Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

3.1.2. Інструментальний засіб se Companіon

Інструментальний засіб SE Companіon [27] є середовищем, у якому реалізований електронний варіант методології DATARUN. Воно дозволяє:

- створити гіпертекстовий опис методології у вигляді ієрархії опису стадій, етапів і операцій розробки;

- створити гіпертекстовий опис всіх методів і методик реалізації процесів ЖЦ ПО;

- виділити з гіпертекстового опису ієрархію процесів ЖЦ ПО для планування і керування процесом створення ПО (ієрархію робіт);

- змінювати гіпертекстові описи ЖЦ і методів так, як це необхідно програмісту, іншими словами, робити авторизацію методології і відслідковувати ці зміни в ієрархії робіт, призначеної для керування проектом;

- прив'язати до процесів ЖЦ інструментальні засоби підтримки цих процесів і забезпечити виклик інструментальних засобів з відповідних екранів гіпертекстового довідника;

- забезпечити перегляд гіпертекстових екранів опису застосованих методів з інструментальних засобів;

- забезпечити підтримку процесу керування розробкою, зокрема , за рахунок взаємодії із засобом планування робіт MS Project, оцінювання трудомісткості проекту, відстеження виконання робіт, створення графіків робіт, і ін.

Особливо важливими є можливість авторизації методології і інтерактивний доступ будь-якого розробника до опису будь-якого методу або процесу в потрібен йому момент часу. На сучасному етапі розвитку технології, в умовах швидкої зміни як програмних і апаратних засобів, так і завдань бізнесу, методологія створення, супроводу і розвитку ПО не повинна бути незмінною; вона повинна мати можливість змінюватися і настроюватися на нові технології, методи і інструментальні засоби. Сучасні розробники більших ІС здобувають одну або кілька методологій постачальника, а потім створюють на їхній основі власні методології й технології, адаптовані до конкретних умов (див. підрозділ 1.3).

В SE Companіon вихідним документом, що описує методологію (як процеси ЖЦ, так і всі супутні методи й методики), є файл у форматі MS Word. Це забезпечує можливості для опису методології з будь-яким ступенем деталізації, проведення розмітки для створення гіпертексту і авторизації методології в прийнятому стандартному форматі.

Гіпертекстовий опис методології і технології створення ПО будується з опису процесів життєвого циклу, методів і методик, і являє собою єдиний гіпертекстовий документ у форматі MS Help. Підсумковий гіпертекстовий опис виходить у результаті трансляції вихідного документа. Всі зміни і доповнення методології виробляються за допомогою коректування і, можливо, додаткової розмітки вихідного документа.

Опис методології створення системи звичайно складається з розділу опису процесів ЖЦ і розділів опису методів і методик. У свою чергу, розділ описів процесів складається з ієрархії описів стадій, етапів і операцій життєвого циклу з обов'язковим описом вихідних компонентів кожного процесу. Компоненти ПО створюються із застосуванням методик і методів, описуваних у відповідних розділах.

Мінімальна конфігурація апаратно-програмних засобів, необхідних SE Companіon Authorіng Tool:

- процесор: і486/33;

- оперативна пам'ять: 4 Mбайт для перегляду гіпертексту, 12 Mбайт для авторизації;

- дискова пам'ять: 20 Mбайт;

- операційні середовища: Mіcrosoft Wіndows 3.1, Mіcrosoft Wіndows for Workgroups 3.11, Mіcrosoft Wіndows NT 3.5, Mіcrosoft Wіndows 95.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]