Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ №9 ОКСИГЕНОВМІСНІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ 1.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

8. Вуглеводи

Вуглеводи — це органічні сполуки, що мають загальну формулу:

Cn (H2О)m

Вуглеводи поділяються на моносахариди, дисахариди, полісахариди. Ди- і полісахариди гідролізуються з утворенням моносахаридів. Моносахариди не можуть гідролізуватися з утворенням найпростіших вуглеводів. За числом атомів Карбону моносахариди поділяють на тетрози , пентози і гексози . За будовою вуглеводи мають по дві функціональні групи. Усі вуглеводи є багатоатомними спиртами з одного боку та альдегідами чи кетонами з іншого боку, тому за хімічними властивостями вуглеводи можуть бути альдегідо – спиртами (глюкоза, рибоза) або кетоно – спиртами (фруктоза). Для вуглеводів характерна циклічна та розгалужена будова. Полімеризація циклічної будови є основою для утворення полісахаридів. Наприклад, крохмаль утворений молекулами α – глюкози, целюлоза утворена молекулами β – глюкози.

21

8.1. Моносахариди глюкоза

Глюкоза має молекулярну формулу — С6Н12О6 . Молекули глюкози можуть мати або лінійну

, скорчена форма СН2ОН – (СНОН)4 – СОН, або

циклічну форму:

α – глюкоза Альдегідна β – глюкоза

форма

У кристалах молекули глюкоза знаходиться в одній із двох циклічних форм: α – або β –. У водному розчині між цими формами існує динамічна рівновага:

Властивості глюкози Фізичні властивості

Глюкоза – біла кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді. У природі глюкоза утворюється в хлоропластах зелених рослин у процесі фотосинтезу:

6СО2 + 6Н2О С6Н12О6 + 6О2 + Q

У мітохондріях живих організмів відбувається окиснення глюкози киснем повітря. При цьому виділяється енергія, яка використовується для процесів життєдіяльності.

Глюкоза міститься в рослинних і тваринних організмах, особливо багато її у винограді, меді, а також стиглих фруктах і ягодах, у корінні, листі та квітах рослин, у крові людини і тварин (близько 0,1 %).Глюкоза — цінна поживна речовина. Їжа людини складається приблизно на 70 % з вуглеводів.

Хімічні властивості

Хімічні властивості глюкози зумовлені наявністю в її молекулі альдегідної групи (у лінійній формі) і п’яти гідроксильних груп. Відповідно вона виявляє властивості альдегідів і багатоатомних спиртів.

І. Реакції за участю альдегідної групи.

1. Реакція, яка доводить, що глюкоза має альдегідну групу – це реакція «СРІБНОГО ДЗЕРКАЛА» – з амоніачним розчином аргентум оксиду:

AgNO3 + NaOH → AgOH ↓ + NaNO3

2AgOH → Ag2O + H2O

Ag2O + 4NH4OH → 2 [Ag(NH3)2]OH + 3H2O

22

CH2OH – (CHOH)4 – COH + Ag2O → CH2OH – (CHOH)4 – COOH + 2Ag↓

глюкоза глюконова кислота

2. Відновлення альдегідної групи:

ІІ. Реакції за участю гідроксильних груп.

3. Із купрум(II) гідроксидом без нагрівання. Реакця, яка доводить, що глюкоза – це багатоатомний спирт. До розчину глюкози додають свіжовиготовлений осад купрум(ІІ)гідроксиду. З’являється яксраво – синє забрвлення – розчин купрум(ІІ)глюконат:

ІІІ. Реакції бродіння (проходять за участю мікроорганізмів).

4. Спиртове бродіння:

С6Н12О6 2Н5ОН + 2СО2

Етанол

5. Молочнокисле бродіння. Ця реакція проходить при скисанні молока, квашенні капусти, силосу, у процесі роботи м’язів у результаті енергетичного обміну:

С6Н12О6 2СН3 – СНОН – СООН (без повітря)

Молочна кислота

6. Маслянокисле бродіння. Масляна кислота, що утворюється, надає неприємного смаку і запаху згірклому вершковому маслу:

С6Н12О63Н7СООН + 2Н2↑ + 2СО2↑ (без повітря)

Масляна кислота

7. Поступове окиснення в організмах з повільним виділенням енергії:

С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О + Q

ДОБУВАННЯ ГЛЮКОЗИ

Глюкозу добувають в основному гідролізом крохмалю або целюлози.

23

ЗАСТОСУВАННЯ ГЛЮКОЗИ

Глюкоза застосовується в медицині для приготування лікувальних препаратів, у кондитерському виробництві, у виробництві дзеркал та іграшок (сріблення), у хімічній промисловості.

8.2. ДИСАХАРИДИ

САХАРОЗА

Дисахариди – це вуглеводи, молекули яких складаються з двох залишків моносахаридів, які сполучені за рахунок взаємодії гідроксильних груп. До найважливіших дисахаридів належать сахароза, мальтоза, лактоза. Їх загальна формула С12Н22О11. Будова молекули сахарози має вигляд:

залишок залишок

α – глюкози β - глюкози

Сахароза у вигляді тростинного цукру була відома з давніх-давен, її використовували як лікувальний засіб. У Європі цукор з’явився у XVI столітті; а з цукрового буряку вперше був виділений у середині XVIII столітті. Доведено, що середньорічна потреба людини в цукрі становить близько 30 кг. Оскільки сахароза – цінний харчовий продукт, її добувають у великій кількості. Світове виробництво цукру перевищує 50 млн. тонн на рік. Україна виробляє кілька мільйонів тонн цукру на рік із цукрового буряку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]