Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод до семінар занять крим процес.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

2. Пояснювальна записка мета вивчення дисципліни

1. Роль і значення навчальної дисципліни "Кримінальний процес" в підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця полягає у тому, що кримінальний процес належить до числа дисциплін, вивчення яких є обов’язковим для фахової підготовки юриста. Глибокі знання з кримінального процесу є необхідною передумовою успішної роботи в органах досудового слідства та дізнання.

Кримінальний процес є навчальною дисципліною, яка вивчає регульовану кримінально-процесуальним законом діяльність органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду, спрямовану на розкриття злочинів, їх розслідування, розгляд і вирішення кримінальних справ, а також перегляд судових рішень у апеляційному, касаційному та виключному порядках, а також виконання вироку.

2. Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис у майбутніх юристів.

Предмет дисципліни: правові норми, в яких встановлена систему принципів кримінального процесу, систему стадій кримінального процесу, систему процесуальних дій, статус органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду, порядок реабілітації та відшкодування шкоди, заподіяної громадянам незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури суду, особливості міжнародно-правової допомоги у кримінальних справах.

Структура дисципліни: вивчення навчальної дисципліни починається з визначення сутності кримінального процесу, принципів кримінального процесу, учасників кримінального процесу та їх статусу. Після цього здійснюється детальний розгляд стадії порушення кримінальної справи, досудового розслідування та інших стадій кримінального процесу.

Міждисциплінарні зв'язки: навчальна дисципліна «Кримінальний процес» базується на знанні практично всіх правових дисциплін (теорії та історії держави і права, цивільного права, кримінального права, кримінології та ін.) і є важливою складовою правової культури.

Метою дисципліни є набуття та поглиблення знань у галузі кримінального судочинства, формування вмінь та навичок складання кримінально-процесуальних документів, правильного тлумачення та реалізації норм кримінального процесу.

Складовими мети є:

освітня (навчальна) – сприяти становленню сучасного висококваліфікованого фахівця-юриста;

розвиваюча – формувати та розвивати правові знання курсантів, уміння аналізувати кримінально-процесуальний закон; виробляти навички самостійного аналізу кримінально-процесуальних документів, умінь застосовувати отримані знання при оцінці конкретних обставин при розслідуванні кримінальної справи;

виховна – формувати ціннісні орієнтири курсантів відповідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості; виховувати активну громадянську позицію; сприяти усвідомленню ролі та значення кримінально-процесуальної діяльності в розбудові та зміцненню української дер­жави.

3. Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни " Кримінальний процес ":

- сутність кримінального процесу

- принципів кримінального процесу

- учасники кримінального процесу

- докази і доказування

- кримінально-процесуальний примус

- порушення кримінальної справи

- досудове розслідування

- слідчі дії

- притягнення як обвинуваченого

- протокольна форма досудової підготовки матеріалів

- підсудність

- судовий розгляд

- апеляційне провадження, касаційне провадження, виконання вироку

- перегляд судових рішень в порядку виключного провадження

- реабілітація і відшкодування школи

- міжнародно-правова допомога у кримінальний справах

4. Завдання вивчення дисципліни "Кримінальний процес". спрямовується на набуття та поглиблення знань у галузі кримінального судочинства, що передбачає досягнення такого рівня підготовки курсанта, при якому він повинен:

знати:

  • повноваження органів, які реалізують норми кримінально-процесуального права;

  • практику застосування кримінально-процесуального законодавства органами дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду;

  • процесуальні засоби профілактики злочинів;

  • основні проблеми кримінально-процесуальної доктрини і практики, а також перспективи дальшого розвитку і удосконалення кримінального процесу.

вміти:

  • правильно тлумачити і застосовувати кримінально-процесуальний закон;

  • всебічно, повно, об’єктивно і швидко встановлювати всі необхідні обставини кримінальної справи;

  • володіти процесуальними засобами розслідування злочинів, правильно провадити слідчі дії;

  • приймати обґрунтовані рішення, пов’язані із рухом кримінальної справи та обмеженням прав учасників кримінального процесу;

  • виявляти у кримінальній справі причини й умови, що сприяють вчиненню злочинів і вживати заходів до їх усунення.

Запропонована програма навчальної дисципліни є комплексним документом, що відображає основні напрямки та обсяги навчальної роботи слухачів та студентів з навчальної дисципліни “Кримінальний процес”.

Основними видами навчальних занять із даної навчальної дисципліни є лекції, семінарські і практичні заняття.

Лекція як основна форма проведення навчальних занять, призначається для засвоєння теоретичного матеріалу. Тематика курсу лекцій визначається робочою програмою з Кримінального процесу.

Практичне заняття – форма навчального заняття, при якій викладач організує детальний розгляд студентами і слухачами окремих теоретичних положень кримінально-виконавчого права та формує вміння й навички їх виконання студентом і слухачем відповідно до сформульованих завдань. Перелік тем практичних занять визначається робочою навчальною програмою. Практичні заняття включають проведення попереднього контролю знань, умінь і навичок студентів і слухачів, розв’язування завдань з їх обговоренням, розв’язування контрольних завдань, їх перевірку, оцінювання.

Семінарські заняття – форма навчального заняття, при якій викладач організує дискусію навколо попередньо визначених тем, до котрих студенти і слухачі готують тези виступів на підставі індивідуально виконаних завдань (рефератів). Перелік тем семінарських занять визначається робочою програмою з навчальної дисципліни. Підсумкові оцінки за кожне семінарське заняття вносяться у відповідний журнал.

Самостійна робота планується як форма навчання, що має на меті надати допомогу у вивченні запропонованої літератури, у пошуку відповідей на проблемні питання курсу, оволодіння практичними завданнями курсу.

Форми контролю – поточний, модульний, підсумковий та семестровий контролі.

3. ЗМІСТ АУДИТОРНОЇ ТА САМОСТІЙНОЇ

РОБОТИ СТУДЕНТІВ

змістовний модуль №1

Тема № 1. Сутність кримінального процесу. Кримінально-процесуальне право і кримінально-процесуальне законодавство.

Всього 6 годин

Лекція 2 години

Практичне заняття 2 години

Самостійна робота 2 години

План практичного заняття - 2 год.

  1. Поняття, сутність і завдання кримінального процесу.

  2. Історичні форми кримінального процесу.

  3. Система і стадії кримінального процесу.

  4. Кримінально-процесуальні правовідношення.

  5. Кримінально-процесуальні функції: поняття, основні види та суб’єкти.

  6. Поняття, система та джерела кримінально-процесуального права.

  7. Кримінально-процесуальна форма, її поняття та значення.

  8. Система кримінально-процесуального законодавства.

  9. Міжнародні договори України та їх співвідношення з кримінально-процесуальним законодавством України.

  10. Чинність кримінально-процесуального закону у часі, просторі і щодо кола осіб.

  11. Процесуальні гарантії, їх поняття і види.