Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kinko_O.M._Osnovi_ekonomichnoyi_teoriyi_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
842.75 Кб
Скачать

Тема 9. Функциональні форми капіталу і доходу

Програмна анотація:

1. Торговельний капітал і його структура. Торговельний прибуток.

2. Позичковий капітал і позичковий відсоток.

3. Кредит: сутність і форми.

4. Земельна рента. Сутність і форми. Ціна землі.

Основні терміни та поняття: торговельний капітал і прибуток, позичковий капітал, лихварський капітал, реальна та номінальна ставка позичкового відсотку, іпотечний кредит, комерційний кредит, банківський кредит, економічна рента, диференціальна рента, ціна землі, оренда.

1

Торговельний капітал є історично першою формою існування капіталу (у вигляді купецького капіталу). Купецький капітал виник задовго до промислового капіталу і зіграв значну роль в становленні капіталізму.

При цьому слід розрізняти торговельний (купецький) капітал до капіталістичної епохи і капітал періоду капіталізму. Перший (купецький) капітал був відносно самостійною формою капіталу і джерелом свого прибутку мав нееквівалентний обмін. Другий (торговельний) капітал став породженням промислового капіталу.

Торговельний капітал – частина промислового капіталу, що відокремилася, функціонує у сфері обігу, оскільки виконує функції реалізації товару і функції перетворення товарного капіталу в грошовий. Іншими словами він виконує функцію зміни вартості з товарної на грошову. Не створюючи товару і додаткового продукту, він реалізує їх.

Висновок: торговельний капітал існує у двох формах:

- товарної;

- грошової.

Рух товарного капіталу можна описати наступною формулою:

Г - Т - Г’

Роль торгового капіталу зводиться до скорочення періода обертання і прискорення обороту капіталу.

Торговельний прибуток – це різниця між грошовою виручкою (Г’) і спочатку вкладеною авансом сумою (Г).

Торговельний прибуток – різниця між роздрібною і оптовою ціною, по якій промисловий капіталіст реалізує товар торговому капіталісту, щоб не відволікати частину капіталу зі сфери виробництва для організації торгівлі.

Норма прибутку визначається як співвідношення прибутку і авансованого капіталу, тобто витрат.

Нпр. = прибуток / авансований капітал * 100 %

Нторг.прибутку = торговий прибуток / торгові витрати * 100%

Торговий прибуток є джерелом формування доходів торгового підприємства і відшкодування витрат обігу.

Витрати обігу – це витрати пов’язані з реалізацією товару, з доведенням його до споживача.

Витрати обігу:

Чисті витрати – це витрати пов’язані зі зміною форм вартості, тобто безпосередньо з продажом (витрати на рекламу, облік, заробітну платню працівникам).

Додаткові витрати (витрати обігу) – це витрати пов’язані з продовженням процесу виробництва у сфері обігу. Ці витрати збільшують вартість товару і додаються до вартості (ціні), раніше втіленої в товарі, оскільки володіють виробничим змістом (витрати на упаковку, розфасовку, сортування, транспортування, тощо).

2

Позичковий капітал – це грошовий капітал, що надається в тимчасове користування і приносить його власнику дохід у формі відсотка.

Рух позичкового капіталу: Г – Г’ (Г+%) – це Г’ (гроші + відсотки).

У позичкового капіталу є попередник – лихварський капітал. Лихварський капітал, як і купецький, зіграв значну роль в становленні капіталізму. Лихварський капітал носить споживчий характер і за призначенням і по джерелу повернення боргу, тобто грошові позики у лихварів брали на споживчі потреби. При виникненні капіталізму кредит стали використовувати для отримання прибутку.

Лихварський капітал мав високий відсоток і утрудняв економічний розвиток виробництва.