Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

8. Організація і методика аудиту операцій з основними засобами.

При перевірці основних засобів аудитор керується Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 „Основні засоби”. Згідно Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 7 „Основні засоби” основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року.

Метою аудиторської перевірки основних засобів є підтвердження достовірності відображення в бухгалтерському обліку і фінансової звітності:

  • початкової вартості основних засобів;

  • сум нарахованої амортизації необоротних активів;

  • операцій, пов’язаних із рухом необоротних активів у періоді, що перевіряється;

  • витрат на поліпшення основних засобів та ремонт;

  • результатів переоцінки;

  • капітальних інвестицій;

  • нематеріальних активів;

  • інших питань.

Основними завданнями і метою перевірки аудиту є перевірка:

- оцінка організації ведення обліку основних засобів у бухгалтерії та за матеріально-відповідальними особами;

  • контроль збереження основних засобів;

  • дотримання правил оформлення операцій із надходженням, переміщенням, вибуттям та ліквідацією основних засобів;

  • правильність нарахування і використання амортизаційних відрахувань;

  • законність витрат на поточний та капітальний ремонт;

  • використання завдань чи плану з капітальних вкладень та ведення обліку основних засобів;

Джерелами інформації операцій з основними засобами є:

- Положення ( стандарт) бухгалтерського обліку 7 „ Основні засоби”, баланс ( форма 1);

- акт введення в експлуатацію;

- звіт про фінансові результати та їх використання ( форма 2);

- 03-1 „ Акт приймання-передавання, внутрішнього переміщення основних засобів;

- звіт про фінансово-майновий стан підприємства ( форма 3);

- накладна на внутрішнє переміщення;

- 03-2 „ Акт приймання –здавання відремонтованих реконструйованих і модернізованих об’єктів;

- 03 -6 інвентарна картка обліку основних засобів;

- 03-3 „ Акт на списання основних засобів”;

- 03-4 „Акт на списання автотранспортних засобів”;

- 03-7 „ Опис інвентарних карток обліку”;

- 03 -9 інвентарні списки за місцем надходження основних засобів та їх експлуатації;

- акт ліквідації основних засобів;

- кошториси та завдання чи плани капітального ремонту основних засобів;

- відповідні облікові відомості та журнали;

- інші звітні форми.

Послідовність проведення аудиту включає наступні етапи:

1. Ознайомлення з обліковою політикою підприємства щодо обліку основних засобів.

2. Виявити дату проведення останньої інвентаризації основних засобів, її результати;

3. Перевірка договорів на оренду основних засобів, які укладені з юридичними і фізичними особами.

4. Аудит матеріалів переоцінки (індексації) основних засобів та їх відображення в обліку.

5. Аудиторська перевірка документального оформлення договорів про матеріальну відповідальність по збереженню наявності основних засобів на підприємстві та створення постійно діючої комісії по їх списанню.

6. Перевірка наявності картотеки основних засобів за місцями їх експлуатації.

7. Перевірка операцій по нематеріальним активам.

8. Аудит операцій зі збереженням, руху основних засобів та затрат на їх ремонт.

9. З’ясування відповідності залишків основних засобів та нематеріальних активів у регістрах бухгалтерського обліку та формах фінансової звітності.

Отримана таким чином інформація на початку перевірки дасть змогу аудитору отримати загальне уявлення про організацію обліку основних засобів на даному підприємстві.

Перш ніж розпочати перевірку основних засобів аудитору слід ознайомитися з обліковою політикою підприємства, впевнитись у правильності організації аналітичного обліку і визначити, чи всі основні засоби підприємства закріплено за матеріально – відповідальними особами.

На першому етапі проведення аудиту основних засобів аудитор повинен звернути увагу на правильність заповнення актів інвентаризації основних засобів, актів інвентаризації обладнання, актів інвентаризації, що знаходяться в оренді.

Крім того аудитору необхідно перевірити дотримання встановлених строків проведення інвентаризації основних засобів; повноту і своєчасність її проведення та правильність відображення результатів інвентаризації у бухгалтерського обліку.

При аудиті слід також перевірити факти, пов’язані із збільшенням первісної вартості об’єктів, розкомплектованістю обладнання, наявністю резервного обладнання, а також обладнання, що призводить до випуску бракованої продукції.

Аудитору слід перевірити правильність ведення інвентарних карток індивідуального і групового обліку основних засобів, своєчасне заповненням всіх реквізитів у них. Достовірність інформації про наявність і рух основних засобів з’ясовується аудитором шляхом зіставлення сум за інвентарною карткою із сумою, показаною в описі інвентарних карток. В результаті аудиту встановлюється відповідність даних аналітичного обліку основних засобів їхнього залишку за рахунком 10 „ Основні засоби” на відповідні дати.

Якщо є розходження між даними аналітичного і синтетичного обліку, то аудитор повинен з’ясувати причини, винних осіб, визначити наслідки ( не донарахування або зайве нарахування амортизації) і запропонувати встановлені недоліки.

Наступним етапом є аудит надходження, вибуття основних засобів.

В процесі аудиту необхідно встановити дотримання правил оформлення актів введення в експлуатацію капітальних вкладень або актів прийому – передачі основних засобів та правильність відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку. Особливу увагу аудитору слід приділити перевірці правильності відображення придбаних основних засобів та безкоштовній їх передачі.

Основні засоби отримані безкоштовно, підприємство відображає як додатковий капітал, а на їх вартість збільшується прибуток, що підлягає оподаткуванню. Аудитору необхідно ознайомитись з результатами збільшення величини оподаткованого прибутку.

Особливій перевірці підлягає придбання підприємством основних засобів у фізичних осіб. При цьому аудитору необхідно перевірити письмові договори купівлі –продажу та зазначені паспортні дані продавця; правильність утримання прибуткового податку.

Аудиту підлягають операції по надходженню основних засобів, формуванню первісної вартості об’єктів.

Для встановлення правильності визначеної підприємством первісної вартості основних засобів перевіряється рахунок 15 „ Капітальні інвестиції”, де формується вартість придбаного об’єкта.

Д-т 10 „ Основні засоби”

К-т 15 „ Капітальні інвестиції”.

Далі аудитор повинен перевірити правильність відображення зміни вартості основних засобів за рахунок індексації, під час якої всі основні фонди оцінюють за відновною вартістю при одночасному встановленні їх зносу.

Слід документально перевірити операції зі списанням основних засобів, правильність оформлення їх, законність і доцільність вибуття і відображення його в обліку. Із балансів підприємств можуть бути списані будівлі, споруди, машини та інші основні засоби, за непридатністю , що наступила внаслідок фізичного зносу, стихійного лиха, морального старіння.

Важлива пам’ятати, що основні засоби можуть бути списані лише тоді, коли відновити їх неможливо і вони не можуть бути реалізовані. При списанні основних засобів внаслідок фізичного зносу аудитор повинен перевірити дотримання амортизаційних строків служби. Передчасне їх списання є безгосподарним ставленням до майна.

В процесі проведення аудиту перевіряється оформлення операцій пов’язаних з вибуттям основних засобів, правильності виявлення і списання одержаних доходів, дотримання вимог податкового законодавства та правильність нарахувань податку на додану вартість по кожному факту вибуття основних засобів.

Важливе місце займає перевірка вибуття основних засобів внаслідок ліквідації об’єктів, що стали непридатними через їх старіння і зношеність. Аудитор повинен перевірити правильність оформлення і своєчасність відображення операцій щодо списання основних засобів.

Документом на списання основних засобів у всіх випадках вибуття є акт про ліквідацію основних засобів, у якому зазначають причини вибуття, технічний стан, первинну вартість, суму зносу, затрати на ліквідацію, вартість капітальних ремонтів за час експлуатації, результати ліквідації.

При списанні обладнання і транспортних засобів, що вибули в результаті аварії, аудитор повинен перевірити наявність акту про ліквідацію, копію акту про аварію із з’ясуванням причин, які викликали аварію та прийняті заходи щодо винних осіб.

Крім того, в процесі аудиту, необхідно перевірити подані до затвердження акти на списання основних засобів, звірити їх дані з технічними паспортами, отриманими у процесі перевірки об’єктів в наявності.

Для перевірки достовірності описання основних засобів складається нагромаджу вальна відомість виявлених фактів порушень порядку списання основних засобів, яка підписується аудитором, керівником і головним бухгалтером підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]