Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якимець Юля ( питання на ек. теорію).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
35.16 Кб
Скачать

88.Міграція населення і світовий ринок праці

Міжнародна трудова міграція - це переміщення з однієї країни в іншу робочої сили. Ці переміщення стануть, ймовірно, одним з найбільших явищ XXI сторіччя. Щоправда, нинішні масштаби міжнародної міграції великі, але не безпрецедентні. І в минулому траплялися не менш значні пересування людей, досить згадати заполонений Римської імперії варварами в IV-V століттях, масові переміщення в епоху Середньовіччя, багатомільйонні потоки переселенців з Європи до Америки і Росію в XIX - початку XX століття.

У період перетворення Сполучених Штатів у світову державу (між Громадянською війною і Першої світової) 13-15% населення країни складали народилися за її межами. На рубежі століть кожен п'ятий американець був уродженцем іншої країни; трудові ресурси найбільших міст більш ніж наполовину складалися з іммігрантів. Хоча народ і влада не завжди ставилися до іммігрантів з ентузіазмом, США асоціюються з політикою відкритих дверей. У 1920-1960-х роках імміграція в США різко скоротилася, а частка народилися за кордоном впала до 1970-го до 5%. Згодом, до 2004 року, ця цифра знову досягла 12%, тобто впритул наблизилася до рекордно високим оцінкам столітньої давності.

Міграція безпосередньо пов'язана, перш за все, з проблемою вивозу капіталу, в значній мірі визначається внутрішніми закономірностями його руху, хоча мова йде про пересування товару «особливого роду». На чому вона грунтується? Об'єктивно можливість міжнародної міграції робочої сили формується в силу появи національних відмінностей у розмірах заробітної плати - так традиційно прийнято розглядати економічну сутність переселенських рухів. Але це, однак, лише один, нехай навіть сутнісний, аспект даної проблеми. Інший, реальний, полягає в існуванні органічної безробіття в окремих країнах, особливо що розвиваються. Тому не завжди правомірно пояснення переселенських рухів найманої праці лише факторами, пов'язаними з прагненням продати свою здатність до праці подорожче. Часто мова йде про великі масивах переселенців, готових працювати «за шмат хліба». Зовсім інакше йде справа з міграцією робочої сили в рамках власне індустріальних країн, в яких є можливість вибору і конкретної професії, і конкретної роботи. Здається, у традиційних підходах до проблеми відчувається явний перекіс у бік «класовості» і «об'єктивності» - замість аналізу конкретної ситуації, що складається в процесі спілкування людей у ​​сфері міжнародно-трудової діяльності.

Можна зрозуміти причини міграції трудового населення з країн, що розвиваються в розвинуті або міграції з менш економічно розвинених європейських країн у більш індустріально розвинені - з Туреччини, Іспанії, Португалії в Англію, Францію, ФРН, Бенілюкс, Скандинавію і т.д. Але які економічні основи діють на міграцію населення між США і Канадою, Англією і США, в переміщеннях величезної маси

людей між країнами ЄС, тобто між економічно розвиненими країнами,

знаходяться на «однопорядкове рівні» з точки зору соціальних, культурних, побутових умов життя населення? По всій видимості, є такі фактори, не завжди економічні, які впливають на міграційні процеси. Це чинники гуманітарного, культурного, екологічного, психологічного, правового порядків. Вони будуть посилюватися в міру вирівнювання рівнів соціально-економічного розвитку країн,

зміцнення інтеграційного потенціалу, а в першу чергу в країнах ЄС, і - найголовніше, - коли проблема пошуку хліба насущного перестане бути першочерговою проблемою. Все це робить проблему міжнародної міграції робочої сили в розвинених країнах складною, пов'язаної аж ніяк не тільки з власне економічними чинниками, а й зростання значення таких понять, як «соціальний комфорт», соціально-політичні умови, соціально-культурні, психологічні і т.д.

Розрізняють внутрішню міграцію робочої сили, яка відбувається між регіонами однієї держави, і зовнішню міграцію, що зачіпає кілька країн. Наука міжнародної економіки займається зовнішньою міграцією робочої сили та її економічними причинами.

Міграція робочої сили - переселення працездатного населення з одних держав в інші терміном більш ніж на рік, викликане причинами економічного й іншого характеру.

Масова міграція стала одним з характерних явищ життя світового

співтовариства другої половини ХХ століття. Міжнародна (зовнішня) міграція існує в різних формах: трудовий, сімейної, рекреаційної, туристичної та ін Міжнародний ринок робочої сили охоплює різноспрямовані потоки трудових ресурсів, що перетинають національні кордони. Міжнародний ринок праці поєднує національні і регіональні ринки робочої сили. Міжнародний ринок праці

існує у формі трудової міграції.

На початок 2000 р. в світі налічувалося понад 35 млн. трудящих-мігрантів

проти 3,2 млн. у 1995 р. Якщо вважати, що на кожного трудящого-мігранта доводиться 3 утриманці, то чисельність мігруючого населення в кінці 90-х років перевищує 100 млн. чоловік.

Міжнародний ринок робочої сили існує поряд з іншими світовими ринками: наприклад, товарів і послуг, капіталу. Робоча сила, переміщуючись з однієї країни в іншу, пропонує себе в якості товару, здійснює міжнародну трудову міграцію.

Неокейнсианьці визнавали можливість погіршення в результаті міграції економічного становища країни, яка експортує робочу силу, особливо якщо емігрують висококваліфіковані працівники. У зв'язку з цим широко обговорювалася ідея введення податку на "витік мізків", доходи від якого пропонувалося передавати в розпорядження ООН і використовувати на потреби розвитку. В останні роки акцент в аналізі міграції змістився на дослідження акумуляції людського капіталу як ендогенного фактору економічного зростання країн. Виходячи з того, що накопичений людський потенціал є найважливішою передумовою економічного розвитку, в рамках цієї групи моделей міжнародна міграція є одним з пояснень відмінностей у темпах економічного зростання між країнами.

У залежності від часу перебування на території іншої країни

(Іншого регіону однієї країни) виділяють постійну, тимчасову і маятникову міграцію.

. Постійна (довгострокова) міграція характеризується чисельність

які прибули або вибули на постійне місце проживання. При цьому в

деяких країнах іноземець починає вважатися іммігрантом

(Емігрантом) якщо він присутній (або відсутня) в країні в

протягом певного періоду часу.

. Тимчасова (короткострокова) міграція являє собою в'їзд або

виїзд, пов'язаний з поточними потребами без зміни громадянства і

постійного місця проживання. Однак у багатьох країнах з числа

тимчасових мігрантів виключають число сезонних працівників (іноді

досить значне).

Маятникова міграція є особливим видом міграції в залежності

від часу і являє собою пересування працюючих до місця

роботи з одного регіону в інший і назад до місця свого

проживання у випадку, якщо термін відсутності особи на постійному місці

склав менше одного тижня.

За територіальною ознакою міграцію поділяють на:

внутрішню - тобто переміщення в межах країни, наприклад, між її регіонами, з села в місто;

зовнішню - переміщення за межі країни. У даному випадку розрізняють:

імміграцію [1] - (від латинського immigrans - вселяють), в'їзд працездатного населення в дану країну з-за її меж.

еміграцію - (від латинського emigro 2 - виселяти), виїзд громадян зі своєї країни в іншу на постійне проживання або на більш-менш тривалий термін.

«Витік мізків» - міжнародна міграція висококваліфікованих кадрів.

За правовим статусом міграцію класифікують на реєстровану та незареєстрованого.

За мотивами виділяють добровільну і вимушену міграцію.

Вичерпного переліку класифікацій немає, всі вони умовні, оскільки в реальній дійсності суворих меж між видами міграції не існує.