Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%EC%E8%EA%F0%EE%E1%FB %EF%EC%EA 2.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
391.17 Кб
Скачать

72. Санітарно бактеріологічне дослідження харчових пробуктів на виявлення патогенних стафілококів

Стафилококковый токсикоз. Стафілококи, на противагу сальмонеллам, здатні виробляти в харчових продуктах энтеротоксин, що діє при пероральнім уведенні, що й витримує кип'ятіння протягом 1 ч. Тому стафилококковые отруєння можуть виникати після вживання продуктів, подвергшихся нетривалій термічній обробці й не утримуючих живих мікроорганізмів. Зокрема, раніше це відзначалося при вживанні рибних консервів вмасле.

При сприятливій температурі (28-37 °С) стафілококи розмножуються у всіляких продуктах - молочних, м'ясних, рибних, овочевих. Энтеротоксигенные стафілококи і їх токсини можуть виявлятися в картопляному торе, кашах, котлетах, у кип'яченім і пастеризованім молоці, у солодкій сирковій масі, у солоній брынч зе. Особливо гарним середовищем для токсинообразования є кремові кондитерські виробу

І Інфікування їжі стафілококами може відбуватися при контакті осіб, що страждають 1 захворюваннями носа й ковтки, з харчовими продуктами. Обсеменение відбувається краплинним шляхом при чханні, кашлі хворим, наприклад, ангіною, при безпосередньому зіткненні з харчовими продуктами й готовими кулінарними виробами, а також при недотриманні правил особистої гігієни. Більшу небезпеку представляє людей, у якої на шкірі й у першу чергу на руках з'являються гнойничковые захворювання (нагноившиеся порізи, опіки, садна).

Причиною виникнення стафилококковых інтоксикацій можуть бути й тварини. Особливо часто патогенні стафілококи виявляються в корів, овець, кіз при запальних процесах вим'я маститах. Молоко від таких тварин забороняється використовувати в їжу.Інкубаційний період стафилококковых інтоксикації короткий - 2-3 ч. У потерпілих відзначається нудота, сильний біль у животі, рясне виділення слини, блювота, понос. Температура тіла нормальна. Захворювання триває 1-2 доби. Летальні випадки рідкі

Профілактичні заходи при стафилококковых інтоксикаціях повинні бути спрямовані на створення умов, що перешкоджають розмноженню мікроорганізмів і виробленню ними токсину. Досягається це в основному за рахунок низької температури зберігання продуктів, кулінарних і особливо кондитерських виробів із кремом. Вони повинні зберігатися в холодильні шафах

До заходів профілактики ставиться також відсторонення від роботи осіб, що страждають гнойничковыми захворюваннями шкіри й запальними процесами у верхніх дихальних шляхах, якщо їх робота пов'язана з готуванням їжі. Відстороняються від роботи також особи, у яких на шкірі рук є нагноєння, травми. Категорично забороняється використовувати в харчових цілях молоко корів, хворих маститом

Дослідження проводяться бактеріологічний посів змивів з продуктів на живильне середовище та бактеріоскопія.

73 Санітарна вірусологія, предмет завдання значення санітароної вірусології в діяльності лікаря.

Вірусологія це медико біологічна наука, що вивчає віруси: їх будову, біохімію, систематику, генетику, а також їх значення в житті людини.

Вірусологія санітарна, це розділ вірусології, що розробляє методи виявлення патогенних та умовно-патогенних вірусів у навколишньому середовищі, головним чином у воді, грунті, повітрі й харчових продуктах.

Лікар повинен знати природу та походження вірусів, їх основні властивості, сучасну класифікацію, їх репродукцію, питання патогенеза та противірусного імунітету, основні питання профілактики вірусних інфекцій методи лікування, принципи лаболаторної діагностики, серодіагностику, основні клінічні симптоми вірусних інфекцій, засоби специфічної і неспецифічної профілактики , хіміотерапії та хіміопрофілактики вірусних захворювань.

74. Роль води,грунту, повітря у передачі збудників вірусних інфекцій. Віруси,які найчастіше знаходяться в об'єктах навколишнього середовища.

Виживання в грунті ентеровірусів коливається в широких межах (15-90 діб). Воно залежить від виду грунту,його вологості,температури. Довго зберігається га овочах,вирощених на ділянках,зрошених стічними водами -» слід робити вірусологічне дослідження грунту,води. У воді ентеровіруси виявляються частіше влітку і восени.виживашгя у воді - 11-80 діб,залежить від температури,ступеня забрудненості,бактеріологічної мікрофлори,кількості внесеного вірусу.Повітря-несприятливе середовище для вірусі в.виживання адсорбуючись на пилшинках і вологих часточках. Проби беруть за допомогою вловлюючої рідини (цукровий бульйон),якої заражений курячий ембріон або клітини культури Heia.

75. Методи виявлення в грунті патогенних мікроорганізмів.Дослідження грунту на наявність ентеровірусів.

Найбільш важливе значення для людини має наявність у грунті представників бактерій групи кишкової палички та клостридій (особливо-C.perfingens).Наявність великої великої кількості Е.соїі - свіже фекальне забруднення. Колі-титр грунту - 1 грам і більше; це найменша кількість грунту,яка містить Е.соїі.Перфрингенс-титр-це найменша кількість грунту .яка містить С.perfringens (0.01 г).Мікроорганізми грунту приймають участь в процесах синтезу органічних речовин,енергії,обміну.

76. Санітарно-вірусологічне дослідження води.Віруси,бактеріофаги у питних і стічних водах.Методи виявлення.

Для оцінки санітарно-гігієнічного стану води використовують виявлення таких бактерій Е.соїі, proteus, представники родини ентеробактерій-бактерій групи кишкової палички. Для оцінки чистоти води використовують такі показники:

1) Мікробне число-кількість мікроорганізмів в Імл.

2) Колі-титр-кількість води,яка містить 1 кишкову паличку (N для питної води -ЗЗЗмл).

3) Колі-індекс- кількість кишкових паличок,які містяться віл води (N для питної води-3).

Методи оцінки чистоти води:

1) Метод мембранних фільтрів - воду фільтрують через стерильні фільтри-» поміщають їх на середовище Ендо-» чистоту води оцінюють по кількості колоній малинового кольору.

2) Метод бродіння - різну кількість води засівають на глюкозо-пелтонний бульйон-» визначають наявність бродіння по помутнінню,газоутворенні-»там,де є бродіння- посів на середовище Ендо -»визначення колі-титру та колі-індексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]