Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг_нововведень (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
954.88 Кб
Скачать

Тема 15. Сучасні технологічні методи оптимізації маркетингової діяльності

1. Методи просування сайтів.

2. Оптимізація пошукових машин.

3. Сучасні методи Інтернет-реклами.

Просування в пошукових машинах є одним з найбільш ефективних і низьковитратних засобів залучення цільової аудиторії. Пошуковики, які становлять на сьогоднішній день один з найбільш затребуваних Інтернет-сервісів, роблять серйозний вплив на бізнес. За статистикою, користувачі рідко заходять навіть на другу сторінку результатів пошуку, тому, чим вище розташований сайт, тім більше відвідувачів він залучити. Це призводить до прагнення маніпулювати результатами, які розглядаються та аналізуються найбільш популярними пошуковими машинами. З іншого боку, популярність пошуковика безпосередньо залежить від того, наскільки релевантні посилання він видає. Відповідно, чим досконалішим є механізм пошуку, тім популярніша машина й тім витонченішими стають способи просування сайтів.

Оптимізація пошукових машин спрямована на підвищення лояльності пошукових машин в Інтернет ресурсі, що дозволяє користувачам знайти в Internet-мережі саме потрібні товари та послуги, а це призводить до більш ефективного розвитку бізнесу. Оптимізація сайтів - це комплекс заходів щодо поліпшення "читабельності" web-сайтів роботами пошукових машин. Добре спроектований web-сайт - це не тільки красивий, унікальний дизайн та висока функціональність. Гарний сайт - це ще й сайт, який буде зручний для роботів пошукових машин. Більшість інтернет-маркетологів називають пошукові системи як найбільш ефективний засіб просування сайту. Саме з пошукачів приходить левова частка нових відвідувачів навіть коли інтернет-ресурс не проводить активну рекламну політику.

Перевагами цього способу є таки: дешевизна, залучення цільової аудиторії, забезпечення постійного припливу нових відвідувачів.

Недоліками методу є: повільність пошукачів; складність оптимізації; постійна зміна алгоритмів сортування результатів; необхідність регулярно відстежувати свої позиції й, у разі їх погіршення, вживати адекватні заходи; обсяг сайту; зайве фокусування на пошуковиках.

Просування сайту в пошукових системах, SEO-оптимізація, вважається одним з найменш витратних способів залучення вхідного трафіку - дешевше, ніж контекст і розміщення на товарних майданчиках (витрати на залучення клієнта в 2-3 рази нижче).

Пошукова оптимізація або Search Engine Optimization (SEO) це процес підвищення обсягу та якості трафіку на сайт з пошукових систем за результатами пошуку. Пошукова оптимізація включає наступні види обов'язкових робіт: - процес корегування HTML-коду, - текстового наповнення, структури сайту, - контролю зовнішніх чинників популярності для відповідності вимогам алгоритмів пошукових систем, з метою підвищення позицій сайту за результатами пошуку в пошукових системах по певних запитах користувачів. Чим вище позиція сайту за результатами пошуку, тим більше зацікавлених відвідувачів перейде на нього з пошукових систем. Пошукова система враховує наступні параметри сайту при обчисленні його ступеню відповідності введеному запиту (релевантності): частоту ключових слів (складні алгоритми сучасних пошукачів дозволяють проводити семантичний аналіз тексту, щоб відсіяти пошуковий спам, коли ключове слово зустрічається дуже часто (більше 7-8 відсотків від всього вмісту), або занадто рідко (1-3%) на сторінці, оптимальна щільність ключових слів: 5-7% від текстового вмісту веб-сторінки, при цьому ключові слова (фрази) повинні зустрічатися в тексті як мінімум 3-4 рази); індекс цитування сайту, або кількість веб-ресурсів, що посилаються на даний сайт; посилання з сайтів схожої тематики.

Методи оптимізації можна умовно розділити на три класи: "Біла оптимізація", "Сіра оптимізація", "Чорна оптимізація".

Біла оптимізація - пошукова оптимізація (підстроювання коду, тексту та інших параметрів сайту під алгоритми пошукових систем з метою підняття їх позицій у видачі) без застосування заборонених і несумлінних методів (користуються сьогодні близько 20% оптимізаторів).

Під сірою оптимізацією (SEO) розуміється, що вебмайстер, який займається просуванням ресурсу так чи інакше зачіпає методи, заборонені пошуковими системами - наприклад, використовує лінкатори, взаємний обмін посиланнями, купує посилання з інших ресурсів, бере долю в автоматичній накрутці лічильників і т.п. Також до сірих методів відноситься перенасичення тексту ключовими словами в збиток його читабельності, агрегація стороннього контента (тобто крадіжка) тощо. (Користуються 60%)

Чорна оптимізація зазвичай представляється як використання дорвеїв - сторінок і ресурсів, створених (часто автоматично) спеціально для роботів пошукових систем. За теорією людина не повинна читати текст, який розміщений на дорвеї, оскільки він є безглуздим набором ключових слів, які використовуються в можливих пошукових запитах. Як правило, дорвеї розраховані на залучення з пошукових систем відвідувачів, які використовують у пошуку досить рідкісні пошукові запити.

SMO (Social Media Optimization) - оптимізація для соціальних систем (Rohit Bhargava, 2006). Основна ідея - змінити сайт так, щоб на нього посилалися частіше, цитували в соціальних мережах, тематичних постах блогів, подкастах і форумах. SMO - внутрішня оптимізація сайту, але не для пошукових роботів, а для соціальних спільнот, блогів, технічна робота над перетворенням контенту, створенням додаткових елементів інтерфейсу сайту.

SMM (social media marketing) - просування в соціальних мережах, блогах, форумах, PR свого сайту в інтернеті.

Портатор-п'явка - інструмент, що дозволяє переміщати щось з однієї точки Інтернет-простору в іншу. Семантично - п'явка присмоктується до якого- небудь великого і солідного ресурсу, і портируют у собі всі новини з тієї чи іншої тематики, що з'являються в похідному ресурсі.

RSS або Rich Site Syndication (збагачена зведення сайту) - це файли типу XML-форматів, призначені для опису стрічок новин, анонсів статей, змін у блогах і т.п. Інформація у форматі RSS може бути зібрана, оброблена й представлена користувачеві в зручному для нього вигляді спеціальними програмами-агрегаторами. RSS фіди - містять у собі заголовок, інформацію про час створення повідомлення, опис повідомлення, посилання на інформацію, опубліковану на блозі. При додаванні нової інформації на стрічках новин користувач обов'язково про це сповіщається. RSS дозволяє видавцям представляти контент шляхом розповсюдження списку гіперпосилань. Зазвичай за допомогою RSS дається короткий опис нової інформації, що з'явилася на сайті, і посилання на її повну версію.

Контекстна реклама - тип розміщення інтернет-реклами, в основі якої лежить принцип відповідності змісту рекламного матеріалу змісту інтернет-сторінки, на якій розміщується цей матеріал. При цьому за характером рекламний матеріал може бути текстовим оголошенням або рекламним банером; за допомогою цієї реклами рекламодавець може показувати оголошення тільки самому зацікавленій сегменту своєї цільової аудиторії.

Банерна реклама - один з переважаючих форматів інтернет-реклами. Являє собою графічне зображення, аналогічне рекламній картинці в журналі, але яку може містити анімовані й відео елементи, а також є гіперпосиланням на сайт рекламодавця або сторінку з додатковою інформацією; при натисканні на банер зацікавлені люди переходять на сайт; банерна реклама служити для залучення потенційних клієнтів або для формування іміджу.

Вірусній маркетинг - один з найбільш затребуваних інструментів маркетингу в соціальних мережах. Стратегія вірусного маркетингу полягає в створенні й широкомасштабному поширенні максимально цікавого для користувача контента. Основна переваги вірусного маркетингу полягає в тому, що розповсюдженням рекламної інформації займаються самі користувачі.

Прихований маркетинг - ефективний і один з найбільш затребуваних інструментів інтернет-PR; ведення керованих обговорень на форумах, в основі яких інформація про товар / послугу / сервіс, новини або інша інформація, що пов'язана з діяльністю компанії. При цьому, учасники форуму розцінюють цю інформацію як незалежну рекомендацію з боку інших учасників.

Питання до теми.

1. Переваги пошукових систем, як засобу просування сайтів.

2. Недоліки та ризики пошукових систем у просуванні сайтів

3. Характеристики SEO-оптимізації.

4. Проаналізуйте ризики та переваги класів щодо методів оптимізації.

5. Передумови та перспективи SMO та SMM.

6. Етичні проблеми використання вірусного та прихованого маркетингу.

7. Аналіз впливу фінансової кризи на тренди Інтернет-реклами.

8. Наведіть практичні приклади використання просування сайтів.

9. Проаналізуйте декілька сайтів щодо стратегії їх просування.

Завдання за темою.

  1. Проаналізуйте тенденції розвитку методів оптимізації сайтів в Україні

  2. Проаналізуйте методів просування у Інтернет сайту нововведення.

  3. Надайте рекомендації щодо вдосконалення його контенту, дизайну та методів просування у Інтернет.

Перелік контрольних, екзаменаційних питань.

1. Маркетингове забезпечення товарної інноваційної політики. 2. Особливості та відмінності маркетингу інновацій. 3. Роль інноваційного маркетингу в інвестиційному процесі. 4. Інноваційний маркетинг. Його аспекти. 5. Етапи розробки товару-новинки по Ф. Котлеру. 6. Стратегія протягування інновацій. 7. Стратегія пристосування інновацій. 8. Модель споживчого опору інноваціям. 9. Стратегії подолання опору інноваціям. 10. Класифікація споживачів по їх відношенню до новаторства.

Дзвінообразна крива. 11. Основні відмінності новаторів і консерваторів. 12. Фактори маркетингового оточення (концепція К*К*К). 13. Фактори успіху та невдач нововведень. 14. Дифузія продуктових інновацій. 15. Класифікація потенційних споживачів інновацій. 16. Моделі прогнозування рівня збуту. 17. Модель Ф. Баса. 18. Аналіз підходів до визначення інновацій. 19. Еволюція інноваційних теорій. 20. Інноваційна модель Й. Шумпетера.

21. Інноваційна модель П. Друкер.

22. Класифікація інновацій.

23. Технократична модель розвитку бізнесу. Її структура, функції, недоліки. 24. Інноваційна модель інвестиційної діяльності. Структура та пріоритети. 25. Інновації, як об'єкт інвестиційної діяльності. Ознаки інновації . 26. Інноваційний процес, його аспекти та етапи. 27. Орієнтація підходів аналізу інновацій (товарний, процесний, ринковий, споживчий ...) 28. Структура інноваційного проекту. 29. Процесний підхід в управлінні інноваціями. 30. Еволюція моделей управління інноваційним процесом. 31. Лінійна модель інноваційного процесу. 32. Концепції пропозиції і попиту. 33. Інтегрована модель інноваційного процесу. 34. Інтерактивна модель Твісса. 35. Модель 5-й генерації Друккер. 36. Управління інноваціями на підприємстві. 37. Державне регулювання інноваційної діяльності в Україні. 38. Порівняльна характеристика Web1 і Web2.

39. Концепція бенчмаркінгу, види бенчмаркінгу і підсистеми. 40. Сучасні методи оптимізації сайтів 41. Мотивація створення, продаж, покупки інновації. 42. Конкурентоспроможність в інноваційній сфері. 43. Інструменти просування в інноваційному маркетингу. 44. Роль Інтернет-Маркетингу в маркетингу нововведень. 45. Цілі, елементи, види Інтернет-Маркетингу 46. SEO (Search Engine Optimization); 47. SMO (Social Media Optimization); 48. SMM (Social Media Marketing); 49. Контекстна реклама і банерна реклама; 50. Вірусний маркетинг і прихований маркетинг.

Приклади тестових питань до курсу

1. Інноваційний процес - це

а) процес створення нового продукту, технології або послуги;

б) послідовність подій, у ході яких нововведення визріває від ідеї до конкретного продукту, технології чи послуги.

в) процес створення/модернізації/впровадження нововведень/ їх розподіл

2. До характерних рис інноваційного процесу відносять:

а) ентропія

б) спеціальність

в) циклічність

д) системність

3. До елементів інноваційного процесу відносяться:

а) випуск інновації

б) імпорт інновації

в) ініціація інновації

г) статистичні розрахунки варіації можливого доходу.

4. У якому аспекті розглядається інноваційний маркетинг?

а) як макроекономічний інструментарій

б) як аналітичний процес

в) як історичний процес

5. Основні завдання маркетингу інновації -

а) підвищення прибутку підприємства

б) формування попиту на інновацію та її адаптація

в) задоволення потреб споживача

6. Складовою маркетингу інновацій є

а) маркетинг нового товару

б) маркетинг новацій

в) маркетинг послуг

7. Маркетинг інновацій включає стратегії

а) притягнення

б) пристосування

в) вербування

8. Стратегія протягування передбачає

а) те, що компанія повинна дати покупцеві в точності те, що він бажає

б) використання торговельного персоналу та стимулювання сфери торгівлі для проштовхування товару по каналах товарообігу

в) вплив на кінцевого споживача завдяки використанню агресивної реклами

9. До особливостей інновацій як товару відносяться:

а) ринкова новизна

б) спрямованість на задоволення потреб новаторів

в) низький ступінь невизначеності на ринку

10. Хто запропонував основні товарні характеристики, які впливають на споживчу реакцію?

а) Котлер

б) Друкер

в) Роджерс

11. Якого типу опору споживачів немає?

а) функціональний

б) організаційний

б) психологічний

12. Типи опорів, при впровадженні інновацій:

а) складність проектування, функціональність, ризик

б) консервативність, ціновий бар'єр, ризик, традиції

с) функціональність, ціновий бар'єр, ризик, традиції, імідж

13. Класифікація споживачів згідно їх новаторства

а) новатори, ранні послідовники, ранні більшість, пізніше більшість, консерватори

б) новатори, послідовники, ранні більшість, консерватори

с) немає правильних варіантів

14. Модель К*К*К складається з ....

а) аналізу компанії, конкурентів, клієнтів-консерваторів

б) аналізу компанії, конкурентів, клієнтів

с) аналізу компанії, конкурентів, контрольних продажів

15. Споживчі характеристики нововведень, які не залежать від покупця

а)мобільність, реалізація, вид інновації

б) якість, обсяг випуску, конкурентні переваги

с) свій варіант__________________________________

16.Характерістикі комунікаційного процесу:

а) цільової охоплення аудиторії, надійність і достовірність

б) різні графічні мови, але єдина база даних проекту

с) різні графічні мови та база даних, підтримка розробки та управління проектом

17. Оптимізація щодо соціальних мереж це

а) SEO-Оптимізація

б) SMO -оптимізація

с) оптимізація по ключових словах

д) орієнтована на динамічно оновлюючі системи

е) процес протягування сайту в пошукових системах