Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6,7,8,9,10,11.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

Тема 11. Планування інвестиційної діяльності, транспорту, зв'язку та сфери обігу

11.1. Планування інвестиційної діяльності

Однією з важливих галузей економіки є інвестиційна діяльність. Вона тісно взаємопов'язана з іншими галузями, оскільки завершує процес відтворення основних фондів, створює матеріальні умови, необхідні для того, щоб оснащення та інші виготовлені промисловістю елементи основних фондів могли функціонувати як знаряддя праці або як засоби задоволення комунально-побутових і культурних потреб населення; у свою чергу, майже всі інші галузі є постачальниками продукції (обладнання, матеріалів, послуг) для будівництва. Тому план інвестиційної діяльності є одним з основних розділів державної програми економічного і соціального розвитку України.

При розробці програми будівництва доцільно дотримуватися наступних принципів.

1. Необхідно враховувати перспективи науково-технічного прогресу та інноваційної діяльності, передбачити темпи впровадження в будівельне виробництво новітніх досягнень - високоефективних машин, технологічних процесів, методів організації будівництва та праці, Нових ефективних матеріалів; широке поширення передового досвіду і використання внутрішньовиробничих резервів.

2. Плани повинні базуватися на прогресивних нормах витрат матеріальних, трудових і грошових ресурсів.

3. Плани повинні обґрунтовуватися техніко-економічними розрахунками.

4. У плани будівництва повинні включатися лише реальні об'єкти, забезпечені затвердженої технічної документацією, будівельними майданчиками, кадрами робітників, матеріалами, обладнанням та фінансуванням.

Основними показниками інвестиційної діяльності є введення в дію об'єктів виробничого та невиробничого призначення, житла, обсяг інвестицій і будівельно-монтажних робіт, обсяг незавершеного будівництва, Введення в дію виробничих потужностей за рахунок розширення діючих і будівництва нових об'єктів. Основними документами плану капітального будівництва є титульні списки будов, що складаються на весь період будівництва.

Основним показником плану виробничо-господарської діяльності будівельно-монтажних організацій - генеральних підрядників і субпідрядних організацій, що здійснюють будівництво, є введення об'єктів в дію. Перспективні плани інвестування базуються на титульних списках будов з розподілом по роках обсягів робіт і завдань по введенню об'єктів в дію.

Річні плани складаються на основі внутрішньо будівельних титульних списків, розробка яких передує складанню річних планів.

Складовою прогнозу розвитку будівництва є державне замовлення, завдяки якому задовольняються потреби держави на продукцію капітального будівництва. Показники програми розробляються на основі аналізу стану економіки держави, очікуваного виконання макроекономічних показників і виконання бюджету за попередній рік з урахуванням динаміки ВВП, рівня інфляції та інших ринкових факторів, а також державної політики щодо розвитку галузі.

Основними джерелами інформації при розрахунках на короткостроковий період є статистичні форми та річні звіти Державного комітету статистики України.