Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка переддипл практ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

5. Зміст практики

Під час виробничої практики студент-практикант повинен послідовно ознайомитися з усіма відділами та службами АСП, вивчити їх структуру, призначенняч, перелік виконуваних завдань та методи їх вирішення. Все це повинно бути відображено у звіті з практики.

5.1. Ознайомлення зі змістом роботи АСП доцільно почати із виробничого відділу. Необхідно вивчити структуру АСП та схему керування підрозділами. При цьому слід мати на увазі, що у більшості АСП ряд функцій керування та інших виконується не відділами, а окремими виконавцями через невелику потужність цих АСП.

Ознайомитись із Правилами послуг, що надаються, та виконуються; з переліком обов'язкових послуг; з методами організації, керування та диспетчеризації виробництва.

Вивчити основні функції, що виконуються виробничим відділом. Ознайомитись із чинним порядком розгляду та виконання претензій замовників на якість виконаних робіт.

5.2. У столі замовлень вивчити функціональні та посадові інструкції працівників. Вивчити технологію огляду та дефектовки автомобілів, контролю якості виконанних робіт.

Ознайомитися з методами роботи майстрів - приймальників з клієнтами. Навести методи, найбільш прийняті для роботи столу замовлень.

Навчитись керуватися нормативами трудомісткості на технічне обслуговування та ремонт /ТО і Р/ легкових автомобілів та прейскурантами на виконання цих видів робіт.

Засвоїти роботу на автоматизованому робочому місці /АРМ/ майстра-приймальника /оператора/ з оформлення замовлення наряду.

  1. У плановому відділі або у виконавця ознайомитись з плануванням виробничих та економічних показників із доведенням планових завдань до конкретних виконавців; з методами формування ціни нормагодини, з функціональними інструкціями робітників планових підрозділів, з головними нормативними документами,

  2. У технічному відділі або у виконавця вивчити функції працівників, ознайомитися з генеральним планом підприємства, планами виробничих дільниць, технологічною документацією на ТО і Р легкових автомобілів, діючою нормативною документацією.

Ознайомитися з існуючим порядком перегляду та оновлення технологічної та нормативної документації.

5.5. В енерго - механічному відділі /головного інженера/ або у виконавця виявити головні функції енерго - механічної служби, вивчити характеристики обладнання, що експлуатується в АСП, ознайомитися з методиками розрахунку електроенергії, теплоенергії та води, що потребуються, вивчити схеми забезпечення виробництва електроносіями, водою, газом, каналізацією.

Ознайомитись із графіком планово-попереджувального ремонту, із плануванням технічного переоснащення виробництва, оновлення обладнання.

5.6. Ознайомитись, з головними функціями служби матеріально-технічного забезпечення, з заявочними специфікаціями, каталогами запасних частин. Ознайомитися зі схемами забезпечення виробництва запасними частинами та матеріалами, з методами вивчення потреб на запасні частини. Ознайомитися також з особливостями замовлення придбання запасних частин до автомобілів іноземного виробництва, застосуванні обчислювальної техніки для розрахунку та комплектації запасними частинами.

5.7. Вивчити головні функції, взаємозв'язки відділу кадрів, бухгалтерії, відділів стандартизації та метрології, технічної експертизи автомобілів, комісійної торгівлі автомобілями, торгівлі запасними частинами та матеріалами, реклами, охорони праці, капітального будівництва, програмного забезпечення та технічного обслуговування електронно-обчислювальної техніки, фінансового та юридичного відділів. У разі відсутності ряду відділів з'ясувати, на яких виконавців ці функції покладені, які організаційні структури для реалізації цих функцій існують на АСП.

5.8. Робоче місце / пост / дільниці приймання та видавання автомобілів. Навести ескіз робочого місця зі схемою розміщення технологічного обладнання. Навести свої пропозиції щодо удосконалення цього посту. Вивчити існуючий порядок приймання автомобілів для виконання великого ремонту, кузовних, малярних, робіт, технологією перевірки технічного стану автомобіля з метою виявлення дифуктів, що не заявлені власником.

5.9. Миття автомобілів. Навести технологічний процес миття автомобілів, обладнання, що для цього використовується, а також існуючі потужності. Подати схему дільниці миття автомобілів із розташуванням технологічного обладнання. Зробити розрахунки потрібної кількості води, нормо-години праці, яка о забезпечувала прибуток. Навести ескізи очисних споруд, перевірити їх ефективність та подати свої пропозиції щодо їх подальшого удосконалення.

Діагностування автомобілів. Навести план поста /зони/ діагностики вузлів та агрегатів. Вивчити організацію діагностування, їх сутність та об'єм діагностичних операцій. Вивчити документацію, що при цьому використовується, то навести табель технологічного обладнання, а також технологічні операційні карти на діагностування двох-трьох агрегатів або систем автомобілів.

5.10. Зона/дільниця, робоче місце/ технічного обслуговування /10 автомобілів/. У звіті навести план зони ТО із розташуванням обладнання. Навести приклад технологічної карти на виконання ТО за будь-якою моделлю автомобіля.

5.11. Зона ремонту автомобіля. Навести у звіті принципи організації праці, контроль якості виконуваних робіт.

Накреслити план зони ремонту з розташуванням обладнання, а також табель технологічного обладнання. Навести приклад технологічної карти на зміну одного якогось агрегату.

5.12. Зона кузовних та малярних робіт. Навести у звіті плани зон кузовних та малярних робіт. Охарактеризувати обладнання, що використовують у цих зонах. Ознайомитись із технологією відновлювальних робіт та особливо технологією нанесення нового покриття.

Вивчити організацію праці робітників та методи визначення об'ємів незавершеного виробництва.

Навести технологію ремонту /відновлення/ характерних ушкоджень під час ДТП.

5.13. Виробничі цехи, дільниці, робочі місця. Практикант має ознайомитись із усіма виробничими підрозділами /робочими місцями/ АСП. Вказати їх виробничі потужності, об'єми послуг, що надаються, розташування обладнання. Навести приклад технологічної карти за кожним із допоміжних цехів, наводячи переліки робіт та кількість виконавців.

За допоміжних дільниць /цехів/ з ремонту автомобілів відносять: дільницю з ремонту та заряджень акумуляторних батарей, ремонту електрообладнання, паливної апаратури, агрегатний, механічний, шиномонтажний, оббивний.

До інших допоміжних цехів /дільниць/ відносять: дільниці з ремонту та обслуговування, складських приміщення.