Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШКБ Metod 2006.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
5.67 Mб
Скачать

3.4. Лінія впливу згинаючого моменту в перерізі 1 (л.В. )

За вищенаведеними правилами побудови ліній впливу згинаючого моменту в перерізі на правій консолі (рис. 2.5,б) на кінці консолі (точка Е) відкладаємо вниз відстань від кінця консолі до перерізу 1 й з’єднуємо з нулем під перерізом 1.

Після цього аналізуємо роботу всієї ШКБ. Якщо пропускати одиничну силу по другорядній балці ЕК, то видно, що одинична сила буде впливати й на згинаючий момент . Отже, лінія впливу продовжується на ділянці балки ЕК, проходячи через нульову точку в точці К. Пропускаючи одиничну силу правіше від точки К, згинаючий момент змінюватися не буде, отже, лінія впливу правіше від точки К буде нульовою (рис. 2.6,е).

3.5. Лінія впливу поперечної сили в перерізі 2 (л.В. )

Спочатку визначаємо балку, якій належить переріз 2. Такою балкою є основна балка ВС, а переріз проходить на її лівій консолі. Отже, побудова лінії впливу буде виконуватися як для перерізу на лівій консолі.

За вищенаведеними правилами побудови ліній впливу поперечної сили в перерізі на лівій консолі (рис. 2.5, в) на кінці консолі (точка К) відкладаємо вниз одиницю й ведемо лінію паралельно поздовжній осі балки до перерізу 2.

Після цього аналізуємо роботу всієї ШКБ. Якщо пропускати одиничну силу по другорядній балці ЕК, яка опирається на основну балку ВС в точці К, то видно, що одинична сила буде впливати й на поперечну силу . Отже, лінія впливу продовжується на ділянці балки ЕК, проходячи через нульову точку в точці Е. Пропускаючи одиничну силу лівіше від точки Е, поперечна сила змінюватися не буде, отже, лінія впливу лівіше від точки Е буде нульовою (рис. 2.6,є). Пропускаючи одиничну силу правіше від перерізу 2 – лінія впливу буде нульовою (рис. 2.6,є).

3.6. Лінія впливу згинаючого моменту в перерізі 2 (л.В. )

Побудова лінії впливу буде виконуватися як для перерізу на лівій консолі.

За вищенаведеними правилами побудови ліній впливу згинаючого моменту в перерізі на лівій консолі (рис. 2.5, б) на кінці консолі (точка К) відкладаємо вниз відстань від кінця консолі до перерізу 2 й з’єднуємо з нулем під перерізом 2. Оскільки відстань від кінця консолі (точка К) до перерізу 2 є практично нульовою, то і вся лінія впливу буде нульовою (рис. 2.6,ж).

3.7. Лінія впливу поперечної сили в перерізі 3 (л.В. )

Спочатку визначаємо балку, якій належить переріз 3. Такою балкою є другорядна балка LD, а переріз проходить між опорами L і D, тобто в прольоті. Отже, побудова лінії впливу буде виконуватися як для перерізу, що проходить в прольоті (рис. 2.3,б).

За правилами для цієї балки необхідно на лівій опорі (точка L) відкласти вгору одиницю й з’єднати з нулем на протилежній опорі (точка D). Це буде права гілка. На правій опорі (точка D) відкласти вниз одиницю й з’єднати з нулем на протилежній опорі (точка L). Це буде ліва гілка.

Після цього, зносимо переріз 3 на побудовані гілки. Лівіше від перерізу дійсною є ліва гілка, а правіше – права гілка (рис. 2.6,з). Оскільки балка LD є другорядною, то лінія впливу буде лише в межах її довжини.