Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти Штучний інтелект.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
7.69 Mб
Скачать

4. Основні виробники

Інструментарій для створення експертних систем реального часу вперше випустила фірма Lisp Machine Inc в 1985 році. Цей продукт призначався для символьних ЕОМ Symbolics і звався Picon. Його успіх привів до того, що група ведучих його розроблювачів утворила фірму Gensym, що, значно розвивши ідеї, закладені в Picon, випустила в 1988 році інструментальний засіб за назвою G2. У даний момент працює його третя версія й підготовлена четверта [1,7]. З відставанням від Gensym на два-три роки ряд інших фірм почав створювати (або намагатися створювати) свої інструментальні засоби. Назвемо ряд з них: RT Works (фірма Talarian, США), COMDALE/C (Comdale Techn., Канада), COGSYS (SC, США), ILOG Rules (ILOG, Франція). Порівняння двох найбільш просунутих систем, G2 й RT Works, що проводилося шляхом розробки того самого додатка двома організаціями, NASA (США) і Storm Integration (США) [10], показало значну перевагу першої.

5. Архітектура експертної системи реального часу

Специфічні вимоги, пропоновані до експертної системи реального часу, приводять до того, що їхня архітектура відрізняється від архітектури статичних систем. Не вдаючись у деталі, відзначимо появу двох нових підсистем - моделювання зовнішнього оточення й сполучення із зовнішнім миром (датчиками, контролерами, СУБД і т.п.) - і значні зміни, якою піддаються підсистеми, що залишилися.

Для того, щоб зрозуміти, що представляє із себе середовище для створення експертних систем реального часу, опишемо нижче життєвий цикл такої системи, а також її основні компоненти. Опис оболонки експертної системи реального часу приведемо на прикладі засобу G2, оскільки в ньому повністю реалізовані можливості, які вважаються необхідними й доречними в подібних програмних продуктах.

Розробка прототипу додатка

Розроблювачем звичайно є фахівець у конкретній області знань. Він у ході обговорень із кінцевим користувачем визначає функції, виконувані прототипом. При розробці прототипу не використається традиційне програмування. Створення прототипу звичайно займає від однієї до двох тижнів (при наявності в розроблювача досвіду по створенню додатків у даному середовищі. Прототип, як і додаток, створюється на структурованій природній мові, з використанням об'єктної графіки, ієрархії класів об'єктів, правил, динамічних моделей зовнішнього миру. Багатослівність мови зведена до мінімуму шляхом введення операції клонування, що дозволяє розмножити будь-яку сутність бази знань.

6. Розширення прототипу до додатка

Кінцевий користувач пропонує етапність проведення робіт, напрямку розвитку бази знань, указує пропуски в ній. Розроблювач може розширювати й модифікувати базу знань у присутності користувача навіть у той момент, коли додаток виконується. У ході цієї роботи прототип розвивається до такого стану, що починає задовольняти поданням кінцевого користувача. У великих додатках команда розроблювачів може розбити додаток на окремі модулі, які інтегруються в єдину базу знань.

Можливий й альтернативний підхід до створення додатка. При цьому підході кожен розроблювач має доступ до бази знань, що перебуває на сервері, за допомогою засобу, називаного Telewindows, звичайно розташованого на компьютереклиенте. У цьому випадку розроблювачі можуть мати різні авторизовані рівні доступу до додатка. Додаток може бути реалізовано не тільки на різних ЕОМ, але й з використанням декількох взаємодіючих оболонок G2.