Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САОИ. "Субконто".doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

Видалення (помітка на видалення) елемента довідника

В якому режимі — безпосереднього видалення чи помітки на видален­ня — працює система, легко визначити за назвою пункту меню «Действия» (відповідно «Удалить» чи «Пометить на удаление»).

Для помітки на видалення або видалення елемента довідника помістіть курсор на рядок з елементом, що видаляється, і виконайте одну з таких дій:

• натисніть клавішу Del;

• натисніть мишею кнопку з відповідною піктограмою на панелі інструментів вікна довідника.

Після відповіді «Так» на запит про видалення чи помітці на видалення елемент довідника буде вилучений (позначений на видалення). Якщо еле­мент позначається на видалення, це буде відображатися в зміні умовного значка в крайній лівій графі таблиці.

Скасування помітки на видалення елемента довідника

Для скасування помітки на видалення елемента довідника помістіть кур­сор на рядок з раніше позначеним елементом і виконайте одну з таких дій:

• натисніть клавішу Del;

• натисніть мишею кнопку з відповідною піктограмою на панелі інструментів вікна довідника чи виберіть пункт «0тменить пометку на удаление» у меню «Действия» Головного меню програми.

Після відповіді «Так» на запит про скасування помітки на видалення елемент довідника буде «відновлений». Це буде відображено в зміні умов­ного значка в крайній лівій графі таблиці.

Копіювання елемента довідника

Новий елемент чи групи можуть бути введені в довідник шляхом ', копіювання вже існуючого елемента чи групи. Для цього помістіть курсор на рядок з елементом чи групою, що будуть використовуватися як зразок, і виконайте одну з наступних Дій:

• натисніть клавішу F9;

• натисніть мишею кнопку з відповідною піктограмою на панелі інструментів вікна довідника;

• виберіть пункт «Копироватпь» у меню «Действия» Головного меню програми.

Друкування довідника

Після натискання кнопки «Печать» на основі заповнених реквізитів діалогу буде побудована друкована форма.

Створена друкована форма відкривається в редакторі таблиць (де­тальніше редактор таблиць розглянемо під час роботи з журналами доку­ментів).

При нагоді автоматично побудована друкована форма може бути відре­дагована. Щоб мати таку змогу, потрібно в редакторі таблиць увімкнути режим редагування, вибравши пункт «Только просмотр» у меню «Вид» Го­ловного меню програми.

Відредагована друкована форма може бути збережена у файлі на диску. Для цього варто вибрати пункт «Сохранить» чи «Сохранить как» у меню «Файл» Головного меню програми.

Для виводу друкованої форми на принтер потрібно в меню «Файл» Го­ловного меню програми вибрати пункт «Печать». На екран буде виданий стандартний діалог для настроювання параметрів друку.

У цьому діалозі варто встановити необхідні параметри друку: вибрати принтер, діапазон сторінок для друку, кількість копій і натиснути кнопку «ОК» для виконання друку.

При нагоді перед друком можна переглянути форму в тому вигляді, в якому вона буде надрукована. Для цього варто вибрати пункт «Просмотр» у меню «Файл» Головного меню програми.

При перегляді можна використовувати кнопки «След.» і «Пред.» для виклику на екран наступної і попередньої сторінок документа, що пере­глядається, і кнопку «2 стр./1 стр.» для перемикання в режим одночасного перегляду двох сторінок документа і назад.

Для зміни масштабу зображення можна використовувати мишу чи кнопки «Розвернуть» і «Свернуть».

Якщо вказівник миші знаходиться в межах документа, що перегля­дається, натискання лівої кнопки дискретно збільшує масштаб зображен­ня. Існує три фіксованих масштаби перегляду, при досягненні найбільшо­го натискання лівої кнопки миші знову показує документ у найдрібнішому

масштабі.

Натискання кнопки «Розвернуть» збільшує масштаб на один крок, на­тискання кнопки «Свернуть» зменшує.

Для виходу з режиму попереднього перегляду варто натиснути кнопку «Закрыть».

Пошук у довіднику

Для пошуку потрібної інформації в довіднику існує кілька способів, що будуть описані нижче.

Швидкий пошук

Для швидкого переходу до потрібного рядка довідника можна викори­стовувати режим швидкого пошуку.

Для швидкого пошуку необхідно клавішами чи мишею помістити кур­сор у ту графу довідника, в якій слід знайти яке-небудь значення, і просто набирати на клавіатурі шукане значення.

У разі виявлення першого введеного символу він відображається в рамці в нижній частині графи, а курсор встановлюється в той осередок довідника, перші символи значення якого збігаються з введеними. Ос­танній введений символ можна видалити з рядка пошуку, натиснувши клавішу Вас!с5расе.

Довільний пошук

Найбільш широкими можливостями володіє режим довільного пошу­ку. Він дає змогу здійснювати пошук за будь-якими значеннями й у будь-якому напрямку. Довільний пошук виконується стандартним для всіх списків чином.

Довільний пошук призначений для пошуку в списку конкретного зна­чення одного з існуючих у системі типів даних. Щоб почати пошук, не­обхідно:

• натиснути клавіші СtrІ+F3',

• вибрати пункт «ПоискИскать» з меню «Действия» Головного ме­ню програми;

• скористатися кнопкою із зображенням піктограми «бінокль» на па­нелі інструментів.

Н а екран буде виданий діалог для установки параметрів пошуку.

У даному вікні, для пошуку інформації, потрібно вказати:

• шукану інформацію;

• тип інформації. При натисканні на кнопку із зображенням стрілочки буде відкритий список типів значень;

• напрямок пошуку «Вперед — Назад — Сначала»;

• кількість стовпчиків, по яких потрібно зробити пошук («По одной колонке» чи по всіх колонках ліворуч — праворуч);

• чи потрібно розрізняти прописні і малі літери («Раз личать регистры»).

Якщо значення, зазначене в полі шаблона пошуку, знайдено в списку, курсор буде встановлений в осередок зі знайденим значенням. Якщо значення не знайдене, буде видане відповідне повідомлення. Якщо значень, зазначених як шаблон пошуку, у списку декілька, то курсор установлюється на перше, що зустрілося (відповідно до напрямку пошуку),значення.

Також для пошуку вперед та назад можна використовувати кнопки з відповідними піктограмами на панелі інструментів.

Вся інформація про підприємство, його грошові кошти, ТМЦ і т.д. в програмі зберігається в Довідниках, що є зручним у використанні. Розгля­немо їх по порядку: