Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робота №5.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
42.5 Кб
Скачать
  1. Характеристика мв за формою.

Загально відомим формами МВ є наступні: міжнародне спілкування, міжнародний контакт, міжнародна дія, міжнародна взаємодія, міжнародне співробітництво, міжнародна інтеграція, міжнародна залежність, міжнародна протидія, міжнародна конфронтація, міжнародний конфлікт, війна, колапс.

У даному МВ проявляються такі форми міжнародних відносин як війна( війна в Іраку) та конфронтація. Ірак перебував у стані війни з 2003 до 2011 року.

Конфронтація – це жорстке протистояння, протиборство, зіткнення поглядів, принципів, соціальних систем. У даному МВ ми бачимо конфронтацію як різні погляди та цілі держав. Напркилад, цілі США та Ірану є повністю протилежними.

  1. Характеристика мв по колу учасників.

МВ можуть бути а) по колу учасників міждержавні, міжурядові, міжвідомчі, міжособисті; б) по просторовому поширенню локальні (МВ не виходить за рамки взаємовідносин між двома поруч розташованими країнами), регіональні (у рамках позначеного й устояного регіону), субрегіональні (МВ на рівні міжрегіональних взаємовідносин), зональні (зона (у МВ)- територія, що може охоплювати суб'єктів, що знаходяться в різних регіонах і на різних континентах, об'єднаних єдиним критерієм (ех. NAFTA - країни Південної та Північної Америки, об'єднаних деякими спільними проблемами економічного співробітництва), міжзональні, глобальні. Досліднику необхідно обрати належну категорію аналізу МВ та обгрунтувати свій вибір.

По колу учасників дані МВ є міждержавні, оскільки учасниками є незалежні держави.

По просторовому поширенню дані МВ є субрегіональними, але якщо не буде досягнуто компромісу, вони можуть стати глобальними.

  1. Характеристика мв за часом здійснення.

За часом здійснення МВ бувають разові, короткочасні (до 1 року), середньострокові (3-5 років(до 10), довгострокові (10 років і більш), постійні (якщо суб'єкти відносин не домовилися про термін витікання МВ, проте існує формалізована база МВ), традиційні (МВ, що почалися і продовжуються без формалізованої основи).

Дані відносини є середньостроковими відносно Іраку(2003-2011) та постійними відносно Ірану, оскільки субєкти ще не домовилися про термін витікання МВ. Також існує формалізована база МВ і нею є договір про нерозповсюдження ядерної зброї Іраном.

  1. Характеристика мв по типах.

Тип міжнародних відносин можна виділити за такими критеріями :

  • По характеру взаємодії субєктів, тобто : війна, співробітництво, мир тощо; дані відносини за характером взаємодії можна розділити на :

  1. Війну( Ірак );

  2. Мир( Іран ).

  • По виду відносин : співробітництво або суперництво; по виду відносин, то дані МВ можна розділити на спіробітництво :

  • США та Країни ЄС;

  • Ірак та Іран;

  • Росія та Іран;

  • Китай та Іран;

  • США та Китай;

Суперництво :

  • Ірак та Іран проти США та Країни ЄС.

  • По обєкту відносин : економічні, політичні або військові; по обєкту відносин дані МВ є і економічні, і політичні, і військові(Ірак, можливо скоро і Іран).

  • За часом дії : постійні або тимчасові; Постійні щодо відносин з Іраном та тимчасові щодо Іраку.

  • По характеру дій : тактичні, оперативні або стратегічні; по характеру дій цілі даного МВ є стратегічними, оскільки інтересом є природні енергетичні ресурси, встановлення контролю в Близькосхідному регіоні тощо.

  • По заявленим цілям субєктів : реальні або умовні; цілі даного МВ є і умовними і реальними. Оскільки( це стосується і Іраку і Ірану) офіційною заявою вторгнення і Ірак було скинення режиму Саддама Хусейна, то цілі є реальними, аре була і нерозголошена ціль: котроль нафтових родовищ. Подібна ситуація назараз є і з Іраном, Іран обвинувачують у створенні ядерної зброї, а насправді США та Країнам ЄС є вигідним отримання під свій контроль нафтових родовищ.

  • По відносинах між учасниками : міждержавні, між транснаціональними компаніями, міжпартійні та між міжнародними організаціями; дані відносини відбуваються на міждержавному рівні, оскільки субєктами є самостійні незалежні держави.

  • В залежності від рівня розвитку : високий, середній та низький; рівенб розвитку двних відносин є високим щодо Іраку та середнім щодо Ірану.

  • За геополітичним критерієм : глобальний рівень та (суб)регіональний; дані відносини відбуваються на регіональному рівні, оскільки події відбуваються у Близькосхідному регіоні.

  • З ситуації : напружені, мирні, дружелюбні тощо. Дані відносини є напруженими у ситуації з Іраком та мирні у ситуації з Іраном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]