Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОГГ-30.01.12.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
221.7 Кб
Скачать

2, Номерний фонд

Номерний фонд підприємств готельного господарства має певний архітектурно-художній стиль та внутрішнє оформлення. Цілісність малюнка, меблювання та устаткування формує Інтер'єр номера зручним для перебування, гармонійним за формою і стилем. Неправильно підібрані меблі, а також окремі елементи устаткування (шафи, полиці, сантехнічне та спеціальне устаткування) порушують не тільки дизайн, але й ансамбль усього внутрішнього оформлення.

Меблювання житлового номера підприємства готельного госпо­дарства повинно створити максимум зручностей при мінімальній площі. Воно залежить від площі номера та комфортності підприємства готельного господарства.

Відповідно до категорії підприємства готельного господарства житлова площа однокімнатного одномісного номера становить 9-18 м2, однокімнатного двомісного - 12-25 м2.

Залежно від форми кімнати меблі розміщують по-різному:

  • однобічне розміщення - у житловій кімнаті у формі подовже­ ного прямокутника або із частковим винесенням меблів на торець;

  • дво- або трибічне розміщення - для приміщень квадратної

форми.

Розрізняють меблі для обладнання житлових, громадських і адміністративних приміщень. Необхідно прагнути стильової єдності, підбираючи меблі, та раціональності розміщення. Особливу увагу варто звертати на єдність кольорового оздоблення і форми меблів та устат­кування.

Розміщуючи меблі в номері, необхідно враховувати норми роз­ривів і проходів між ними. Мінімальний прохід для однієї людини повинен становити 60 см, для двох - 110 см, мінімальна відстань від стіни до пристінних меблів - 5 см, максимальна - 55 см (рис. 5.5).

Розміщення меблів і устаткування залежить від ширини та довжини кімнати. При цьому варто враховувати існуючі санітарно-гігієнічні вимоги:

^ прохід між ліжком (торець) і стіною має бути не більше

120 см, між ліжками - мінімум 20 см; V прохід між стіною і ліжком (у довжину) - 80 см. У літній період чисельність споживачів на підприємствах готель­ного господарства може збільшуватись. Це обумовлює необхідність облаштування житлових кімнат зручними меблями (ліжка, крісла, столи), за допомогою яких звільнюють площу кімнати для викорис­тання її у денний час. У житлових кімнатах можна використовувати розсувні перегородки, якими у разі потреби відокремлюють спальні місця або об'єднують приміщення.

Для меблювання житлових кімнат різних розмірів площ і рівня комфорту необхідна єдина серія меблів з повною номенклатурою виробів і дотриманням художньо-стильової композиції всього примі­щення.

В облаштуванні житлових номерів поширені навісні меблі. Крім естетичних якостей, вони мають і функціональні переваги - збільшу­ється вільний простір, легше проводити прибирапьні роботи примі­щень. Такі меблі найчастіше застосовують одночасно з навісними панелями, що захищають стіну від забруднення.

Зручні в експлуатації вбудовані шафи для одягу, які розташо­вують в передпокої, виготовляють для підприємств готельного госпо­дарства за індивідуальними проектами.

Важливу роль у створенні інтер'єру житлових номерів відіграє штучне освітлення. Середня освітленість приміщень при спільній дії всіх люмінесцентних ламп повинна бути не меншою 100 кВт на рівні 0,8 м від підлоги, 75 кВт - при лампах розжарювання.

Крім загального освітлення, потрібно передбачити світильники місцевого освітлення спальних місць, що створюють горизонтальну освітленість 100 кВт люмінесцентними та 60 кВт лампами розжарю­вання.

Рекомендовану освітленість номерів наведено в табл. 5.1.

Таблиця 5.1

Загальне освітлення приміщень номерів

Приміщення номера

Середня освітленість, кВт

Поверхня, що освітлюється

Додаткове освітлення

Люмінес­центні лампи

лампи розжарю­вання

Житлова кімната

100-75

50-30

Горизонтальна площина на висоті 0,8 м від підлоги

Необхідне

Ванна,

санвузол

100-75

60-20

На підлозі

Біля дзеркала

Передпокій

75

15

На підлозі

-

Закінчення табл. 5.1

Місцеве освітлення у приміщеннях номерів

Функ­ціональна зона

Середня освітленість, кВт ,

Поверхня, що освітлюється

Люмінес­центні лампи

лампи розжарю­вання

Робочий стіл

200

75

0,5x0,7 м на поверхні столу

Крісло

200

75

0,5хО,5м у горизонтальній площині на висоті 0,75-0,8 м від підлоги

Ліжко

200

100

0,5x0,5 м у площині під кутом 45й до ліжка

Біля дзеркала

200

100

вертикальна площина на відстані 0,3-0,5 м від дзеркала

Рівномірне освітлення приміщень найкраще забезпечується сві­тильниками відбитого і розсіяного світла. Для освітлення місць відпо­чинку застосовують світильники розсіяного світла.

Стилі освітлення приміщень на підприємствах готельного гос­подарства

Варто застосовувати теплу гаму кольорів, якщо вікна виходять на північ, північний схід і північний захід; якщо на південь, південний схід або південний захід - холодну чи нейтральну гаму кольорів. Для номерів доцільні такі колірні композиції:

^ однотонні, побудовані на одному головному кольорі або групі

приблизно однакових кольорів;

ї полярні композиції, побудовані на протиставленні двох голов­них кольорів або двох груп подібних кольорів;

^ триколірні, побудовані на трьох головних кольорах.

Варто використовувати різні властивості кольорів з метою коре­гування розмірів і пропорцій номерів, а також враховувати принцип рівномірного розподілу освітленості приміщення.