Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сутність капіталу та його види.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Структура основних фондів підприємства і фактори, що на неї впливають.

Номенклатура натурально-речових елементів основних фондів налічує декілька тисяч найменувань.

Для вивчення величини і структури основних фондів, планування відтворення прийнята їх класифікація за певними ознаками.

Основні фонди класифікуються за рядом ознак.

По формах власності.В якості форми власності приймаються:

- Державна власність, у тому числі:

- Федеральна власність;

- Власність субєктів Федерації;

- Муніципальна власність;

- Кооперативна власність, у тому числі:

- Власність споживкооперації;

- Колгоспів, громадських організацій;> > приватна власність, зокрема:

- Акціонерних суспільств і змішана власність. Держкомстат Росії публікує розподіл основних

фондів по формах власності за більш укрупнених показників.

По приналежності до сфер народного господарства основні фонди діляться на:

а) виробничі основні фонди;

б) невиробничі основні фонди.

До виробничих основних фондів належать основні фонди підприємств промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту, лісового господарства, звязку, матеріально-технічного постачання, геології.

До невиробничих основних фондів відносять основні фонди комунального господарства, побутового обслуговування, охорони здоровя, фізичної культури і соціального забезпечення, народної освіти, культури і мистецтва, науки і наукового обслуговування, управління.

За класифікацією Держкомстату РФ засоби праці (основні фонди), що функціонують в торгівлі, громадському харчуванні, заготівлях, відносяться до виробничих основних фондів.

В підприємствах і галузях основні фонди залежно від їх призначення групуються у відносно однорідні гурту. Ця група в ряді підручників характеризується як класифікація за видами.

Основні виробничі фонди - це велика кількість засобів праці, які, не дивлячись на свою економічну однорідність, відрізняються цільовим призначенням, терміном служби. Звідси виникає необхідність класифікації основних фондів за групами, що враховує їх призначення.

Не належать до основних фондів та обліковуються в складі оборотних коштів:

а) предмети з терміном корисного використання менше 12 місяців, незалежно від їх вартості;

б) такі предмети, незалежно від їх вартості та строку корисного використання:

- Знаряддя лову (неводи, мережі, мережи та ін);

- Спеціальні інструменти і спеціальні пристосування (інструменти і пристосування цільового призначення), призначені для серійного і масового виробництва певних виробів або для виготовлення індивідуального замовлення;

- Змінне обладнання, прокатні валки, човники, спеціальний одяг, спеціальне взуття, постільні речі;

- Формений одяг, взуття, призначена для видачі працівникам установи у встановленому порядок;

- Тимчасові (нетитульні) споруди, пристосування і пристрої, витрати на зведення яких відносяться на витрати будівельних робіт у складі накладних витрат;

- Молодняк і тварини на відгодівлі, птах, кролики, хутрові звірі, сімї бджіл, а також службові собаки, піддослідні тварини;

- Багаторічні насадження, що вирощуються в розсадниках як посадкового матеріалу.

Користуючись вказаною класифікацією основних фондів, можна визначити їх структуру.

Структура основних фондів характеризується співвідношенням між окремими видами основні фондів.

Структура показує, яку частку у відсотках займає той чи інший вид (або група) основних фондів у загальному їхньому обсязі, в загальній їх вартості.

Структура основних фондів на окремих підприємствах неоднакова і залежить від характеру діяльність підприємства, рівня механізації і автоматизації праці.

У складі основних фондів найбільш важливе значення має активно діюча частина - група машин та обладнання, передавальних пристроїв, тобто активна частина основних фондів. Чим вище частка активної частини основних фондів, що тим вище рівень технічної озброєності праці, то більше випуску продукції.

Суспільству не байдуже, в яку з груп основних фондів вкладаються кошти. Воно зацікавлене в оптимальному підвищення питомої ваги машин, устаткування - активної частини основних фондів, які обслуговують вирішальні ділянки виробництва і характеризують виробничі можливості підприємства з випуску тих чи інших виробів.

Будинки, споруди забезпечують нормальне функціонування активних елементів основних фондів. Вони відносяться до пасивної частини основних фондів.

Чим вище частка устаткування у вартості основних виробничих фондів, то за інших рівних умов більше випуску продукції, вище показник фондовіддачі. Тому покращення структури основних фондів розглядається як умова зростання виробництва і показника фондовіддачі, зменшення собівартості, збільшення грошових накопичень.

Про видовий структурі основних фондів промисловості РФ (на 1 липень 1992) можна судити за наступними даними - див. табл. 4.4.

Видовая структура основних виробничих фондів неоднакова в різноманітних галузях промисловості. Наприклад, частка будівель у загальній вартості основних фондів найбільш висока в легкій і харчовій промисловості (44%), споруд - у паливній промисловості (17%), передавальних пристроїв - в електроенергетиці (32%), машин і устаткування - на підприємствах машинобудівного комплексу ( 45% і вище).

Найважливішими факторами, що впливають на структуру фондів основних, є характер продукції, що випускається, рівень автоматизації і механізації, рівень спеціалізації і кооперування, кліматичні умови.

У промисловості частка активної частини в 1990 р. склала 2 / 3 і 1 / 3 - пасивна частина.

У торгівлі активна частина становила 1 / +3, пасивна частина - 2 / +3. Таке співвідношення повязано зі специфікою галузей.

Склад основних фондів зумовлює їх роль у розширеному відтворенні.

По-перше, одні основні фонди як засоби праці беруть участь в виробничому процесі. Це машини, устаткування, інструменти і т. д. По-друге, основні інші фонди створюють умови для здійснення виробничого процесу. Це будівлі, гідротехнічні споруди - греблі, канали; транспортні споруди - мости, тунелі, дороги; електромережі, трубопроводи, а також для збереження і переміщення предметів праці - складські приміщення, транспортні засоби.

По-третіх, вони підвищують продуктивність праці. Основні фонди в грошовому вираженні прийнято називати в бухгалтерському обліку основними засобами.