Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні білети.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать
  1. Ділове мовлення (види, структура, застосування).

Сучасна українська мова є багатовіковим надбанням українського народу. Вона створена зусиллями багатьох поколінь. «В мові наша стара й нова культура, ознака нашого національного визнання... І поки живе мова —житиме й народ, як національність...» (І. Огієнко).

Становлення народу тісно пов'язане з формуванням його мови. Усі сторони суспільного життя, процеси пізнавальної і творчої діяльності людини, кожний момент її свідомості супроводжуються мовою.

Мова — найважливіший засіб спілкування між людьми. Вона безпосередньо зв'язана з мисленням. Не може бути мислення без мови і мови без мислення. Мова і мислення мають глибоко суспільний характер — не лише за своєю природою, а й за своєю функцією в суспільстві. За допомогою мислення люди пізнають світ, об'єктивні закони природи й суспільства. Пізнавальна діяльність людини, її мислення можливі лише на базі мовного матеріалу, слів і речень. Кожний момент діяльності обумовлюється думкою і її носієм — мовою. Тільки завдяки мові все здобуте попередніми поколіннями не гине марно, а служить фундаментом для подальшого розвитку людства.

Літературна мова — це мова державних, громадських, політичних установ, організацій, навчальних закладів, науки, художньої літератури, ділового спілкування, театру, кіно, преси, телебачення.

В Україні державною є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя; сприяє розвитку української нації, її традицій і культури. І це гарантує Конституція України.

Така важлива роль мови в суспільному житті нашої держави зобов'язує добре знати правила й закономірності її розвитку. Щоб оволодіти нормами сучасної літературної мови, треба глибоко вивчати її лексичний склад, фонетичну систему, граматичну будову і стилістичні властивості. Досконале знання мови є важливим показником розумового розвитку людини та її культурного рівня.

В умовах національного відродження українська мова набула особливої ваги. Вона стала вирішальним чинником самобутності талановитого, віками гнобленого українського народу, виразником інтелектуального і духовного життя. Документ — основний вид ділового мовлення. Він має бути достовірним, переконливим, належним чином відредагованим і оформленим, повинен містити конкретні й реальні пропозиції та вказівки. Обов'язковими для документа є заголовок, чітка композиція, цілісність змісту, зв'язність викладу, структурна організація, завершеність.

Ділова документація відображає характер суспільних відносин, у ній зосереджується інформація про події, явища, Приватні стосунки між людьми. Документи мають правове і господарче значення. За походженням виділяють службові й приватні документи; службові1 функціонують в установах і організаціях, приватні стосуються приватних осіб.

За призначенням документи поділяють на: розпорядчі де подається інформація про організацію роботи установи' закладу, підприємства; статутні —з коротким викладом змісту статуту організації чи установи; виконавчі в яких подається план або напрям виконання певного обсягу роботи; інформаційні, які містять конкретну інформацію' необхідну для діяльності даної організації чи підприємства.

Документи розрізняють ще й за структурними ознаками вони можуть бути стандартними й нестандартним и, що залежить від багатьох об'єктивних та суб'єктивних факторів.

Типові та фірмові документи оформляються на бланках або стандартних аркушах.

Слід зауважити, що в роботі інженерів, конструкторів керівників виробництва багато часу відводиться вивченню, аналізу та складанню різної документації. Це — конструкторська технологічна, експлуатаційно-ремонтна документація; організаційно-розпорядчі, інформаційні, рекламні та інші документи.

Часто буває, що робота з подібними документами ускладнюється тільки тому, що в побудові їх немає необхідної послідовності або ж документи перевантажені несуттєвою для користування інформацією.

Питаннями складання текстових документів відають сучасні наукові дисципліни: прикладна лінгвістика і теорія стандартизації, інженерна психологія і психолінгвістика, теорія і практика редагування та теорія управління виробництвом.

Щоб не марнувати часу в процесі складання і використання документів, слід розумно поєднувати формальний підхід і творчість.

Пропонований розділ подає деякі рекомендації, загальні правила і норми у текстовому викладі ділових паперів та ілюструє їх конкретними зразками.

Текст — головний елемент документа. Крім параграфів пунктів у тексті виділяються абзаци. Тут треба стежити щоб кожен абзац розпочинав нову думку чи мікротему.

  1. Ієрархія учнівського самоврядування, статут учнівського самоврядування.

БАТЬКИ

АДМІНІСТРАЦІЯ

  1. КОМІСІЯ

    «ЗНАННЯ»

    КОМІСІЯ

    «ДИСЦИПЛІНА І ПОРЯДОК»

    КОМІСІЯ

    «ДОЗВІЛЛЯ»

    КОМІСІЯ

    «ЗДОРОВЯ»

    КОМІСІЯ

    «ПРЕС-ЦЕНТР»

    СЕКРЕТАР ПАРЛАМЕНТУ

    ГОЛОВИ КОМІСІЙ

    ГОЛОВА ПАРЛАМЕНТУ

    КУРАТОР ПАРЛАМЕНТУ

1. Загальні положення

  1. Парламент створюється і діє на принципах добровільності і гласності, рівноправності його членів.

  2. Парламент керується у своїй діяльності Конституцією України, Конвенцією ООН про права дитини, Законами України "Про об'єднання громадян" та

"Про молодіжні та дитячі громадські організації"", чинним законодавством, даним Статутом.

  1. Парламент взаємодіє з державними установами, органами місцевого

самоврядування, громадськими організаціями та об'єднаннями, які дотримуються демократичних і гуманістичних принципів, співпрацює з батьками дітей та підлітків.

  1. Парламент працює на базі Школи Лідерів Будинку дитячого мистецтва самарського району.

  2. Місце знаходження парламенту : м. Дніпропетровськ, Самарський район, вул. Агнії Варто, 38. тел. 28-49-52

П. Мета і завдання ТІЛ Метою парламенту є:

П. 1.1.Активізація процесу діяльності органів дитячого самоврядування на рівні району, участь молоді в прийнятті рішень.

П.1.2.3ахист прав та інтересів дітей на різних рівнях.

П. 1.3.Всебічна реалізація дітьми та підлітками своїх інтересів, здібностей, прав та свобод на засадах загальнолюдських цінностей.

П.1.4.Створення умов для самореалізації учнівської молоді, залучення її до участі у прийнятті рішень на рівні району.

П.1.5.Налагодження контактів, обмін інформацією, координація дій учасників парламенту та реалізація спільних проектів.

П.2. Завданнями парламенту є:

  1. Об'єднання дітей та підлітків для добрих, корисних, цікавих справ, розвиток їх творчих здібностей.

  2. Якнайширше залучення дітей та молоді до участі в організації свого життя та діяльності.

  3. Формування навичок самоврядування соціальної активності і соціальної відповідальності у процесі громадської діяльності.

  4. Сприяння культурному розвитку, духовному збагаченню молоді.

  5. Розвиток власного "Я" кожної дитини, допомога молоді знайти себе в колективі, самовизначитись.

П.З. Для здійснення мети і завдань, визначених статутом, парламент:

П.3.1. Здійснює інформування дітей та молоді про їхні права та свободи

відповідно до Конвенції ООН про права дитини та чинного законодавства України.

П.3.2. Проводить соціологічні дослідження і опитування серед дітей шкіл району стосовно нововеденьу роботі самоврядування.

П.3.3. Налагоджує шляхи співробітшщгва з дитячими, молодіжними організаціями, парламентом дітей м. Дніпропетровська

П.З.4. Складає та реалізовує різноманітні програми і проекти для дітей та підлітків.

П.З.5. Організовує та проводить масові заходи, тренінги.