Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%EC%E8%EA%F0%EE%E1%FB %EF%EC%EA 2.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
391.17 Кб
Скачать

42.Кампілобактери.Біолог.Властивості,мікробіолог.Діагностика.

Кампілобактери – Гр- напівскручені палички.Рухомі монотрихи,хоча можуть виявлятися 2 джгутики по полюсах клітини.Вимогливі до середовища,ростуть на кровяних сер.,що містять гемін,білкові гідролізати,а.к.

Бактерії проникають через слизовий бар’єр кишкового канал завдяки активній рухливості.Токсигенні властивості зумовлені ентеротоксином,що за механізмом дії подібний до ентеротоксинів патогенних еширихій та холерного вібріону.

Фактор передачі харчові продукти.Інкубац.період при кишковій формі кампілобактеріозу триває декілька днів.

Мікробіол.діагностика. Мікроскопічний метод.Для діагностування кишк.форми каипілобактеріозу можна застосовувати метод прямої мікроскопії(фарб.мазків за Грамом або карболовим фуксином).

Чисті культури виділяють із застосуванням селективних середовищ, ідентифікація виділ культур проводиться на основі морфотинкторіальних та біохім.характеристик. Для діагностування деяких видів застосовують експрес-тест.

43.Хелікобактер пілорі.Відкриття,біолог.Влстивості,патогенез.Метода мікробіолог.Діагностики.Сучасні методи лікування

Вид патогенний для людини. Встановлення його значення у патології шлунка і дван.уишки – Маршал та Уорен 1982р. відзначено Нобел. Премією.

Має характерну морфологію – напівзігнуті, дугопод. Гр- палички.Виявляється поліморфізм – від палички до кокопод.форми

Патогенез. Інкуб.період 7 днів.проникають через шар слизу і прикріплюються до епітеліальних клітин. Захворювання проявляється нудотою, блюванням , кишковими розладами. В основному гелікобактерна інфекція носить виразковий хронічний характер.Основні клініцні синдроми – виразкова хвороба шл. І дван.кишки,хрон.атрофічний гастрит. Бактерії адгезуються на стінках шлунку…

Мікробіологічна діагностика.

Використовують біоптат шлунка.Дослідження починають з виявл. Уреазноі активності.У подальшому готують мазки відбитки або гістологічні зрізи.Препарат фарбують за Грамом ,Роман.-Гімзою,фуксином , імпрегнація сріблом.Для виділ чистої культури біоптат гомогенізують і засівають на спец. Середовища. Колонії зявляються через 2-3доби,ідентифікація проводиться за характерною морфологією та уреазою активністю.Цитотоксичну активність культур виявляють кА культурі кл.еритроцитів. До неінвазивних методів діагностики належать дихальний тест із сечовиною.Серологічні методи є допоміжними,оскільки АТ виявляються у більшості дорослих.

Лікування. Антибіотики(ампіцилін,кларитроміцин,фторхінотони)у поєднанні з препар. Що знижують кислотність шлункового соку. Нітрофурани і метронізадол.

44.Сучасні методи лабораторної діагностики інфекц.Захворювань.

Мікробіологічна діагностика:

-мікроскопічний

-культуральний

-біологічний

-серологічний

-алергологічний

Культуральний метод є провідним,оскільки він дозволяє виділити і ідентифікувати мікроб збудник.

45.Ієрсинії-збудники псевдотуберкульозу і ентероколіту,властивості,діагностика

Ієрсині

Y.pseudotuberculosis

Y.enterocolitica

Гр- палички. Добре ростуть на простих поживних середовищах.

Збдники не стійкі у довкіллі,гинуть при висизанні субстрату

Мікробіолог.діагностика.

-Бактеріолог .метод- виявлення збудника у фекаліях,сеча,кров,харкотиння,вміст абсцесів

-серологічний метод- реакц.аглютинації та не прямої аглютинації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]