня організації безвідходного виробництва на стадіїпроцесу, окремого виробництва, виробничого комплексу та еколого -економічної системи. Одним із загальних принципів створення безвідходноговиробництва є циклічність матеріальних потоків. До простихприкладів циклічних матеріальних потоків можна віднести замкнуті водо-ігазооборотние цикли. Зрештою послідовне застосування цьогопринципу повинно призвести до формування спочатку в окремих регіонах, азгодом і в усій техносфери свідомо організованого ірегульованого техногенного кругообігу речовини та пов'язаних з нимперетворень енергії. В якості ефективних шляхів формування циклічнихматеріальних потоків і раціонального використання енергії можна вказати накомбінування та кооперацію виробництв, створення ТПК, а також розробку тавипуск нових видів продукції з урахуванням вимог повторного їївикористання.

До не менш важливим принципам створення безвідходного виробництванеобхідно віднести вимогу обмеження впливу виробництва нанавколишнє природне і соціальне середовище з урахуванням планомірного іцілеспрямованого зростання його обсягів і екологічного досконалості. Цейпринцип в першу чергу пов'язаний зі збереженням таких природних і соціальнихресурсів, як атмосферне повітря, вода, поверхня землі, рекреаційніресурси, здоров'я населення. Слід підкреслити, що реалізація цьогопринципу здійсненна лише у поєднанні з ефективним моніторингом, розвиненимекологічним нормуванням і багатоланкових керуванням природокористуванням.

Загальним принципом створення безвідходного виробництва є такожраціональність його організації. Визначальними тут є вимогарозумного використання всіх компонентів сировини, максимального зменшенняенерго-, матеріало-і трудомісткості виробництва та пошук нових екологічнообгрунтованих сировинних і енергетичних технологій, з чим багато в чому пов'язанозниження негативного впливу на навколишнє середовище та нанесення їйзбитку, включаючи суміжні галузі народного господарства. Кінцевою метою вданому випадку слід вважати оптимізацію виробництва одночасно поенерготехнологічних, економічних і екологічних параметрів. Основнимшляхом досягнення цієї мети є розробка нових і вдосконаленняіснуючих технологічних процесів і виробництв. Одним із прикладівтакого підходу до організації безвідходного виробництва є утилізаціяпіритних огірків - відходу виробництва сірчаної кислоти. В даний часПіритні огарки повністю йдуть на виробництво цементу. Проте найціннішікомпоненти піритних огірків - мідь, срібло, золото, не кажучи вже прозалозі, не використовуються. У той же час вже запропонована економічно вигіднатехнологія переробки піритних огірків (наприклад, хлоридна) з отриманнямміді, благородних металів і подальшим використанням заліза.

У всій сукупності робіт, пов'язаних з охороною навколишнього середовища іраціональним освоєнням природних ресурсів, необхідно виділити головнінапрямки створення мало-і безвідходних виробництв. До них відносятьсякомплексне використання сировинних та енергетичних ресурсів;удосконалення існуючих і розробки принципово новихтехнологічних процесів і виробництв та відповідного обладнання;впровадження водо-і газооборотних циклів (на базі ефективних газо-іводоочисних методів); кооперація виробництва з використанням відходіводних виробництв як сировини для інших і створення безвідходних ТПК.