Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнас-планування ЛЕКЦІЯ 4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
100.86 Кб
Скачать
  1. Обгрунтування планової продуктивності у тваринництві

Обґрунтування виробничої програми з тваринництва включає планування поголів’я худоби і птиці, їхньої продуктивності, план виробництва і розподілу продукції, а також комплекс зооветеринарних заходів. Важливе значення має науково обґрунтоване планування основних напрямів розвитку в господарстві тваринництва на перспективу: визначення галузей продуктивного тваринництва, їх розмірів, видів продукції, порід, систем годівлі й утримання тварин, раціонального поєднання інтенсивного й екстенсивного напрямів розвитку галузі.

Головним якісним показником розвитку тваринництва є продуктивність худоби і птиці. Її визначають за кількістю продукції бажаної якості, одержаної за певний проміжок часу з розрахунку на

одну голову худоби І ПТИЦІ. До основних показників продуктивності, що їх встановлюють у планах сільськогосподарських підприємств, належать: у скотарстві — надій на середньорічну корову за рік (кг), середньодобовий приріст живої маси молодняку на вирощуванні, відгодівлі Ж нагулі (г); у свинарстві — кількість поросят на матку (голів), середньодобовий приріст на вирощуванні (старше двох місяців) і відгодівлі (г); у вівчарстві — настриг вовни з розрахунку на вівцю, наявну на початок року (кг); у птахівництві — кількість яєць на середньорічну курку-несучку. Важливими показниками є приплід телят на 100 корів і ягнят на 100 вівцематок і ярок старше року, наявних на початок року, а також м’ясна продуктивність (відношення продукції вирощування худоби і птиці до поголів’я відповідного виду тварин, наявного на початок року).

Для боротьби з приписками в умовах адміністративно-командної системи управління в 1989 р. було введено такий порядок визначення продуктивності (надою) корів молочного скотарства: її визначають виходячи з валового виробництва молока, одержаного за звітний період, і поголів’я корів молочного стада, наявних на початок року і обліковуваних у складі основних засобів. Однак в умовах різких змін поголів’я корів упродовж року цей показник не об’єктивно відображає рівень продуктивності корів. Тому господарства розраховують продуктивність корів, використовуючи, як правило, показник середньорічного їх поголів’я.

  1. Планування відтворення стада, виробництва і використання продукції

На підставі обґрунтування основних перспективних напрямів розвитку тваринництва в господарстві вибирають галузі, визначають їхній обсяг і види продукції, яку доцільно виробляти. Ураховуючи встановлений обсяг виробництва і визначену продуктивність худоби, планують її поголів’я.

На особливу увагу при цьому заслуговує зоотехнічне й економічне

обґрунтування структури стада. Остання характеризується таким співвідношенням окремих вікових і статевих груп худоби в стаді даного виду тварин на певну дату, за якого виробляється найбільша

кількість високоякісної продукції при найменших затратах праці і коштів. КрИТЄр1ЯМИ

оптимальної структури стада можуть бути максимальна сума чистого (валового) доходу чи товарної (валової) продукції.