Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП_Мозгальова.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
360.95 Кб
Скачать

7.2. Особливості оцінки економічної ефективності природоохоронних заходів

Оскільки інтенсифікація природокористування нерозривно пов'язана з на­уково-технічним прогресом, її проведення потребує зростаючих капітальних витрат. А це, в свою чергу, зумовлює об'єктивну необхідність розробляти ме­тоди визначення ефективності таких витрат.

В умовах формування та розвитку ринкових відносин за користування природними ресурсами вносяться платежі до державного бюджету, встанов­люються гранично допустимі рівні забруднень навколишнього середовища, створюється ціла низка законів щодо охорони природного середовища та його раціонального використання. Треба створити такий механізм функціонування ринку, коли постійно здійснюються природоохоронні заходи, удосконалюються виробництва в напрямі ресурсозберігаючих і безвідхідних технологій, віднов­люється навколишнє середовище. Такі дії самостійно бізнесмени робити не бу­дуть, бо економічна доцільність природоохоронних заходів та отримання еко­номічного результату не є достатньо привабливими. У цей сфері без продума­ного втручання держави не обійтися.

Чому природоохоронні дії не мають такої привабливості, як інші організа­ційно-технічні заходи? Дослідження показали, що оцінка економічної ефектив­ності капітальних вкладень, спрямованих на проведення заходів щодо інтенсивного природокористування, пов'язана з неадекватністю їх кінцевих результатів. Так, якщо економічний ефект від економного ресурсокористування та встанов­лення техніки, яка більш повно переробляє природний ресурс, може бути ви­значений у вигляді приросту прибутку, одержаного за рахунок виробництва до­даткової продукції або економії матеріальних ресурсів, то економічний ефект від здійснення заходів щодо обмеження й запобігання впливу господарської діяльності на навколишнє середовище — формально непомітний.

Зумовлено це двома обставинами. По-перше, мета проведення природо­охоронних заходів у другому випадку полягає не стільки в одержанні додатко­вого прибутку, скільки в досягненні необхідних для життєдіяльності людей і нормального функціонування виробництва стандартних параметрів навколиш­нього природного середовища, а також у запобіганні можливому виснаженню поновлюваних природних ресурсів. По-друге, результати таких заходів виявля­ються, як правило, не одразу і не в повному обсязі, а лише з часом і поступово.

Вивчення проблеми оцінки економічної ефективності природоохоронних заходів дає змогу виділити ряд особливостей:

1) природоохоронні заходи не завжди дають можливість отримати конкре­тний прибуток;

2) результат цих заходів часто проявляється не одразу, а через досить три­валий період часу;

3) нерідко позитивний результат або його частку отримує не той, хто впро­вадив природоохоронний захід;

4) ефект у природі, як правило, має властивість накопичуватись.

Під час розробки методики оцінки економічної ефективності природоохо­ронних заходів виникають певні труднощі, бо необхідно враховувати вище пе­релічені особливості. Часто ефектом від проведення природоохоронних заходів прийнято вважати відвернутий збиток.